SportAmerika’s Eindejaars Top 10 (Neal Petersen – 7)

Door

 

Bij wijze van jaarafsluiting laten we alle medewerkers van SportAmerika.nl even terugblikken op het afgelopen (Amerikaanse) sportjaar, middels hun persoonlijke top 10 van sportieve hoogte- en/of dieptepunten dan wel hun opvallendste momenten. Hierbij aflevering 7, die van NEAL PETERSEN.
Iedereen een goede jaarwisseling gewenst en een gezond en sportief 2012!

 

 

10. GREGORY HALMAN
Op 21 november stond de Nederlandse sportwereld even stil. In de ochtend sijpelde het nieuws door dat Gregory Halman om het leven was gebracht door zijn eigen broer. Een Nederlander die goed op weg was in Seattle om in de MLB een carrière op te bouwen en daarnaast gewoon een hele sympathieke jongeman was. Tijdens de European Big League Tour, zo’n twee weken ervoor, maakte wij nog opnamen van hem. Het zouden later de laatste beelden van Halman blijken te zijn…

9. BECKHAM
Het script is geschreven, de film gaat er komen. Becks kwam, zag en overwon. In zijn laatste jaar van zijn periode bij de Los Angeles Galaxy leidde de Engelsman zijn ploeg naar de derde MLS-titel in haar bestaan. Zo’n 4,5 jaar geleden viel de hele wereld over Beckham en de MLS heen toen deze stap bekend werd gemaakt. Uiteindelijk lachen beide partijen het hardst. Becks zag zijn status en bankrekening nog verder groeien en de MLS vanwege de boost die het kreeg. In het hele land zitten stadions vol en lijkt voetbal nu ook zo zijn plek te hebben gevonden in de wereld Amerikaanse sporten.

Video :

Gregory Halman from FJ Producties on Vimeo.

8. NBA LOCKOUT
Wat een rotzooi was het de afgelopen maanden. In een wereld waar zo ontiegelijk veel geld wordt verdiend leken de wijze heren van beide kampen er niet met elkaar uit te komen. Natuurlijk, iedereen heeft zo zijn standpunten, maar was dit echt nodig geweest?

7. EXIT PHIL JACKSON
Mag niet hier ontbreken. Eén van de allerbeste coaches ooit nam dit jaar afscheid. Niet in de gewenste stijl. Zijn Lakers lieten hem in de strijd tegen Dallas Mavericks aardig in de steek. Niet alleen qua prestaties, maar vooral door het ontberen van enige vorm van discipline. De flagrant foul van Andruw Bynum op JJ Barea was natuurlijk hiervan het beste voorbeeld. Indirect werd er hiermee het gezag van Phil ondermijnd. Erg zonde, want zo verdiende hij niet zijn laatste wedstrijd te coachen.

6. RED SOX
De start van het seizoen had al een voorteken moeten zijn. In april bakte de ploeg van Terry Francona er niet veel van en dat is nog mager uitgedrukt. Oude statistieken werden er direct bijgehaald waarin één ding duidelijk werd gemaakt: nooit eerder haalde een ploeg de play-offs na zo’n dramatische start. De maanden erna herpakten de Bostonians zich wonderwel en leek de weg open naar een nieuwe World Series in Fenway Park, maar toen kwam september. Alles is al gezegd en geschreven, maar 28 september 2011 zal ik nooit vergeten. Een ‘horror-scenario’ vond zowel in Baltimore als in Tampa plaats waardoor de Red Sox op de laatste speeldag naast alles greep. Het bleek het einde van een tijdperk, want binnen de kortste keren waren ‘Tito’ en Epstein verdwenen. Een litteken achterlatend.

5. COLLEGE TROUBLE
Betalingen aan spelers gedurende hun college tijd. Moet dat nou wel of niet kunnen? Voorlopig in ieder geval nog niet, gezien de huidige regels van de NCAA. Dat diverse scholen daar lak aan hebben kwam dit jaar goed aan het licht. Over het hele land werden spelers geschorst, waaronder de schorsing voor het Nederlandse trio bij Boise State. Naast betalingen kan ik ook niet om het Penn State schandaal heen. Een verschrikkelijk verhaal. Headcoach en legende Joe Paterno denkt eerst nog het seizoen af te kunnen maken, maar wordt binnen 24 uur na bekendmaking van het schandaal op straat gezet. Jerry Sandusky, de man die zich vergreep aan diverse kinderen, wacht nog een rechtzaak. Een absoluut dieptepunt in 2011.

4. DIRK & DERRICK
De titel van een nieuwe Duitse Krimi? Neen, de absolute sterren van het afgelopen NBA seizoen. Derrick was de allerbeste gedurende het reguliere seizoen, terwijl Dirk zijn ploeg op Duitse wijze naar de allereerste ring loodste in de geschiedenis van de Mavs. Want ondanks dat hij kapot ging van de koorts, weigerde hij op te geven en zag zijn wilskracht uiteindelijk beloond worden. Toch kies ik hier voor een video van Mr Rose. Eén van de mooiste filmpjes die wij dit jaar op de site hadden staan. Levert nog steeds elke keer kippenvel op.

3. WORLD SERIES
Hoe zou je deze World Series het beste kunnnen omschrijven? Na dagen van nadenken ben ik er nog steeds niet over uit. Het was episch, dat zeker. De Texas Rangers leken dan eindelijk hun eerste World Series te kunnen noteren, maar elke vochten de St. Louis Cardinals zich terug. Het was

2. BRUINS
Mijn stad pakte toch een prijs en deze lag toch echt het minst voor de hand. Waar het seizoen voor de Patriots in januari eindigde tegen die verdomde Jets, bleken ‘the big Three’ uit Miami te sterk voor de grote drie uit Boston. Maar toen stonden daar ineens de mannen van Claude Julien. In een fantastische play-off reeks tegen de Vancouver Canucks werd Game 7 uiteindelijk winnend afgesloten in Canada. Tim Thomas was de grote man aan de kant van de Bostonians. De doelman hield die laatste avond werkelijk alles tegen en zorgde ervoor dat sinds 39 jaar weer de Stanley Cup naar Boston meemocht.

1. MISTER RODGERS
In heel 2011 leden de Green Bay Packers slechts een nederlaag. Het was absoluut het jaar van Aaron Rodgers. In de luwte kon hij zich ontwikkelen achter Brett Favre (wie?) om daar nu de vruchten van te plukken. Wie gaat deze man stoppen?

 

Ook leuk om te lezen