Spurs pakken op imponerende wijze kampioenschap

Door

Miami Heat v San Antonio Spurs - Game Three

Een jaar na een van de spannendste ontknopingen aller tijden in de NBA is het de San Antonio Spurs op imponerende wijze gelukt om zich te revancheren met een kampioenschap. Vorig seizoen werd er in Game 6 al een deel van het stadion afgezet voor de huldiging, maar schoot Ray Allen de Miami Heat terug naar een kans op de titel. Vannacht was dat geen optie voor de mannen van Gregg Popovich en met het kenmerkende ‘totaal-basketbal’ liet het de regerend kampioen voor de derde maal op een rij kansloos. Kahwi Leonard ging er met de Finals MVP vandoor.


“Dit maakt vorig jaar oké”, glunderde Tim Duncan na afloop voor de camera’s. “Het gevoel dat er in toen in de kleedkamer heerste was zo ongelooflijk zwaar, maar we hebben het gebruikt als motivatie en zijn verder gaan bouwen als team. Dat we nu toch kampioen zijn is een fantastisch gevoel!”

Heat starten goed

De Heat faalden in hun missie om te threepeaten.  Aanvankelijk  vloog het team uit de startblokken en aan de hand van een ontzettend scherp spelende LeBron James stond het al snel 22-6. De Spurs lieten zich echter niet gek maken en verhoogde het niveau van intensiviteit. Met het prachtige basketbal waarvan de wereld de afgelopen weken heeft mogen spullen liep de achterstand snel terug. In het tweede kwart excelleerde Leonard op zowel aanvallend als verdedigend vlak en zorgde ervoor dat zijn team de leiding overnam.

In het tweede kwart kwam de Heat niet verder dan elf punten, mede dankzij een ontzettend zwakke periode waarin bijna zeven minuten geen punt werd gemaakt. Daardoor gingen de mannen aan de thee met een tussenstand van 47-40 in het voordeel van de thuisploeg en met deze dunk in achterhoofd.


Spurs te goed

Ook het in derde kwart hadden de Heat het vizier niet op scherp en de eerste vier minuten stuiterde alles van de ring, als er al een schot gelost werd. Het aanvallende probleem werd zo pijnlijk duidelijk, want het was alleen James (31 punten, 10-21 FG) die zijn status als superster bewees. In de eerste helft kwam hij tot twintig punten, evenveel als zijn gehele team. Vooral de bank liet het team in de steek en scoorde tot ver in het derde kwart geen enkel punt.

De Spurs voelden de angst bij de wegzakkende Heat uitstekend aan en bezorgden hun opponent een knock-out. Een block van Tiago Splitter op een dunkende Dwyane Wade luidde een fantastische minuut in, waarin Patty Mills twee snelle driepunters maakte en Manu Ginobli vervolgens het stadion liet ontploffen met een derde driepunter in korte tijd en zodanig de leiding vergrote naar 21 punten. In het vervolg van het derde kwart lieten de Spurs de Heat niet dichterbij komen, mede dankzij nog eens een tweetal driepunters van Mills, die zo een enorme inbreng had vanaf de bank.

De Australische guard is een goed voorbeeld van een speler die het maximale uit zichzelf haalt dit seizoen en zo het verschil maakt met vorig seizoen. Vorig seizoen kreeg hij zelden speeltijd en stond hij vooral bekend als handdoekenzwaaier, maar hij viel af en herwon het vertrouwen van coach Popovich. Fitter dan ooit liet hij gisteren zien van enorme waarde te zijn, vooral met de wetenschap dat Tony Parker aanvankelijk moeite had om ritme te vinden en zijn eerste tien schoten miste.

  Titel nummer vijf

In het laatste kwart, naar wat bleek van het NBA seizoen, stonden de veteranen op. Tim Duncan hield zijn mannen bij de les en gaf het goede voorbeeld met een block en Parker begon dan toch ook maar met scoren. En onder de kampioensbanners van 1999, 2003, 2005 en 2007 werd langzaam duidelijk er definitief een een vijfde bij komt. Dat leverde mooie beelden op van lachende bankspelers, een knuffelende Tim Duncan en een trotse Popovich. Voor de laatste twee is het hun vijfde titel samen en een kroon op een tijdperk. Na afloop had Pop mooie woorden in de kleedkamer.

    Kawhi MVP

Na drie indrukwekkende duels op een rij werd Leonard verkozen tot Finals MVP. Met zijn 22 jaar zijn er in de geschiedenis slechts twee spelers jonger dan hem, namelijk Magic Johnson en Tim Duncan. Een mooi rijtje en de toekomst ziet er groots uit voor de small forward.

Dat hij de award krijgt op vaderdag is extra speciaal. Leonard zijn vader werd in 2008 dodelijk geraakt in een schietpartij. De rustige prof kreeg de award uit de handen van Bill Russell uitgereikt en liet weten het allemaal nogal onwerkelijk te vinden. Enkele minuten daarvoor had Leonard in het oor van Popovich geschreeuwt: “Thanks for pushing me!” Iets waar de hele wereld blij mee mag zijn, want coach Pop heeft ervoor gezorgd dat de neutrale fan een ongelooflijk goed team heeft gezien deze Finals en waardoor we nu al weer zin hebben in volgend seizoen!

 

De Recap:

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Tony Purrel 6 jaar ago

    Petje af. Ik ben blij met deze zege, maar de Finals waren wel erg eenzijdig deze keer. De spanning zat in de eerste ronde van de Playoffs.

  2. Bahadir 6 jaar ago

    Wauw, wat een samenspel van de Spurs en wat een execution on the offensive end. Als zelfs ik gecharmeerd raak van de Spurs doen ze toch iets goed lijkt me 😛

    Gefeliciteerd SAS. De verdiende champs van dit seizoen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen