SportAm Top 30 free agents in MLB: 20-16

Door

Pittsburgh Pirates v Philadelphia PhilliesDe World Series zitten erop en dat betekent dat geruchten over free agents en trades weer vrij spel krijgen. Een mooie periode, waarin het volgende seizoen gewonnen (Boston Red Sox 2013) en verloren kan worden, lacht ons toe. SportAmerika kijkt naar de beste free agents op de markt. We tellen af van 30 en voorspellen elke dag van vijf spelers waar zij volgend seizoen gaan spelen.

20. Stephen Drew – SS – Prediction: New York Yankees

Stephen Drew kende een sterk jaar bij de winnaars van de World Series. Voorafgaand aan het afgelopen seizoen tekende de blessuregevoelige kort stop een eenjarig contract bij de Red Sox en presteerde naar behoren. Hij kwam 124 wedstrijden in actie en sloeg daarin .253 met dertien homeruns en was bovenal verdedigend een meer dan betrouwbare speler. In de play-offs vielen zijn prestaties erg tegen (4-46), al sloeg hij wel een home run in de beslissende zesde wedstrijd tegen de Cardinals. Hoewel de BoSox met Xander Bogaerts een sterk alternatief hebben op de kortestoppositie, deden zij Drew wel een qualifying offer. Dit zou een significante salarisverhoging voor hem zijn, maar waarschijnlijk legt hij dit aanbod naast zich neer in de hoop ergens een meerjarig contract te tekenen. Naast de Yankees, die ondanks het verlengen van het contract van Derek Jeter toch op zoek zijn naar een andere korte stop, zijn ook teams als de New York Mets en de St. Louis Cardinals mogelijk bestemmingen voor Drew.

19. A.J. Burnett – SP – Pittsburgh Pirates

De carrière van A.J. Burnett leek als een nachtkaars uit te gaan toen hij nog bij de New York Yankees onder contract stond. Twee seizoenen geleden maakte hij echter de overstap naar de Pittsburgh Pirates en daar wist hij zijn honkballoopbaan nieuw leven in te blazen. Mede dankzij zijn pitching haalden de Buccos voor het eerst in zeer lange tijd weer eens de play-offs. De 36-jarige Burnett tekende voor een bescheiden record van 10-11, maar wel met een ERA van 3.30 (zijn laagste in jaren) en 209 keer drie slag (zijn hoogste in jaren). De Pirates deden Burnett geen qualifying offer dus eventuele andere teams hoeven geen draft pick af te staan om de pitcher binnen te halen. Toch lijkt Burnett niet te willen verhuizen, want hij verkondigde al dat hij alleen in Pittsburgh wil spelen. Dat hij ook daadwerkelijk terugkeert, is nog niet helemaal zeker want Burnett twijfelt nog of hij niet beter met pensioen kan gaan.

18. Grant Balfour – RP – Prediction: New York Yankees

Grant Balfour is na Joe Nathan de beste closer in deze lijst en mag zich dus verheugen op veel interesse tijdens deze offseason. Terecht, want de voormalig closer van de Oakland A’s gooide goed het afgelopen seizoen. Met 38 saves in 41 mogelijkheden en een ERA van 2.59 behoorde hij tot de betere closers in 2013. Hij stond zijn eerste blown save overigens pas op 23 juli toe, waarmee een einde kwam aan zijn indrukwekkende reeks van 44 opeenvolgende verzilverde save-mogelijkheden. In de AL Division Series tegen de Detroit Tigers kwam de 35-jarige Australiër drie innings in actie, waarin hij voor een win en een save zorgde en geen enkel punt tegenkreeg. De Athletics hebben niet genoeg financiële middelen om hun closer een contractvelenging aan te bieden en hebben met Ryan Cook en Sean Doolittle al eventuele opvolgers in huis. Er zijn meerdere teams op zoek naar een goede closer, waaronder de Yankees die een grote leegte moeten invullen nu Mariano Rivera met pensioen is. Don’t mess with the Aussie:

17. James Loney – 1B – Prediction: Tampa Bay Rays

James Loney is een zeer gedegen eerste honkman. Hij heeft niet veel power, maar slaat voor een goed gemiddelde, staat in verdedigend opzicht zijn mannetjes en is niet blessuregevoelig. Zo speelde hij de laatste zes seizoenen minstens 140 wedstrijden. De Tampa Bay Rays gaven hem het afgelopen seizoen een eenjarig contract ter waarde van twee miljoen dollar en hebben daar geen spijt van gehad. Loney sloeg .299 met dertien home runs en 75 RBI’s. Voor een eerste honkman zijn dit met uitzondering van het slaggemiddelde geen al te indrukwekkende cijfers maar gecombineerd met zijn verdedigende kwaliteiten en het feit dat Loney nog maar 29 jaar is, willen de Rays zijn contract graag verlengen. De verwachting is dat dit ook wel zal lukken.

16. Kendrys Morales – 1B/DH – Prediction: Seattle Mariners

Kendrys Morales heeft een moeilijke periode achter zich gelaten. De eerste honkman/aangewezen slagman miste bijna twee jaar vanwege een hardnekkige enkelblessure, die hij in 2010 opliep toen hij te uitbundig op de thuisplaat sprong na een walk-off grand slam. Vorig jaar werd hij door zijn toenmalige club de Los Angeles Angels naar de Seattle Mariners getrade en daar kende hij een solide jaar. In totaal sloeg hij gemiddeld .277 met 23 home runs en tachtig RBI’s. Zijn grootste kracht in aanvallend opzicht is dat hij een switch hitter is die praktisch net zo goed tegen rechtshandige werpers slaat als tegen linkshandige. Daarnaast is hij een nog vrij jonge power hitter (30 jaar) die niet buitensporig veel strikeouts om zijn oren krijgt. De M’s willen hun middle-of-the-order slagman graag behouden en hebben hem dus ook een qualifying order gedaan, maar de agent van Morales, Scott Boras, heeft al aangekondigd dat zijn client dit aanbod zal afslaan om de free agent-markt uit te testen (what else is new). Toch is de verwachting dat Morales uiteindelijk terug zal keren in Seattle, al zouden ook de Baltimore Orioles, Houston Astros en Texas Rangers de power hitter graag aan hun selectie willen toevoegen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen