Spring Training Update: Blessures

Door

We zijn inmiddels exact een week verwijderd van Opening Day en het wordt steeds duidelijker hoe de active rosters er uit zullen zien. Blessures spelen daarbij voor sommige teams een grote rol. Hieronder een opsomming van de belangrijkste geblesseerde spelers:

Curtis Granderson (foto)
De snelle midvelder van de Yankees heeft de afgelopen dagen niet gespeeld vanwege een verrekking aan de schuine buikspier. Een blessure die drie andere Yankees eerder deze Spring Training al een tijdje aan de kant hield. Om de ernst van de blessure te onderzoeken, onderging Granderson een MRI-scan, waaruit bleek dat het inderdaad alleen om een verrekking ging. Joba Chamberlain miste met dezelfde blessure tien dagen. Granderson hoopt op tijd klaar te zijn voor Opening Day, maar als hij net zoveel wedstrijden moet missen als Chamberlain zal hij de eerste wedstrijden van het seizoen moeten missen. Brett Gardner zal dan doorschuiven naar het midveld, waardoor Andruw Jones wel eens in de basis zou kunnen staan tijdens Opening Day. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Granderson op de disabled list geplaatst zal worden.

Chase Utley
De tweede honkman van de Phillies heeft een peesontsteking in zijn rechterknie en het is nog onduidelijk hoe lang hij uit de roulatie is. Hij heeft de gehele Spring Training nog geen wedstrijd gespeeld en hij zal niet op tijd klaar zijn om aan het seizoen te beginnen. De verwachting is dat Utley het seizoen op de 15-day disabled list zal openen en het begint er steeds meer op te lijken dat de blessure hem lang parten zal spelen.

Kendrys Morales
Hij is helemaal hersteld van zijn enkelbreuk halverwege vorig seizoen bij het vieren van een walkoff grand slam, maar heeft nu een blessure aan zijn linkervoet. De Cubaanse eerste honkman van de Angels, die zijn voornaam heeft veranderd van Kendry naar Kendrys (volgens hem was het altijd al Kendrys), zal het seizoen beginnen op de disabled list. Een klap in het gezicht van de Angels, die hadden gehoopt dat hun slugger weer helemaal fit aan het seizoen zou beginnen. De verwachting is dat hij in elk geval de maand april zal missen. Zijn vervanger op het eerste honk zal Mike Trumbo zijn, die in Triple-A vorig jaar 36 home runs sloeg en 122 RBIs opstapelde.

Andrew Bailey
De closer van de Athletics raakte vorige week geblesseerd aan zijn onderarm tijdens een pitch in een Spring Training wedstrijd. Het zag er behoorlijk ernstig uit toen hij met zijn hand op zijn elleboog met een van pijn vertrokken gezicht van het veld liep. De volgende dag ging hij naar de beroemde armspecialist Dr. James Andrews, die zag dat er geen ernstige blessure aan de elleboog was. Goed nieuws voor Bailey en de A’s, die dachten dat de closer Tommy John surgery zou moeten ondergaan. Het blijkt alleen een verrekking te zijn, waardoor hij waarschijnlijk wel het begin van het seizoen zal missen, maar niet heel lang uit de roulatie zal zijn. Brian Fuentes is waarschijnlijk voorlopig zijn vervanger.

Twee andere closers zijn ook nog twijfelgevallen voor het begin van het seizoen: Brian Wilson (Giants) en Brad Lidge (Phillies). Wilson heeft last van een buikspierblessure en zal, als hij op de disabled list geplaatst wordt, vervangen worden door Sergio Romo en Lidge ondervindt hinder van een bicepsblessure en zal op zijn beurt worden vervangen door Ryan Madson.

Jake Peavy
Sinds zijn overgang van de National League (Padres) naar de American League (White Sox) wordt Jake Peavy achtervolgd door blessures. Vorig seizoen miste hij een groot deel van het jaar met de ergste blessure tot nog toe. Hij scheurde de latissimus dorsi in zijn rechterschouder volledig af tijdens deze pitch. Het was een blessure die eigenlijk nooit eerder gezien is bij een pitcher, waardoor heel onduidelijk was hoe lang zijn herstel zou duren. Het was eigenlijk een positieve verrassing toen hij begin maart weer op de heuvel stond, maar dit bleek toch te vroeg te zijn. Doordat hij te vroeg begon met pitchen en niet aan zijn coaches vertelde dat hij nog pijn had toen hij gooide en gewoon doorging heeft hij nu een peesontsteking in zijn rechterschouder en is hij voor onbepaalde tijd op de disabled list geplaatst door de White Sox.

Domonic Brown (foto)
Het grootste talent van de Phillies zou dit jaar de kans krijgen om zich in het rechtsveld te bewijzen als de opvolger van de naar de Nationals vertrokken Jayson Werth. In een van de eerste wedstrijden van Spring Training brak hij echter zijn middenhandsbeentje toen hij in een slagbeurt een bal op zijn hand kreeg. Brown mist daardoor in elk geval de eerste maand van het seizoen en veel experts zeggen dat je dit jaar nog niet heel veel van hem hoeft te verwachten, omdat je na een dergelijke blessure erg veel tijd nodig hebt om weer voluit te kunnen swingen. Ben Francisco, die normaal gesproken de vierde outfielder zou zijn, is Browns vervanger in het rechtsveld.

Zack Greinke
Greinke kwam deze winter via een trade over van de Royals, maar zal de eerste weken van het seizoen bij de Brewers moeten missen dankzij een gebroken rib. Hij liep de breuk op bij een potje basketball in het offseason. Het mag duidelijk zijn dat de Brewers, die veel talent opgaven in de trade voor Greinke, niet blij zijn met de onprofessionele blessure van de pitcher. Er is de Brewers veel aan gelegen dit seizoen volledig fit voor de dag te verschijnen. Na dit jaar zullen ze waarschijnlijk een aantal belangrijke spelers kwijtraken dus zijn ze in ‘win now-mode’.

Een blessure van een van hun beste starters is daarom niet prettig. Greinke zal waarschijnlijk niet vervangen worden in de rotation, omdat de teams in de eerste weken van het seizoen veel vrije dagen hebben en met vier starters ook rond zullen komen. Dan zijn er nog twee andere starters met grote naam die geblesseerd zijn: Johan Santana (Mets) en Stephen Strasburg (Nationals).

Santana heeft een schouderblessure aan zijn gooiarm en is daaraan geopereerd. Het laatste nieuws is dat hij zelf aangegeven heeft dat zijn schouder sterker wordt en hij zal waarschijnlijk halverwege het seizoen weer aansluiten bij de rotation van de Mets, die wel wat hulp kunnen gebruiken.

Het verhaal van Strasburg is bekend. Hij onderging Tommy John surgery en is inmiddels weer begonnen met soft-tossen. Er bestaat een kleine kans dat hij aan het einde van het seizoen nog een aantal keer op de heuvel verschijnt voor de Nationals.

Tenslotte nog even een hele vreemde blessure: Scott Downs, reliever van de Angels, brak zijn teen toen hij thuis aan het spelen was met zijn kinderen. Hij is op de 15-day DL geplaatst en zal halverwege april weer terugkeren bij de Angels.

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen