Spanje naar olympische finale

Door

Spanje heeft zich als eerste voor de olympische basketbalfinale geplaatst. De Spanjaarden waren in hele matige halve finale te sterk voor Rusland: 67-59.

Beide teams raakten nog geen veertig procent van hun schoten. Pau Gasol was met een double-double, 16 punten en 12 rebounds, de grote man aan de kant van Spanje. Bij Rusland vielen NBA-spelers Timofey Mozgov en Andrei Kirilenko door de mand. De twee dragende spelers bij de Russen kwamen niet verder dan een gecombineerde veertien punten en raakten slechts 4 van hun 18 (!) schoten.

De Russen hadden eerder in de groepsfase nog met 77-74 gewonnen van de Zuid-Europeanen en leken gedurende het toernooi als team sterker. Spanje maakte juist niet zo’n indruk, maar liet Rusland in de halve finale nooit in zijn ritme komen. In het vierde kwart namen de ervaren Spanjaarden het initiatief en trokken het duel in de slotminuten, mede dankzij een lading turnovers van Rusland, naar zich toe.

Spanje, de regerend Europees kampioen, krijgt nu de mogelijkheid om zich te revancheren voor de nederlaag die het vier jaar geleden leed tegen Team USA bij de Olympische Spelen in Beijing. Naar alle waarschijnlijkheid zal in de finale weer een confrontatie wachten tegen de Amerikanen. Team USA neemt het later vandaag op tegen Argentinië. Voor Rusland rest niets anders dan de strijd om het brons.

Ook leuk om te lezen