Super Bowl kampioen keihard onderuit in Denver

Door

Baltimore Ravens v Denver BroncosOm te stellen dat de Baltimore Ravens het zelf verpestten in Denver gaat te ver en daarmee zou Peyton Manning ook te weinig credits krijgen. Slim speelde de ploeg van hoofdcoach John Harbaugh echter niet en mede door een aantal domme overtredingen en een gemiste kans op een zeker gewonnen challenge hielpen de Ravens de Broncos wel degelijk licht in het zadel. Bij de thuisploeg bewees quarterback Manning zijn onschatbare waarde en wist hij zijn receivers de hele wedstrijd door te vinden met zeven touchdowns. Gaandeweg de partij raakten de Ravens de weg kwijt. De wedstrijd begon ruim een half uur later vanwege dreigende onweersbuien rondom Denver.

Gelijk op
De eerste helft ging nog gelijk op. Beide team scoorden twee touchdowns. Joe Flacco gooide een touchdown pass op fullback Vonta Leach en het enthousiaste publiek viel even stil. Juichen konden de ruim 75.000 toeschouwers echter weer na een interception van Flacco en een snel daarop volgende touchdown pass van Manning op tight end Julius Thomas. Waar Flacco voor Baltimore de fout inging liet Wes Welker in de rol van returner even later de bal los, wat een turnover betekende op de eigen 2-yard line. Voor Ray Rice was het vervolgens een koud kunstje de bal binnen te rennen voor een 14-7 tussenstand. Manning liet zijn klasse nog voor rust zien met een 80 yards drive (zes plays) resulterend in een 23 yard pass op de opnieuw scorende Thomas. De 17-14 ruststand werd bereikt na een rake field goal van Ravens kicker Justin Tucker.

Geen challenge
Baltimore Ravens v Denver BroncosTijdens de eerste helft moest receiver en returner Jacoby Jones (foto) bij de Ravens het veld verlaten nadat hij per ongeluk was neergekegeld door een teamgenoot. Een grote aderlating voor de aanval van de uitspelende ploeg. Na rust had Ravens coach Harbaugh de schwung uit de Broncos aanval kunnen halen door een challenge aan te gaan nadat een pass van Manning de grond raakte voordat het werd gevangen. De coach durfde het niet aan en Manning gooide zijn ploeg het veld over naar een nieuwe touchdown, ditmaal op wide receiver Andre Caldwell. Hij ving een pass over 28 yards.

Touchdown vier, vijf en zes
Manning ging vervolgens rustig door met het vertonen van zijn klasse en kunsten. Twee touchdowns op Wes Welker, één van twee yards en één van vijf yards, volgden voor een 35-17 tussenstand na het derde kwart. Flacco grossierde ondertussen in mislukte passes en wist de connectie met zijn receivers niet te vinden. Sterspeler Torrey Smith liep regelmatig vrij, maar het was bijna nooit de oplossing die Flacco voor ogen had. De verdediging van Baltimore werd ondertussen steeds meer uit elkaar gespeeld en ook vlogen er regelmatig flags door de lucht vanwege uit frustratie gemaakte overtredingen. Manning gooide in het vierde kwart zijn zesde touchdown pass op Demaryius Thomas en het feest kon worden gevierd in Mile High Stadium. De Ravens kregen nog nooit zoveel passing touchdowns tegen in één wedstrijd.

Drama voor B’more
Waar Baltimore waarschijnlijk zo snel mogelijk het vliegtuig weer in wilde stond er op de klok nog bijna een geheel vierde kwart bij een 17-42 tussenstand. Flacco gooide nog maar eens een interception op Danny Trevathan, dacht iedereen, ware het niet dat hij de bal losliet vlakvoor de end zone lijn. Door deze gruwelijke fout kregen de Ravens de bal terug en uiteindelijk gooide Flacco zelfs een 13 yard touchdown pass op rookie Marlon Brown. Jammer genoeg voor de ‘elite’ quarterback werd de wedstrijd al een kwart eerder door collega Manning beslist. Waarom Smith weer gezocht had moeten worden door Flacco werd nog wel duidelijk na een 3rd down conversion van 34 yards. De drive leverde een field goal op waarmee de Ravens nog terug zouden kunnen komen door middel van twee scores.

Alles in huis
De hoop van Baltimore van ijdel. Manning gooide namelijk al vrij snel zijn zevende touchdown pass op D. Thomas (161 yards in totaal) die voor 78 yards de bal voor een touchdown naar de end zone bracht. Slechts vijf quarterback in de NFL gooiden ook zoveel touchdowns in één wedstrijd. Manning (462 yards) toonde zich een klasse apart en heeft alles, maar dan ook werkelijk alles in huis om de Broncos een Super Bowl te bezorgen. Een 27-49 overwinning op de titelverdediger bewijst dat wel.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen