Super Bowl Preview: San Francisco 49ers

Door

NFC Championship - San Francisco 49ers v Atlanta FalconsColin Kaepernick, Jim Harbaugh, Michael Crabtree, Justin Smith. NFL-teams hebben met minder materiaal de Super Bowl gehaald en gewonnen. Het lijdt dan ook eigenlijk geen twijfel: de San Francisco 49ers zijn het beste, meest complete, meest fantastische team in de NFL. Nu alleen nog even de bijbehorende prijs ophalen in New Orleans.

Zomaar even wat cijfers van Colin Kaepernick over zeven reguliere en twee playoffwedstrijden in 2012: 2310 passing yards, 13 passing touchdowns, 63% pass completion, 76,8 QBR, 100 passer rating, 617 rushing yards, 26 (!) rushing first downs en 7 rushing touchdowns. Tot zover de twijfels over Jim Harbaugh’s breed bediscussieerde keuze voor Colin Kaepernick (ten koste van Alex Smith) als startende quarterback van de San Francisco 49ers, middenin een meer dan uitstekend seizoen dat eigenlijk helemaal niet vroeg om een quarterbackswitch. Tenzij je de switch kunt maken naar het grenzeloze talent van iemand als Kaepernick en Jim Harbaugh de coach is die het potentieel van die verandering op waarde schat en ernaar durft te handelen.

Colin Kaepernick veranderde eigenhandig de lotsbestemming van een team dat niet wist wat het miste. Met Alex Smith ‘under center’ waren de 49ers 6-2-1, hard op weg naar de playoffs en een voorname Super Bowl-kandidaat. Niets aan het handje, zou je zeggen. Maar daar dacht Jim Harbaugh anders over. Het onvermogen van de ‘Alex Smith 49ers’ om een achterstand goed te maken, de ernstige beperkingen van Smith in de passing game en de noodzaak om overmatig te vertrouwen op de running game; het zat Harbaugh niet lekker. Zeker niet omdat hij een uniek wapen achter de hand had, een wapen dat perfecte paste in zijn offensieve filosofie en naadloos aansloot op het aanwezige aanvallende talent. Een wapen genaamd Colin Kaepernick.

Een kleine twee jaar geleden kwam Kaepernick als tweede ronde Draft pick in de NFL terecht. Hij belandde in de veilige luwte van de onder Harbaugh oplevende Alex Smith en was in de wetenschap dat er nog wel wat versleuteld moest worden aan zijn spel om een startende quarterback te worden in de League. Kaepernick was uiteraard een fantastische atleet en beschikte over een kanon van een arm, maar zijn techniek liet te wensen over. Hij was te veel een ‘running quarterback’ geweest in de, inmiddels NFL-breed vermaarde, pistol offense van zijn head coach bij de Nevada University Wolf Pack, Chris Ault. Kaepernick’s atypische college achtergrond bleek in de handen van Jim Harbaugh echter een ‘blessing in disguise’. Harbaugh leerde Kaepernick in een jaar tijd de fijne kneepjes van het NFL-vak, leerde hem zijn ‘running abilities’ te doseren en creëerde en passant bijkans een prototype ‘pocket passer’.

Lees hier de hele Super Bowl Preview over de San Francisco 49ers.

nfl

 

 

Ook leuk om te lezen