Kenta Maeda

SportAmerika Top 30 free agents in MLB: 25-21

Door

World Baseball Classic - Semifinals - Puerto Rico v Japan
De World Series zitten erop en dat betekent dat geruchten over free agents en trades weer vrij spel krijgen. SportAmerika kijkt naar de beste free agents op de markt. We tellen af van 30 en voorspellen elke dag van vijf spelers waar zij volgend seizoen gaan spelen. Vandaag: 25 tot 21.

21. Kenta Maeda (26) – SP – Prediction: San Francisco Giants
Het is nog niet helemaal zeker of hij beschikbaar wordt, maar als het naar verwachting wel zover komt dan zullen een hoop teams proberen deze volgende Japanse topstarter binnen te halen. De naam van deze 26-jarige rechtshandige startende werper zou een belletje kunnen doen rinkelen bij de Nederlandse fans, want in de tweede ronde van de World Baseball Classic domineerde hij in Tokyo het Nederlands team op weg naar een simpele overwinning. In Japan behoort Maeda al jaren tot de absolute topwerpers. Hij heeft een career W-L record van 82-58 met een ERA van 2.43 en ruim 1085 strikeouts in 1295 innings. In 2010 won hij de Sawamura Award, het Japanse equivalent van de Cy Young Award. Vergeleken met de vorige Japanse topwerper die de oversteek maakte naar de MLB (Masahiro Tanaka) gooit Maeda minder hard en heeft hij niet zo’n goede outpitch als de splitfinger van Tanaka.

Maeda gooit zijn fastball tussen de 87 en 92 mijl per uur, gooit ook een changeup en een curveball, maar zijn beste pitch schijnt de slider te zijn, die hij met ca. 83 mijl per uur op de thuisplaat afvuurt. Volgens scouts is Maeda geen ace zoals bijvoorbeeld Tanaka en Darvish, maar hij kan een zeer nuttige werper zijn in het midden van een MLB rotatie. De Yankees zouden een optie kunnen zijn als Hiroki Kuroda besluit te stoppen, maar op dit moment lijken vooral de Giants een mooie fit. Jake Peavy en Ryan Vogelsong vallen daar als free agents mogelijk weg uit de rotatie en Maeda zou dat gat prima op kunnen vullen. Zelf heeft Maeda overigens al eens aangegeven een voorkeur voor de Yankees of de Red Sox te hebben.

Hieronder de beelden van Maeda in de wedstrijd tegen Nederland, waarin hij liefst negen maal drie slag gooide:

22. Colby Rasmus (28) – CF – Prediction: Detroit Tigers
Op de een of andere manier heeft Colby Rasmus zijn grote belofte als supertalent nooit helemaal in kunnen lossen. De midvelder brak door bij de St. Louis Cardinals en liet bij vlagen zien een uitstekende honkballer te zijn met bovengemiddelde snelheid en – zeker voor zijn positie – bovengemiddelde kracht. Nooit sloeg hij minder dan 14 homeruns in een seizoen en na zijn trade naar de Toronto Blue Jays heeft hij zelfs elk seizoen minimaal 20 homeruns geslagen. Toch raakte hij dit seizoen zijn basisplaats in Toronto kwijt. Mede dankzij een iets minder goed defensief seizoen en een slaggemiddelde van slechts .225. Dat gemiddelde ligt ca. 60 punten lager dan een jaar eerder en het lijkt erop dat hij wat pech heeft gehad, want hij zag zijn BABIP (Batting Average on Balls In Play) van 2013 naar 2014 zakken van .356 naar .294. Zelf denkt hij dat hij wat pech heeft gehad met harde ballen die dankzij de groei in het aantal shifts in nullen veranderden in plaats van honkslagen.

Zijn line drive ratio ligt nog steeds erg hoog dus er is hoop. Rasmus is voor een team dat power zoekt in een up-the-middle positie een zeer interessante optie. Hij zou bovendien op meerdere posities in het outfield uit de voeten moeten kunnen. In Detroit zoeken ze nog een vaste waarde in center field nadat Austin Jackson in de David Price-trade naar de Mariners werd gestuurd. Rasmus is de beste center fielder op de markt en lijkt daarom de beste optie. Dankzij zijn vroegere prospect status opent zijn naam nog altijd deuren overal waar onderhandeld kan worden:

23. Asdrubal Cabrera (28) – SS – Prediction: New York Mets
A-Cab was jarenlang de vaste korte stop van de Cleveland Indians, maar werd daar overbodig dankzij de nakende doorbraak van supertalent Francisco Lindor. De Indians stuurden hem afgelopen zomer in een trade naar de Washington Nationals voor wie hij voornamelijk tweede honk speelde. Voor de Nats sloeg hij slechts .229 en zo zette hij een trend door die twee seizoenen eerder was begonnen. Het begint er steeds meer op te lijken dat Cabrera zijn beste dagen achter zich heeft liggen. In 2011 sloeg Cabrera voor de Indians .273 met 25 homeruns en 92 RBI, was hij All-Star en won hij een Silver Slugger Award. Hij maakte zelfs zo nu en dan nog eens een highlight play als korte stop, waardoor de indruk werd gewekt dat hij ook defensief erg goed was.

De geavanceerde defensive metrics geven echter iets heel anders aan. Waarom zou een team dan toch voor een speler gaan die al over de top lijkt? Cabrera is pas 28 en zou wellicht dankzij het werk van een goede hitting coach nog wat van de magie uit 2011 terug kunnen vinden. De switch-hitter past dus het beste bij een team met een gat in het middle infield en een goede hitting coach. De New York Mets hebben net Kevin Long (voormalig hitting coach Yankees) aangenomen en zouden A-Cab als korte stop/tweede honkman goed kunnen gebruiken.

24. Jason Hammel (32) – SP – Prediction: Atlanta Braves

Oakland Athletics v Texas Rangers
Jason Hammel is door de jaren heen een zeer wisselvallige pitcher gebleken. Voordat hij bij de Orioles in 2012 een ERA van 3.43 liet optekenen had hij een career ERA voor de Rays en Rockies van 4.99. Een jaar later steeg zijn ERA ook weer naar 4.97, maar de Chicago Cubs hadden pitchers nodig en besloten om Hammel een kans te geven in 2014. Hij pitchte in het kielzog van Jeff Samardzija zo goed (8-5, 2.98 ERA) dat hij samen met Samardzija in een trade door de Oakland Athletics binnen werd gehaald. Terug in de American League ging het echter een stuk minder. Het pitchen van Hammel was een van de redenen dat de Athletics van het beste record in de league na de All-Star Break afzakten naar de tweede plaats in de AL West. Via een achterdeur (de Wild Card) wisten zij alsnog de play-offs te bereiken, maar daarin waren de Royals te sterk.

Vanwege zijn struggles in de AL is de verwachting dat hij een contract tekent bij een National League team. De Atlanta Braves hebben nog wat vraagtekens in de rotatie. Een aantal werpers keert terug van Tommy John surgery, maar het is nog maar de vraag hoe goed zij terugkeren en Ervin Santana lijkt via free agency te vertrekken. Hammel is een mooie werper om in elk geval een van die vraagtekens weg te nemen.

25. Edinson Volquez (31) – SP – Prediction: Kansas City Royals
Nadat Volquez in 2008 in ruil voor Josh Hamilton vanuit Texas bij de Reds aankwam, leek het voor Cincinnati een prachtige trade. In zijn eerste volledige seizoen in de Majors was hij All-Star, gooide hij 196 innings, won hij 17 wedstrijden en had hij een ERA van 3.21. In de jaren die erop volgden, gooiden zware blessures roet in het eten. Hij leek nooit volledig te herstellen van deze blessures en kreeg na zijn terugkeer grote problemen met zijn controle. Voeg daarbij een schorsing van 50 wedstrijden in 2010 vanwege gebruik van verboden middelen en je begrijpt dat zijn loopbaan enigszins in het slopt geraakt was.

Dit seizoen kreeg hij, nadat hij eerder al bij de Reds, Padres en Dodgers gefaald was, een kans van de Pittsburgh Pirates. Hij tekende voor één seizoen en drie miljoen dollar. Dat vertrouwen beloonde hij met zijn beste seizoen sinds 2008: 13-7 met een 3.04 ERA. Die statistieken zullen ervoor zorgen dat hij dit seizoen een iets beter contract krijgt. De Kansas City Royals zullen James Shields moeten vervangen en hebben niet al te veel geld. Misschien is Volquez een goede optie, maar een hereniging met de Pirates behoort ook tot de mogelijkheden. Daar zullen ze hopen op meer acties zoals deze:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen