SportAm Top 50 free agents in MLB: 25-21

Door

De World Series zitten erop en dat betekent dat geruchten over free agents en trades weer vrij spel krijgen. Een mooie periode, waarin het volgende seizoen gewonnen en verloren kan worden, lacht ons toe. SportAmerika kijkt naar de beste free agents op de markt. We tellen af van 50 en voorspellen elke dag van vijf spelers waar zij volgend seizoen gaan spelen.

25.            Ryan Madson (32) – CP – Prediction: Cincinnati Reds

Madson verwierf bekendheid in de Majors als setup man van de Phillies voor closer Brad Lidge. Toen Lidge na veel blessureleed niet meer presteerde zoals hij dat in zijn piek deed, nam Madson het over. In 2011 pakte hij als closer van de Phillies 32 saves en eindigde hij met een 2.37 ERA. Hij leek hard op weg om één van de betere closers in de league te worden en tekende voor aanvang van vorig seizoen een eenjarig contract bij de Reds. Voor het seizoen begon raakte hij echter geblesseerd en onderging hij de Tommy John-surgery, waarna hij het volledige seizoen miste. De verwachting is dat hij klaar is voor het begin van het nieuwe seizoen en de Reds zouden hem graag nog een kans geven, om zo Chapman naar de starting rotation te kunnen schuiven.

24.            Shaun Marcum (31) – SP – Prediction: Chicago Cubs

Shaun Marcum is al meerdere jaren een zeer degelijke pitcher die altijd goed is voor rond de tien wins, een ERA in de drie en goede strikeout en walk ratio’s. Toch lijkt de kans klein dat hij bij een contender gaat tekenen. In zijn laatste seizoen bij de Cubs speelden blessures hem parten. De kans is groot dat hij op zoek gaat naar een contract voor korte termijn om zich terug in de kijker te spelen en zo een jaar later bij een contender terecht te komen. In dat geval zijn de Cubs een goede match. Zij zullen hem een eenjarig contract aanbieden en rond de deadline voor prospects naar een ander team sturen. Andere opties zijn de Blue Jays, de Royals en de Twins.

23.            Brandon McCarthy (29) – SP – Prediction: Oakland Athletics

In zijn eerste jaren was McCarthy het prototype van een ‘league average pitcher’. Toen hij er een jaar uit was vanwege een zware blessure stortte hij zich op de sabermetrics, de nieuwe statistieken in het honkbal. Hij wilde weten hoe het werkte en ging het in zijn voordeel gebruiken. Hij kwam erachter dat grondballen veel effectiever waren dan flyballs, leerde zichzelf nieuwe pitches aan en veranderde zijn arm slot. Hij werd een betere pitcher, maar blessures bleven hem parten spelen. Hij moet daarom dit jaar, net als Marcum, op zoek naar een kort contract om te bewijzen dat hij een volledig seizoen fit kan blijven. De Athletics zullen hem die kans willen geven.

22.            Dan Haren (32) – SP – Prediction: Los Angeles Dodgers

Haren zag in zijn contract year zijn HR/9, K/9, BB/9 en H/9 ratio’s verminderen. Dat betekent dat hij relatief gezien meer homeruns, hits en walks toestond, terwijl hij minder drie slag gooide dan in de jaren ervoor. Het gevolg: een ERA van ruim een punt hoger en een slechte onderhandelingspositie voor een nieuw contract. Voeg daarbij dat hij dit jaar vanwege een blessure ook nog eens minder innings gooide en de kans dat hij een dik contract in de wacht sleept, lijkt nihil. De Cubs probeerden hem al even los te weken via een trade, maar zagen het niet zitten zijn optie voor 15 miljoen dollar te lichten. Net als de twee voorgaande werpers zou het voor hem gunstig kunnen zijn een kort contract te tekenen.

21.            Andy Pettitte (41)- SP – Prediction: New York Yankees

Het is einde loopbaan of de Yankees voor Pettitte, zoals dat al een paar jaar het geval is. In 2011 koos hij voor zijn pensioen, maar het begon afgelopen winter toch weer te kriebelen en de lefty keerde terug op de heuvel. Dit jaar startte hij dankzij een gebroken scheenbeen slechts twaalf wedstrijden. De resultaten in die wedstrijden waren echter zo goed (5-4 record met een 2.87 ERA) dat de verwachting is dat Pettitte ook in 2013 nog in pinstripes te bewonderen is. Manager Joe Giradi sprak zich daar al positief over uit.

Free agents 50-46 | 45-41 | 40-36 | 35-31 | 30-26

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen