TCU en Baylor delen voorlopig de Big 12 titel

Door

Iowa State v TCU

De Big 12 kent geen Championship Game zoals in de meeste andere conferences, maar uiteraard wel een kampioen. De Big 12 kiest dit jaar echter voor een vreemde constructie om te bepalen wie de kampioen is geworden. TCU en Baylor eindigen beiden met een 11-1 record en de Big 12 kiest er voor om beiden als kampioen uit te roepen. Voorlopig althans. De Big 12 heeft namelijk ook laten weten dat als de play-off selectiecommissie geen van beide teams in de play-offs plaatst, Baylor de kampioen zal zijn, omdat zij het onderlinge duel tegen TCU wisten te winnen. Een keuze die ongetwijfeld nog voor veel debat zal zorgen. Saillant detail, de slogan van de Big 12 is One true champion.

TCU overtuigend langs Iowa State

#3 TCU deed er in de wedstrijd tegen zwakkere broeder Iowa State echt alles aan om op te vallen. Alles werd uit de kast gehaald om de selectiecommissie te overtuigen dat TCU in de play-offs hoort en met succes. Iowa State werd met maar liefst 55-3 aan de kant geschoven. Hoogtepunt was onderstaande trick play waarbij quarterback Trevone Boykin eerst een pass geeft, om er vervolgens één te vangen en de endzone in te lopen.

Opvallend genoeg was dit pas de eerste touchdown reception voor Boykin, die vorig jaar nog als receiver in het veld stond. Boykin was hoe dan ook de ster van de avond. Hij was goed voor in totaal 559 yards. 460 yards en vier touchdowns als passer, 44 yards als rusher en 55 yards en een touchdown als receiver. Het is dat Marcus Mariota van Oregon de Heisman vrijwel niet kan ontgaan, want anders was Boykin na deze prestatie een enorme kandidaat geweest.

Alles bij elkaar was TCU goed voor ruim 700 aanvallende yards tijdens dit indrukwekkende optreden. TCU stond op nummer drie in de play-off rankings en lijkt voldoende te hebben gedaan om deze plek vast te houden. Of de selectiecommissie het daar mee eens is ontdekken we later vandaag tijdens de presentatie van de definitieve rankings.

Baylor wint ook van Kansas State

Opnieuw deed Baylor wat we van ze zijn gaan verwachten, winnen. Deze keer moest het sterke Kansas State er aan geloven. De Wildcats werden met 38-27 verslagen. Het verschil zat hem met name in het eerste kwart waarin de Bears al uitliepen naar 14-0.

Bears quarterback Bryce Petty was eerst nog een vraagtaken nadat hij vorige week met een hersenschudding het veld moest verlaten. Gelukkig voor Baylor kon hij toch spelen en dat maakte het verschil. Petty zag 34 van zijn 40 passes hun bestemming bereiken voor 412 yards, een touchdown en ook een interception. Daarnaast was Petty nog goed voor een touchdown over de grond.

Kansas State kwam na een moeizame start alsnog in de wedstrijd en liet zien zelf ook relatief eenvoudig te kunnen scoren. De aanval van Petty en consorten bleek echter nauwelijks te stoppen door Kansas State, één van de beste verdedigende teams in het land. De zege van Baylor was dan ook meer dan verdiend.

Baylor had dit seizoen één zwak moment toen ze van West Virginia verloren en dat moment gaat ze waarschijnlijk flink kosten. Dankzij het nieuwe play-off format moeten ze de Big 12 titel nu delen met TCU en lijkt TCU naar de play-offs te gaan. Dit ondanks de eerdere overwinning van Baylor op TCU. De introductie van de play-offs zou voor minder discussie moeten zorgen, maar voorlopig neemt de controverse alleen maar toe. Wij kunnen onderstaande Baylor fan dan ook wel een beetje begrijpen.

Oklahoma in overtime onderuit tegen Oklahoma State

Al weken hebben we het hier alleen over Baylor, TCU en Kansas State als het over de Big 12 gaat. Wie zich het begin van het seizoen echter nog kan herinneren, weet dat er eerst een andere gedoodverfde favoriet was. Oklahoma begon immers het seizoen in de top vier van de rankings en zou het makkelijkste schema hebben om de play-offs te halen. Kwamen zij even bedrogen uit zeg.

Eerder werd al verloren van Baylor, TCU en Kansas State, maar dat zou allemaal vergeten kunnen worden met een zege op aartsrivaal Oklahoma State. In de afgelopen elf jaar won Oklahoma State maar één keer, dus ook nu zou het wel even goed komen voor de Sooners. Met rust stond Oklahoma al met 28-14 voor, maar dankzij drie touchdowns in het vierde kwart, waaronder een punt return in de laatste minuut, wisten de Cowboys toch nog langszij te komen.

In overtime was het eerst aan de Sooners om te scoren, maar ze faalden jammerlijk. Oklahoma State had vervolgens voldoende aan een eenvoudige fieldgoal om de zege naar zich toe te trekken. Oklahoma State mag zich nu een jaar het beste team van Oklahoma noemen en dat doet pas echt zeer bij de Sooners, niet de drie eerdere verliespartijen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen