SportAm Top 30 free agents in MLB: 10-6

Door

World Series - St Louis Cardinals v Boston Red Sox - Game SixDe World Series zitten erop en dat betekent dat geruchten over free agents en trades weer vrij spel krijgen. Een mooie periode, waarin het volgende seizoen gewonnen (Boston Red Sox 2013) en verloren kan worden, lacht ons toe. SportAmerika kijkt naar de beste free agents op de markt. We tellen af van 30 en voorspellen elke dag van vijf spelers waar zij volgend seizoen gaan spelen.

10. Matt Garza – SP – Prediction: New York Yankees

Matt Garza was afgelopen zomer een schoolvoorbeeld van wat met in de MLB een ‘rental player’ noemt. Een speler met aflopend contract die voor de deadline naar een ander team geruild wordt, om daar een paar maanden te spelen. Vaak is dat dan een contender op zoek naar succes in oktober. Garza belandde in juli bij de Texas Rangers en zag zijn tijdelijke werkgever één duel tekort komen voor een plek in de Wild Card-wedstrijd. Nu liggen alle wegen open. Garza is niet de belangrijkste pitcher op de free agent-markt, maar staat wel bij de toppers. Gezien zijn ervaring en succes in de American League East lijkt een terugkeer in die divisie geen slechte optie. De New York Yankees liepen dit jaar het naseizoen mis en dat zorgt in The Bronx meestal voor wat koopdrift. Kijk dus niet vreemd op als we Garza na de winter terugzien in pinstripes. Zo niet, dan lijkt Washington een belangrijke kandidaat; de Nats zouden informeel hun interesse zelfs al hebben uitgesproken.

9. Nelson Cruz – RF – Prediction: Texas Rangers

Flashback naar 2011. Texas is in Game 6 één nul verwijderd van het winnen van de World Series, met twee man van de Cardinals op de honken. David Freese slaat een flyball naar het rechtsveld, dat bemand wordt door Nelson Cruz. De man die bekend staat om zijn power laat zien waarom hij nooit een ster zal worden. Waarschijnlijk vangen de overige 29 rechtsvelders in de MLB die bal. Texas kampioen! De zwaarlijvige, voor een outfielder trage Cruz haalt de bal niet. Freese slaat een triple, St. Louis maakt gelijk en wint later Game7 en dus de World Series. Cruz neemt komende winter het aanbod van Texas aan, de partijen praten er wellicht nog een kleine verlenging aan vast, en dat is het dan. Geen club die zijn handen brand aan de man die in 2011 de World Series had moeten winnen.

8. Hiroki Kuroda – SP – Prediction: New York Yankees

Seizoen 2013 was niet makkelijk voor de New York Yankees. Blessures en ouderdom van de bekende namen maakten het voor de Bronx Bombers onmogelijk te concurreren met de Boston Red Sox en de Tampa Bay Rays. Al vroeg in september was min of meer duidelijk dat het Postseason onhaalbaar was. Met Hiroki Kuroda is een van de weinige lichtpuntjes genoemd. Met een 3.31 ERA was de starter eigenlijk de ace van de pitching staff, mede doordat CC Sabathia met 4.78 ERA zijn slechtste seizoen ooit beleefde. Kuroda is buiten de beste startend werper van de Yankees ook de meest betrouwbare. De Japanner begon zijn MLB-carrière in 2008 bij de Dodgers en raakte alleen in 2009 kortstondig geblesseerd. De Yankees zullen hun wandelende toonbeeld van stabiliteit niet zomaar de deur uit laten lopen, en dus keert Kuroda gewoon terug na de winter.

7. Mike Napoli – 1B – Prediction: Boston Red Sox

Toen alle andere Red Sox al lang en breed naar huis waren, wandelde een stomdronken Mike Napoli zonder shirt door de straten van Boston, op zoek naar meer bier. Dat dat op dat tijdstip niet meer lukte zou de stad een minpuntje kunnen bezorgen in huize Napoli, maar buiten dat heeft de infielder liefde voor Beantown. Dat komt mede door de aanwezigheid van die fijne grote muur in het linksveld van Fenway Park, waar Napoli zijn hele carrière al plezier aan beleeft. De kans om de helft van de wedstrijden daar te spelen zal zwaar blijven wegen, zeker als de basisgroep van de Red Sox aardig bij elkaar blijft. Napoli was een van de voorlopers van de baardenhype en een van de gangmakers in de groep. Door het heupprobleem dat Napoli altijd bij zich draagt is de kans klein dat de eerste honkman elders een duur meerjarig contract zal kunnen tekenen dat significant beter is dan wat Boston hem zal bieden, en dus kunnen de Fenway Faithful hun #12-shirts rustig aanhouden.

6. Curtis Granderson – CF – Prediction: Chicago White Sox

Curtis Granderson laat de wereld zien hoe de free agent-markt soms iets weg heeft van een casino. De New York Yankees hebben niet overdreven veel interesse om de sterke outfielder opnieuw aan zich te binden, maar deden wel ene ‘qualifying offer’. Waarom? Chicago White Sox maakte zijn interesse in de speler al kenbaar. Als Granderson de deal van 14,1 miljoen dollar niet accepteert en naar Chicago vertrekt, dan verdient New York daarmee een extra draft pick voor tussen de eerste en tweede ronde van de draft van 2014. De Yankees gokken dus dat Grandy op zijn beurt gokt ergens anders een beter contract te kunnen krijgen. Tegelijk geldt dat het aanbod van New York meteen ook de drempel bepaalt voor aanbiedingen van andere clubs, en juist dat zou de White Sox af kunnen schrikken. De ChiSox kregen door een minder jaar van de oude Paul Konerko echter te maken met een gebrek aan power in 2013 en kunnen de hard meppende center fielder goed gebruiken. Granderson is daarbij ‘pas’ 32 en heeft nog alle kans op een meerjarig contract, kortom: New York wordt afgewezen en Granderson gaat verhuizen, met Chicago als meest waarschijnlijke bestemming.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen