Spurs naar Finals na winst op OKC

Door

BannerPlayoffs
Voor het tweede opeenvolgende jaar spelen de San Antonio Spurs tegen de Miami Heat in de NBA Finals. Een thriller in Oklahoma was nodig om voor het eerst in deze serie een uitwedstrijd te winnen en dat lukte in wedstrijd zes: 112-107 na extra tijd, mede door het fantastische spel van Tim Duncan en Kawhi Leonard.

Ball movement is het sleutelwoord in deze wedstrijd. Waar OKC met Russell Westbrook en Kevin Durant veel moeilijke schoten en een-tegen-een speelt, laten de ervaren rotten van coach Gregg Popovich het balletje lekker rondgaan op zoek naar de open man. Ze weten het bijna tot kunst te verheffen. Niet spectaculair, maar oerdegelijk en onwijs knap. In het eerste kwart blijft OKC de Spurs op talent en enthousiasme voor. Westbrook vliegt makkelijk naar de ring en brengt OKC al snel comfortabel aan de leiding. Aan het eind van het eerste kwart is de voorsprong echter nog maar drie punten. Zoals gewoonlijk zijn de scores en minuten verdeeld over de hele selectie, een kenmerk van het spel van de Spurs. Deze dunk van Leonard over Serge Ibaka ook.

Zelfde recept
In het tweede kwart grotendeels hetzelfde recept. Bij OKC zijn het nu Durant en Reggie Jackson die beiden met negen punten de scoretabel vullen. Bij rust leidt OKC met zeven punten voorsprong (49-42) in een serie waar beide teams al hun thuiswedstrijden wonnen. De Spurs kennen tegenslag met de wegvallen van point guard Tony Parker. Hij kampt met een enkelblessure en komt niet meer van de bank af. Veel teams zouden daar mentaal een dreun van krijgen, maar zo niet bij de Spurs. Er is altijd wel een speler die de vacante plek met verve vervuld. Opvallend is ook dat de bank van de Thunder geen enkel punt scoort.

Wederopstanding
Het derde kwart is een ware hel voor OKC. Zowel Durant als Westbrook komen matig scoren (vijf en twee punten), maar grossieren in turnovers (wederom vijf om twee). De Spurs denderen er letterlijk overheen door OKC te overrompelen met een 37-20 kwart, waardoor de achterstand van zeven punten bij rust is omgebogen in een voorsprong van tien punten. Grootste boosdoeners: Leonard met acht punten en ook Boris Diaw scoort er acht.

KD & Russ
Op het moment dat je OKC hebt afgeschreven, zijn daar de superatleten Westbrook en Durant weer. Waar ze in kwart drie er niet aan te pas komen, is het in het slotkwart consequent raak. Bij de Spurs daarentegen schieten Leonard en Manu Ginobili gezamenlijk slechts één uit twaalf. De achterstand van OKC verdwijnt en met nog anderhalve minuut op de klok pakt Westbrook een knappe en onverwachte steal waardoor de achterstand van vier punten er ineens nog maar twee zijn. Even later maakt OKC gelijk en brengt KD het thuispubliek in vervoering. Na vijf gemiste driepunters is het dan Ginobili die met nog twintig seconden op de klok een driepunter binnen ramt en daardoor de Spurs in een zetel zet. Ginobili verprutst echter twee vrije worpen, waardoor Westbrook met tien seconden op de klok middels vrije worpen de stand gelijk trekt. Extra tijd en een wonderbaarlijke ontsnapping van de mannen van Scott Brooks.

Overtime
De extra tijd verandert in de Tim Duncan-show. De oerdegelijke Timmy heeft een onzichtbare wonderwedstrijd met negentien punten en vijftien rebounds. Vooral zijn scores in de slotminuten van extra tijd geven de doorslag. Een extreem nuttig block van Leonard verandert aan de andere kant in een prachtige score van Duncan, waardoor OKC moet gokken op geluksschoten van afstand. Als die niet vallen, vliegen de Spurs elkaar bij 112-107 in de armen om zodoende voor het eerst in hun historie voor het tweede jaar op rij de Finals te halen. Wederom tegen de Miami Heat. Als de serie net zo spannend wordt als die van vorig jaar, is de neutrale NBA-fan in ieder geval de winnaar. Topscorers afgelopen nacht bij OKC: Durant met 31 punten en veertien rebounds, Westbrook met 34 punten, zeven rebounds, acht assists en zes steals. Boris Diaw is de topscorer aan Spurs-zijde met 26 punten.

Highlights

Deze serie was een hele bijzondere

Lance Stephenson was zelfs in Oklahoma aan het werk

Tim Duncan is een bijzonder speler. Punt.

Nog een keer de dunk van Leonard over Ibaka. Heerlijk!

Er gaat ook wel eens iets mis bij de Spurs…

Als de stemming niet fleurig is, dan de kleding van Westbrook wel.

Of anders die van Derek Fisher wel…

De bokaaluitreiking van de Western Conference inclusief interview met Manu

Tot slot: haters zullen er altijd blijven, maar het is een feit.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Tony Purrel 6 jaar ago

    Mooi Mooi Mooi!

    Leuke wedstrijd gezien. En waarschijnlijk ook mooie Finals op komst. Ik vind het mooi om te zien hoe Diaw wordt gebruikt door Pop. Dat blijkt toch een zeer goede speler te zijn. Maar my main man blijft Kawhi Leonard. Daar gaat LeBron een kluif aan hebben.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen