Spurs openen seizoen met nipte winst

Door

2014 NBA Finals - Game Five
Het NBA-seizoen is weer los! De eerste gemiste game-winner buzzer-beater is een feit en de eerste zware blessure en hoogtepunten zijn eveneens gespot. De huidige NBA-kampioenen, de San Antonio Spurs, trapten het seizoen af tegen de sterk verbeterde Dallas Mavericks. Dat leverde een uiterst boeiende strijd en dito slot op. De Los Angeles Lakers lijken precies hetzelfde team als vorig jaar en de New Orleans Pelicans zijn play-offmateriaal. Mits fit.

De avond begon uiteraard op traditionele manier met de ringuitreikingen voor de verdedigend kampioenen. Op schitterende wijze werd de kampioensbanner gehesen en kreeg elke speler van de Spurs de ring om de vinger geschoven. Het is al vaker gezegd, maar het feit dat alle spelers van de afgelopen NBA Finals nog steeds voor de Spurs spelen, is een unicum in de NBA. Waar de Miami Heat vorig jaar meteen ten onder gingen bij hun eerste wedstrijd, lieten de Spurs zich dat niet gebeuren. Maar daarvoor moesten ze wel afrekenen met een sterk Dallas, dat zich in de zomer onder meer versterkte met Chandler Parsons, Tyson Chandler en Jameer Nelson.

De MVP van de afgelopen Finals, Kawhi Leonard, mistte het openingsduel door een ooginfectie. Ook center Tiago Splitter moest geblesseerd toekijken, waardoor zowel Marco Belinelli als Matt Bonner hun opwachting in de starting five maken. Uiteraard spelen beide ploegen wat onwennig het eerste kwart, maar er valt zeker al het nodige te genieten. Zo dunkt Parsons zich een weg tussen twee Spurs-verdedigers en soleert Tony Parker weer als een slangenmens tussen iedereen door. In het tweede kwart nemen de Mavericks wat afstand. Monta Ellis speelt enorm sterk en Dirk Nowitzki zijn fade-away jumper is altijd raak.

Na rust draaien de Spurs de rollen om. Manu Ginobili, Tony Parker en Tim Duncan nemen de wedstrijd over. Ze scoren uiteindelijk respectievelijk twintig, 23 en 14 punten. Parker scoort zelfs vier driepunters tegen honderd procent percentage. Het zorgt ervoor dat de Spurs langzaam wat afstand nemen en waardoor het thuispubliek het gevoel krijgt dat de wedstrijd in de tas zit. Met nog drie minuten op de klok is de voorsprong nog zeven punten, nadat het eerder al tien punten is geweest. Dat levert altijd leuke gezichten van Greg Popovich op.

Door een snelle driepunter en nog een score, staat Dallas ineens nog maar op één punt. Met nog 24 seconden te gaan heeft Dallas de bal bij de stand 101-100. Ze krijgen niet echt een mannetje vrijgespeeld voor een open schot, waardoor Parsons met drie seconden te gaan een verre driepunter moet lanceren. Hij valt dood op de voorste ring en daarmee is de wedstrijd ten einde. De Spurs winnen hun seizoensopener voor de zeventiende keer in achttien seizoenen. Op weg naar die zo vurig gewenste back-to-backtitel.

Tip-Off
In Los Angeles openden de Lakers het seizoen tegen de Houston Rockets. En waar de Lakers vorig jaar geplaagd werden door blessures, is het dit seizoen alweer niet anders. Vielen in de voorbereiding onder anderen Steve Nash, Nick Young, Ryan Kelly en Xavier Henry al weg, vanavond kwam daar toprookie Julius Randle bij. Op een akelige manier brak hij zijn scheenbeen en is hij voorlopig uitgeschakeld. Qua spel hadden de Lakers weinig te bieden aan de Rockets, die met James Harden de topscorer in de wedstrijd hadden. The Beardman scoorde maar liefst 32 punten, mede door vijftien van zijn zestien genomen vrije worpen te raken. Al in het eerste kwart is de voorsprong twaalf punten voor de Rockets en dat geven ze uiteindelijk niet meer weg: 108-90. De rentree van Kobe Bryant wordt opgeleukt door een trashtalk met Dwight Howard, zijn voormalige teamgenoot. Er zit duidelijk nog wat oud zeer bij de twee. Kobe scoorde overigens negentien punten in 29 minuten. Hij raakte slechts zes van zijn zeventien schotpogingen.

Three Point Play
– De New Orlean Pelicans rekenden eenvoudig af met Orlando Magic in hun seizoensopener. Eindelijk zijn de Pelicans fit en dan is meteen hun potentie duidelijk. Het eerste kwart blijft Orlando nog bij, maar daarna lopen de Pelicans per kwart weg. Met name Anthony Davis is de grootste boosdoener voor de Magic. Unibrow scoort 26 punten, pakt 17 rebounds en blockt negen schoten. Statlines die lang niet meer vertoond zijn in de NBA. Bij Orlando doet Nicola Vucevic nog wel wat tegen met vijftien punten, 23 rebounds en vier blocks, maar verrassend is de 101-84 nederlaag niet.

Stat of the Night
Anthony Davis: 36 MIN, 26 PTS, 17 REB, 2 AST, 3 STL, 9 BLK, 1 TO, 10/22 FG, 6/9 FT

The Paint
Boris Diaw ‘breekt’ even de enkeltjes van Dirk Nowitzki

Timmy D still going strong

De Spurs en Mavs in superslomo. Heerlijk!

Randle breekt zijn scheenbeen. PAS OP, niet voor gevoelige kijkers

Best een goede coach, die Pop

I’m flying hiiiiiiiiiiiiiiiigh

Kemba Walker blijft voorlopig nog in Charlotte

Prachtplaatje!

Boxscore
Orlando Magic (0-1) – New Orleans Pelicans (1-0) 84-101
Dallas Mavericks (0-1) – San Antonio Spurs (1-0) 100-101
Houston Rockets (1-0) – Los Angeles Lakers (0-1) 109-90

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen