SportAm’s NBA Fantasy Factory

Door

De vrijdag-rubriek, geheel in het teken van de wondere wereld van fantasy basketball. Elke week verschillende inzichten over mogelijke manieren om je team te verbeteren. De titel van deze rubriek is opgedragen aan het team waarmee ik mijn eerste Fantasy titel won, The Highlight Factory, na een tactische ingreep halverwege het seizoen. Tips of opmerkingen, reageer op Twitter.

 ffactory600

De fantasy play-offs zijn van zijn start in H2H leagues en in standaard leagues zijn de laatste, spannende weken van het seizoen aangebroken. In deze weken ondernemen managers vaak wanhopige maatregelen om net die ene categorie aan te sterken. Meer dan eens worden er stabiele spelers ingeruild voor korte termijn opties. Dit is op zichzelf niet verkeerd, want drastische tijden vragen soms om drastische ingrepen. Maar dat betekent nog niet dat spelers met een slechte vorm, zoals bijvoorbeeld Kyle Lowry afgelopen tijd, zomaar gedropt mogen worden. Hou je ogen dus open, want soms kan je zomaar een goede speler overnemen van je concurrentie!

Fantasy Baas van de Week: John WallNew York Knicks v Washington Wizards

Een van mijn grotere fouten dit seizoen is John Wall vlak voor de All Star-break ruilen tegen Derrick Rose, waarvan ik dacht dat hij elk moment zou terugkeren. De laatste wedstrijden begint het steeds meer aan me te knagen, want de point guard van de Washington Wizards speelt werkelijk de pannen van het dak. In zijn laatste vijf wedstrijden scoort hij gemiddeld  22.6 punten,  steelt hij  de bal 2.4 keer, zorgt  hij voor 8.6 assists en de grootste verassing is wellicht dat hij dat allemaal doet met een schotpercentage van 59%! Dat heet topvorm.

Daarnaast is Wall een van de beste spelers in de NBA als het gaat om vrije worpen. Eerder deze week liet Wall voor de tweede maal weten dat hij een max-deal verwacht van zijn team en zeer teleurgesteld zou zijn als hij die niet krijgt. Er zijn genoeg critici die twijfels hebben bij de eerste keuze van de draft van 2010, maar die snoert hij voorlopig de mond met fantastische resultaten en sterke statistieken. Wat ook niet over het hoofd mag worden gezien zijn de passende kwaliteiten van de voormalige Kentucky Wildcat. Acht assists bij een matig team is iets wat bijvoorbeeld Kyrie Irving en Kemba Walker niet voor mekaar krijgen.

Fantasy Dwaas van de Week: Arron Afflalo

Afflalo is niet een van mijn favoriete fantasy mannen en deze week liet hij precies zien waarom. De shooting guard van de Orlando Magic levert te weinig fantasy goodies (driepunters, steals en blocks). Voorafgaand aan het seizoen werd zijn kracht in fantasy vooral in de percentage categorieën gezocht. Maar bij de Magic wordt er vaak teveel van hem gevraagd op aanvallend gebied, waardoor hij slechte schoten moet nemen. In zijn laatste vier wedstrijden raakte hij slechts 25 van zijn 66 schoten. Dat is zeer bedroevend en pijnlijk, vooral omdat hij in een slechte serie niet kan compenseren met goede statistieken in andere categorieën, behalve punten. Staar je niet dood op het aantal gescoorde punten en probeer een alternatief voor de man te vinden, zoals bijvoorbeeld Vince Carter (88% owned) en Danny Green, waarover later meer.

Metta World Peace (79.6% owned)

De man die voormalig door het leven ging als Ron Artest speelt een wisselvallig seizoen en is waarschijnlijk al meerdere malen opgepikt in je league om een aantal weken later weer gedropt te worden. Momenteel zit de Laker in een van zijn betere reeksen en kan je weer een poging wagen. De laatste vier wedstrijden scoort hij 18.2 punten, steelt hij er met 2.2 rustig op los en lijkt hij zijn vertrouwen van achter de driepuntlijn weer te hebben hervonden. Zeer bruikbaar in alle leagues op het moment. Er moet wel een kanttekening bij worden geplaatst: blijft zijn waarde dezelfde als Pau Gasol en Kobe Bryant terugkeren? Wellicht dat hij minder schoten neemt, maar de steals blijven en hij zal meer ruimte krijgen waardoor zijn schotpercentage waarschijnlijk beter wordt.

Danny Green (54% owned)Cleveland Cavaliers v San Antonio Spurs

Green is een van de meeste gedropte spelers. Dat is ook wel te verklaren, want in zijn laatste paar wedstrijden behaalt hij niet bepaald de beste statistieken en ook zijn minuten slinken een beetje. Maar bij deze help ik een ieder er graag aan herinneren dat hij na de All-Star break goed was voor 2.9 driepunter en daar 1.5 steal en bijna een gehele block aan kan toevoegen. Daarbij zijn de percentages van Danny boy ongekend. Hij miste in maart nog geen vrije worp en heeft schiet ruim de helft van zijn schoten raak! Ik zou nog even wachten met Green van de hand doen, want hij heeft teveel upside in zijn spel en is waarschijnlijk de beste speler die nu op je waivers te vinden is.

Shaun Livingston (13,6% owned)

New York Knicks v Cleveland CavaliersDe Cleveland Caveliers hebben inmiddels een behoorlijke lijst geblesseerde spelers in de kleedkamer. Maar de een zijn dood is de ander zijn dood in fantasyland. Met Kyrie Irving, die sneller dan verwacht lijkt te herstellen, en Dion Waiters voorlopig aan de kant, zal vooral Livingston daar de vruchten van plukken. Hij is de startende point guard bij de Cavs en startende point guard in de NBA hebben sowieso fantasy-waarde. Bovendien doet hij het  tot dusver helemaal niet onaardig. In zijn laatste vijf wedstrijden behaalde hij vier keer 5+ assists, scoorde hij 12.6 punten is hij goed voor 1.2 steals. Hij speelt meer dan 30 minuten per wedstrijd en hij is een prima toevoeging voor velen. Zijn gebrek aan driepunter compenseert hij overigens met uitstekende en niet te onderschatten percentages!

Wesley Johnson (0,5% owned)

 De vierde pick uit de draft van 2010 krijgt de laatste wedstrijden meer en meer speeltijd bij de Phoenix Suns. En meer speeltijd staat gelijk aan statistieken en statistieken… juist ja. De laatste twee duels scoort hij gemiddeld 16 punten, 1,5 steal, 6,5 rebounds. De zeer atletische shooting guard kan daarna bijdrages leveren vanachter de driepuntlijn en zal ook hier een daar een block noteren. De Suns spelen van hieraan uit een verloren seizoen waarin er genoeg ruimte is voor speelminuten voor de voormalig Timberwolves-speler. Een speler die in veel opzichten op Johnson lijkt is de rookie Terrence Ross (0,2% owned). De winnaar van de dunk contest krijgt de laatste paar wedstrijden veel minuten en maakt daar het beste van. Monitor zijn vooruitgang als je opzoek bent naar driepunters, steals en natuurlijk wat spektakel.

Ook leuk om te lezen