SportAm Inc.: Broers worden slapend rijk van NBA

Door

There’s no business like #SportAm business. Naast de sportieve prestaties gaat het in de grote Amerikaanse sport leagues vooral om heel veel geld verdienen. Er worden continu nieuwe dingen bedacht om de fans te vermaken. Op SportAmerika.nl delen we elke week de leukste nieuwtjes met je.

Broers worden slapend rijk van de NBA
136979496-2
De NBA is druk in onderhandeling met broers Ozzie en Daniel Silna. De oud-eigenaren van ABA team Spirits of St. Louis sloten in 1976 een briljante deal met de NBA. Spirits of St. Louis werd dat jaar opgeheven, omdat ze niet werden overgenomen door de NBA. De broers kregen daarvoor een schikking van 3 miljoen dollar aangeboden, maar waren zo slim om die schikking af te slaan.

In plaats daarvan kwamen ze overeen dat ze elk jaar één zevende deel van de televisie-inkomsten van elk van de vier overgenomen ABA teams zouden krijgen. Op dit moment komt dat neer op een slordige 19 miljoen dollar per jaar. Sinds 1976 hebben de broers al zo’n 300 miljoen dollar kunnen bijschrijven, zonder dat ze daar iets voor hoeven doen. Als klap op de vuurpijl heeft een rechter onlangs besloten dat de Silna’s ook recht hebben op internetopbrengsten van de league.

De overeenkomst wordt ook wel ‘de beste sportdeal allertijden’ genoemd. Geen wonder dat de NBA graag van het contract af wil. Er is nog geen oplossing gevonden, maar gesprekken tussen de league en de broers Silna zijn gaande.

Manchester City sterren veroveren New York
Vanaf volgend seizoen is New York City FC te bewonderen in de MLS. Het team is ontstaan uit een samenwerking van Manchester City en de New York Yankees. Manchester City wil met de samenwerking meer aandacht krijgen van het Amerikaanse publiek en maakt daar nu gelijk werk van met een promotiefilmpje voor NYCFC.

Grote spelers als Yaya Touré, Sergio Aguero, Samir Nasri en Vincent Kompany gaan al voetballend door de straten van New York. Ze doen uiteraard ook Yankee Stadium aan.

Belastingbetaler betaalt mee aan nieuw stadion Atlanta Braves
Vorige week maakten de Atlanta Braves bekend dat ze Turner Field in 2017 gaan verlaten voor een nieuw stadion. Het huidige onderkomen werd gebouwd voor de Olympische Spelen in 1996 en heeft inmiddels bijna 20 jaar dienst gedaan als baseball stadion. In 2017 loopt het huurcontract van de Atlanta Braves af en moet het nieuwe stadion klaar zijn.

Voor het nieuwe stadion is naar schatting 672 miljoen dollar nodig en dat moet grotendeels uit de zak van de belastingbetaler komen. Het is nog niet bekend welk deel van de totale investering precies met publiek geld moet worden betaald. De Braves zijn wel zelf verantwoordelijk voor eventuele overschrijdingen van het budget.

De Braves hebben met een prachtige heatmap duidelijk gemaakt waarom ze voor de nieuwe locatie van het stadion kiezen. Elk rood stipje staat voor een verkocht ticket in 2012. Het nieuwe stadion ligt veel centraler ten opzichte van de fanbase dan het huidige Turner Field.

Foto: www.homeofthebraves.com
Foto: www.homeofthebraves.com

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen