Team USA door, Rusland op weg naar barrage

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 9 - Russia v Slovakia

Een overwinning in de shootout tegen Slowakije lijkt voor Rusland niet genoeg om zich direct te kwalificeren voor de kwartfinales, omdat Team USA met gemak van Slovenië won en het Russische doelsaldo behoorlijk teleurstelt. Team USA won met 5-1, terwijl Rusland en Slowakije pas na de verlenging tot scoren kwamen (1-0).

Na de verrassende overwinning van Slovenië op Slowakije wisten de Amerikanen dat een goede start cruciaal was. 2-0 na vijf minuten was zodoende de totstandkoming van het droomscenario. De ploeg heeft het duo Pavelski-Kessel tot nu toe te danken voor hun successen. Kessel’s vroege hattrick zorgde bij de zilveren medaillewinnaars van 2010 al snel voor enige ontspanning en vooral de openingstreffer na amper een minuut spelen mocht er zijn.

De eindstand van de wedstrijd, nadat goals van McDonagh en Backes het doelsaldo nog wat hadden opgekrikt, leek lang doelpuntloos te worden voor de Slovenen, maar goalie Ryan Miller lette in de slotseconden even niet op en verkwanselde zo met nog zeventien seconden te spelen zijn shutout.

Rusland

Het gastland wist een dag na de deceptie tegen de Amerikanen nu wel in de shootout te winnen. Twee prachtige goals van Radulov en Kovalchuk betekenen dat voorheen outsider Slowakije met één schamel punt huiswaarts keert als ze niet door de barrageronde komen, maar zijn voor de Russen niet genoeg om zich direct te plaatsen voor de kwartfinales.

In het Olympische toernooi betekent dit voor de Russen dat er door hen vrijwel zeker een barragewedstrijd zal worden gespeeld. Tenzij Finland met gigantische cijfers wint of verliest (een goal of zeven á acht) horen we later vandaag wie die tegenstander zal zijn.

Een extra eliminatiewedstrijd is overigens geen signaal dat de Russen kansloos zijn voor de titel. Verdedigend kampioen Canada speelde in Vancouver tenslotte ook een bonusduel op weg naar hun gouden plak.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen