Spanning IndyCar loopt op na zege Hunter-Reay

Door

Eén ding is zeker, het kampioenschap in de IndyCar wordt beslist in de laatste wedstrijd.  Op het stratencircuit van Baltimore, waar een ronde net iets meer dan twee mijl lang is, pakte Ryan Hunter-Reay in de voorlaatste wedstrijd na 75 ronden als eerste de vlag. Hij bereikte de finish zo’n anderhalve seconde eerder dan de nummer twee, Ryan Briscoe. Hoewel Hunter-Reay slechts de tiende startpositie veroverde in de kwalificatie kwam hij in ronde 70 aan de leiding door Briscoe in te halen bij de herstart na een full course yellow.

Tot het gaatje

De leider in het algemeen klassement, Will Power, kwam niet verder dan een zesde plek. Hierdoor kon Hunter-Reay met zijn overwinning 22 punten inlopen waarmee het gat tussen de nummer één en de nummer twee van het algemeen klassement nog slechts zeventien punten bedraagt. Hunter-Reay kan dus het kampioenschap in de laatste race veroveren met een overwinning, mits Will Power niet beter zal eindigen dan de vierde positie. Dit is het zevende seizoen op rij dat pas in de laatste race duidelijk wordt wie zich tot kampioen mag kronen

Noodchicane

In de aanloop naar de race waren er nogal wat problemen met het circuit. In de trainingen op vrijdag werden auto’s gelanceerd op het rechte stuk, waarop de organisatie in allerijl besloot nog een noodchicane toe te voegen. Dit bracht ook weer de nodige problemen met zich tijdens de kwalificatie op zaterdag. Zo vloog Graham Rahal zaterdag bij deze chicane in de muur. Ook Pagenaud en Conway kwamen bij de nieuwe chicane in aanraking met de muur. De pole position was nog voor Will Power, maar deze wist de uitstekende uitgangspositie niet in een podiumplaats om te zetten.

Twee titelkandidaten over

Na de nummers één en twee Hunter-Reay en Briscoe maakte Simon Pagenaud het podium compleet. Scott Dixon en Rubens Barichello kwamen als vierde en vijfde over de streep en klassementsleider Power eindigde als zesde. Slechts Hunter-Reay lijkt Power nog van de titel afhouden in de laatste wedstrijd die over twee weken wordt verreden.

Voor Helio Castroneves, de nummer drie in het klassement, is er slechts nog een theoretische kans. Met 52 punten achterstand en slechts 50 punten te vergeven voor de winnaar kan hij alleen nog op voldoende punten komen door de pole position (één punt) te pakken èn de meeste ronden aan de leiding te liggen (2 punten). Voorwaarde is dan wel dat Power de race niet start, aangezien de coureurs al tien punten krijgen voor het starten van de wedstrijd.

Foto: Getty images

Ook leuk om te lezen