SNF: Dallas grijpt macht in NFC East

Door

SNF

De Cowboys hebben hun playoff-lot in eigen hand. Door de 38-27 overwinning van Dallas (10-4) op divisierivaal Philadelphia (9-5) tijdens Sunday Night Football, neemt ‘America’s Team’ de eerste plek in de NFC East over van de Eagles.

Thanksgiving-rematch
Twee weken geleden stonden de twee ploegen tegenover elkaar in Dallas en wist Philadelphia vrij makkelijk te winnen met 10-33. De winst voor Philadelphia lag op Turkey Day bij het in toom houden van de tandem Tony Romo-Dez Bryant. De wide receiver ving tijdens de eerste ontmoeting slechts vier passes voor 73 yards en daarmee schakelden de Eagles het belangrijkste luchtwapen van hun tegenstander heel behoorlijk uit.

Hoe anders was het gisteravond op Lincoln Financial Field. Bryant was unstoppable met zes vangballen voor 114 yards en – zeer efficiënt – drie touchdowns. Daarmee had de wide receiver een groot aandeel in de overwinning van Dallas. Cowboys-eigenaar Jerry Jones zal wel eens diep in de buidel moeten tasten om Bryant in de oliestad te houden, mocht Dallas en Bryant zelf dit goede spel weten vol te houden tot en met januari.

Good Romo
En dat is een groot vraagteken voor iedereen in Dallas. Want ook in deze wedstrijd wisselden de Cowboys goede momenten af met slechte momenten. Eerst werd er een 21-0 voorsprong op het scorebord gezet. Daarna kakte het spel aan beide kanten van de bal wat in, waardoor Philadelphia 24 unanswered points kon scoren.

Even leek het erop dat Dallas de wedstrijd karakteristiek uit handen zou geven, een scenario dat de Texaanse fans al veel te vaak hebben gezien. Uiteindelijk wisten de Cowboys het momentum weer te vinden, mede aan de hand van quarterback Tony Romo (22/31, 265 yards, 3 TD’s). NFL’s rusing leader DeMarco Murray werd voor de tweede keer onder de 100 yards gehouden door de Eagles-defense.

41:55 minuten
Voor de Philadelphia Eagles leek de opdracht op SNF simpel: winnen tegen Dallas en de NFC East-titel kan ze niet meer ontgaan. De vijfde gerankte offense in de league kende dus een opleving, maar vier turnovers – twee door spelverdeler Mark Sanchez (17/28, 252 yards, 0 TD, 2 INT’s) en twee verloren fumbles door tight end Brent Celek en wide receiver Josh Huff – bezegelde hun lot.

Wanneer het aanvallend niet loopt bij de Eagles, dan keert hun grootste kracht zich ook tegen hen. Door de uptempo-speelstijl van hoofdcoach Chip Kelly is de offense weer in rap tempo van het veld, waardoor de verdediging het zwaartepunt van de wedstrijd draagt. Gisteravond was zo’n avond; de Eaglesdefense stond maar liefst 41:55 (!) minuten op het veld, iets wat iedere verdediging opbreekt aan het eind van de rit.

Playoff picture
De Philadelphia Eagles sluiten het seizoen af op bezoek bij divisiegenoten Washington Redskins (3-11) en de New York Giants (5-9). Voor de Dallas Cowboys wacht eerst de uitwedstrijd tegen AFC South-kampioen Indianapolis Colts (10-4) en daarna de  thuiswedstrijd tegen de Redskins. Winnen de Texanen beide wedstrijden, dan grijpen ze de titel in de NFC East. Voor de Eagles ligt er dan waarschijnlijk een wildcard te wachten.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen