Small market teams op zoek naar creativiteit

Door

Cleveland Indians v Chicago White Sox

Het offseason tussen 2012 en 2013 is een rare periode, waarin veel teams veel spelers heel veel geld geven. De usual suspects, de New York Yankees, zijn daarentegen erg stil en lijken de hand enigszins op de knip te houden. De Toronto Blue Jays, Boston Red Sox, Los Angeles Dodgers en de Los Angeles Angels geven echter juist erg veel geld uit. Voor de teams met minder geld is de kans daarom kleiner dat zij ‘grote namen’ aan zich kunnen binden. Zij moeten op zoek naar creatieve oplossingen.

Bounceback

Eén van die creatieve oplossingen, is het aantrekken van spelers die al één of meerdere seizoenen van hun beste prestaties zijn verwijderd. De Pittsburgh Pirates gaan het bijvoorbeeld proberen met lefty Francisco Liriano. De 29-jarige southpaw leek op een kloon van Johan Santana toen hij doorbrak bij de Minnesota Twins. Hij beschikte over een redelijke fastball en een fantastische change-up waarbij zowel rechts- als linkshandige hitters compleet voor schut werden gezet.

Liriano eindigde in 2006 met een 2.16 ERA als derde in de verkiezing voor Rookie of the Year. Sindsdien presteert hij erg wisselvallig en wisselt seizoenen met een ERA rond de drie punten af met seizoenen met ERA’s rond de vijf. De laatste paar seizoenen waren, ondanks zijn no-hitter, teleurstellend en dat had vooral te maken met zijn BB/9 ratio. Hij gooide in de laatste twee seizoenen vijf keer vier wijd per wedstrijd, in zijn beste jaren moest hij slechts twee tot drie keer een honkloper met een vrije loop toestaan.

In The Steel City zagen ze afgelopen seizoen dat A.J. Burnett, een werper met vergelijkbare problemen als Liriano, zich knap herstelde van een teleurstellende periode bij de Yankees. Zijn BB/9 ratio zakte met een volledig punt en eindigde het seizoen met een 16-10 record en een 3.51 ERA.

Vergelijkbare aanwinsten

De Cleveland Indians, Seattle Mariners en de Twins haalden afgelopen week vergelijkbare spelers binnen. De Indians hopen dat Scott Kazmir zijn vorm van 2005-2008 terug kan vinden. Kazmir was in die periode het grootste pitching talent en gooide in dienst van de Tampa Bay Rays de meeste strikeouts in de Majors.

Sinds 2008 noteerden Kazmir echter een 19-24 record met een 5.54 ERA en verdween hij de laatste twee jaar stilletjes van het hoogste podium. Tot deze winter. In de Puerto Ricaanse Winter League toonde hij aan wat snelheid in zijn pitches te hebben teruggevonden. De Indians boden Kazmir, slechts 28 jaar,  een Minor League deal aan. Een gok die goed kan uitpakken voor het team van Terry Francona.

In Seattle geloven ze in de terugkeer van Jeremy Bonderman. De 30-jarige rechtshandige werper kende nooit een piek zoals Liriano en Kazmir, maar was van zijn 21ste tot zijn 23ste een betrouwbare starter voor de Detroit Tigers. Sindsdien steeg zijn ERA en namen zijn innings af. In 2011 nam Bonderman een jaarte vrij en raakte in 2012 helaas geblesseerd met als gevolg een Tommy John operatie. De Mariners stuurden Jason Vargas naar de Angels en hopen dat Bonderman op zijn minst wat van de innings kan opvullen.

Rich Harden is de laatste werper uit dit lijstje die een Minor League contract bij de Twins. De 30-jarige rechtshandige werper heeft een waslijst aan blessures op zijn cv staan en gooide in zijn negenjarige loopbaan in slechts één seizoen meer dan 150 innings. Zijn laatste effectieve seizoen was in 2009 toen hij voor de Chicago Cubs negen wins pakte met een 4.04 ERA. Een ‘low risk/possible high reward signing’.

Hopen op oude vorm

Hier moeten de zogenaamde ‘arme teams’ het mee doen. Ze hopen dat een aantal van dit soort spelers, al is het maar voor even, terugkeert op het oude niveau. De Pirates, Indians, Twins en Mariners proberen op deze manier lang in de play-off race mee te doen voor relatief weinig geld.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen