Terugblik op de Summer League in Las Vegas

Door

Temple v Indiana

De NBA Summer League zit er weeral op voor deze zomer. Na het toernooi in Orlando trok het circus naar Las Vegas. Een heel aantal rookies die we nog niet aan het werk zagen, gaven het beste (en slechtste) van zichzelf in de gokstad bij uitstek. Sport Amerika kijkt bij deze terug op de Las Vegas Summer League.

Wie was de MVP in Vegas?

De meest waardevolle rookie van de Vegas Summer League aanduiden, is een moeilijke opdracht. Er waren namelijk een aantal rookies die sterk voor de dag kwamen. Aan het einde van de dag was het toch Cody Zeller. De forward van de Charlotte Bobcats, sorry Hornets (YES, eindelijk!), liet het beste van zichzelf zien. De jongste van de gebroeders Zeller toonde vooral zijn energie, sprintend van de ene naar de andere kant van het terrein. De vierde selectie van de NBA Draft was bovendien actief in het pakken van rebounds en liet heel wat goede post-up moves zien. Hij zal in Charlotte kunnen leren van Al Jefferson en zijn ding kunnen doen vanaf de bank. Defensief is er nog werk aan de winkel maar voorlopig is the sky the limit voor Zeller.

Welke rookies kwamen sterk voor de dag? 

Andere rookies die positief voor de dag kwamen, waren CJ McCollum, Dennis Schroeder en Reggie Bullock. CJ McCollum hoopt hetzelfde parcours af te leggen als ROY-ploegmaat Damian Lillard: kleine guard van een kleine school met een overschot aan zelfvertrouwen. Tijdens de Summer League was McCollum de playmaker van de Trail Blazers. Dat ligt hem wel maar hij past beter in de rol van off-guard. Met Lillard naast hem moet dat lukken en is een rol als zesde man geknipt voor McCollum. Dennis Schroeder liet zich opmerken met zijn subliem speloverzicht. De Duitse point guard heeft alles weg van Rajon Rondo, zowel qua spel als qua lichaamsbouw. Hij mist nog heel wat ervaring maar op termijn hebben de Hawks misschien wel een diamant in het team. Reggie Bullock ten slotte toonde aan coach Doc Rivers dat hij een scoring punch vanaf de bank kan leveren voor de Clippers. De wing heeft een erg goed schot maar kan ook op andere manieren punten maken. Bovendien is hij defensief niet te onderschatten. Danny Green 2.0?

Welke rookies bleven onder de verwachtingen? 

Rookies die onder de verwachtingen bleven, waren Otto Porter, Ben McLemore en Shabazz Muhammed. Van Otto Porter wisten we al dat hij niet de meest constante schutter was. Toch liet de offensieve prestatie van de Wizard te wensen over. Hij leek erg veel last te hebben om zijn plaats te vinden in de aanval van Washington. Hij concentreerde zich dan maar op het defensieve, wat hij aardig deed, maar van een derde pick wordt wel wat meer verwacht. Ben McLemore was ‘all out’ in Vegas. De guard van de Kings ging voor een score met nagenoeg elke mogelijkheid die hij kreeg. Vooral tijdens de eerste wedstrijden leverde dat dramatische shooting numbers op. Gelukkig herstelde McLemore zich naar het einde van het tornooi toe. Shabazz Muhammad bevestigde dan weer spijtig genoeg zijn reputatie. De veertiende selectie was veel te weinig agressief en met momenten zelfs ongeïnteresseerd. Als hij bij Minnesota iets wil betekenen, zal hij moeten werken aan zijn inzet.

Wie verraste vriend en vijand?

Verrassingen van de Vegas Summer League waren Jack Cooley, Ray McCallum, Gal Mekel  en opnieuw Ian Clark. Jack Cooley toonde de Grizzlies dat hij offensief een meerwaarde kan zijn met zijn shooting en dat hij degelijk kan rebounden. Ray McCallum showde de Kings zijn talenten als playmaker en snelle guard die met momenten erg makkelijk scoort. Gal Mekel gaf de Mavericks hoop op een positieve inbreng met speloverzicht, geduld en efficiëntie op beide guardposities. Ian Clark tenslotte ging voort op zijn prestaties in de Orlando Summer League. Zijn 33 punten in de Finals, inclusief zeven driepunters, geven hem hoop op een rosterspot wanneer de NBA van start gaat.

Vijf wilde opmerkingen:

– De broer van Carlos Boozer heet Charles Boozer. Hoe bangelijk kan het zijn? Charles speelde wel amper mee met het team van de Bulls maar het blijft een fantastisch feit.

– De Bulls krijgen de prijs voor het meest leuke team. Met spelers als Marquis Teague, Malcolm Thomas, Andrew Goudelock en rookie Tony Snell brachten de Bulls spektakel.

– Vander Blue kan wel degelijk scoren. De man met de meest coole naam aller tijden toonde bij de Grizzlies zijn talenten, hoewel niet altijd, en mag dus hopen op een uitnodiging voor het trainingskamp.

– Austin Rivers maakte simpelweg te vroeg de overstap van college naar de NBA. Hij speelde subliem tijdens de Summer League en liet zien waarom New Orleans in hem gelooft.

– Op een dag wordt John Jenkins één van de beste schutters in de NBA.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen