Sunday Night Football: Eagles of Cowboys?

Door

St. Louis Rams v Dallas CowboysDe Dallas Cowboys en Philadelphia Eagles vechten vanavond in Arlington uit wie de NFC East gaat winnen. Het is voor de Cowboys de derde do-or-die game in drie jaar tijd. Met quarterback Tony Romo lukte het de afgelopen twee seizoenen niet, wellicht dat het zonder hem vannacht wel gaat gebeuren. Aan de Eagles om de misère die Dallas al een aantal jaren in de greep heeft met nog een jaar te verlengen.

Lees ook: De zeven-uur-wedstrijden: Ravens of Dolphins?
Lees ook: De late wedstrijden: Bears of Packers?

Dallas
Cincinnati Bengals v Dallas CowboysHet lot van de Cowboys ligt voor een groot gedeelte in de handen van Kyle Orton (foto). Hij vervangt de geblesseerde Romo. Orton speelt als sinds 2005 in de NFL en maakte deel uit van de Bears (2005-2008), Broncos (2009-2011), Chiefs (2011) en sinds 2012 dus van de Cowboys. Met 74 gespeelde wedstrijden mag je hem gerust een ervaren quarterback noemen. Hij kent bovendien een positieve balans van 35 gewonnen wedstrijden ten opzichte van 34 nederlagen. Mentaal zal hij klaar zijn voor de belangrijke wedstrijd van vanavond en hoofdcoach Jason Garrett hoeft wat dat betreft weinig te veranderen. Waar de coach zich beter druk om kan maken is hoe de defensie de flitsende Eagles aanval tegen gaat houden. Eerder dit jaar lukte dat heel aardig en werd running back LeSean McCoy op 55 yards gehouden. Als hij eenmaal weg is dan is hij niet meer te stoppen. De secondary zal klaarwakker moeten zijn. Nick Foles weet Jackson en Cooper prima te vinden en de quarterback speelt met het nodige vertrouwen. Monte Kiffin en zijn defensie kunnen onmogelijk elke play stoppen, maar wanneer ze de big plays eruit weten te halen kan dat aan het einde van de wedstrijd bepalend zijn.

Philadelphia
Chicago Bears v Philadelphia EaglesOok de Eagles secondary zal zijn mannetje moeten staan. Een paar weken geleden werd er tegen de Vikings veel te veel ruimte weggegeven en kon Matt Cassel zijn receivers bijna uitkiezen. Een week later kregen de Bears veel minder ruimte en werd er strak gedekt. Bovendien zorgden de voorste zeven voor veel meer pressie en kregen de defensive backs veel meer mogelijkheden op zoek te gaan naar de bal. De Eagles hebben hierin een heuse vertaalslag gemaakt en worden met de week een completer team. Ondanks een bij tijd en wijlen explosieve aanval ligt ook voor Philadelphia de winst bij de defensie. De secondary mag geen moment verslappen tegen Dez Bryant, Miles Austin en Jason Witten. Terwijl Orton over nogal wat ervaring beschikt is het voor Foles (foto) de eerste keer dat hij in een dusdanig zwaarbeladen duel start. Juist tegen de Cowboys speelde hij eerder dit jaar zijn slechtste wedstrijd en de Eagles verloren dan ook kansloos met 17-3. Er is in de weken daarna veel gebeurd en met 25 touchdowns en slechts twee intercepties wordt hij momenteel gezien als misschien wel de beste passer in de league.

De Cowboys en Eagles strijden vannacht om divisiewinst en plaatsing voor de playoffs. Bij winst mag één van beiden meestrijden om een plaats in de Super Bowl, bij een nederlaag is het seizoen definitief voorbij. Simpeler kan het niet in sport, spannender ook niet. Kick-off is rond de klok van 02:30. Have fun!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen