Shaq: ‘De vrije worpen ga ik het meest missen’

Door

Zelfs bij zijn officiële afscheidsmoment voor de media ontbrak de Shaqness niet. Tijdens de persconferentie in zijn eigen huis, kreeg de 39-jarige ineens een telefoon in z’n handen gedrukt. Met de mic open voert hij een kort telefoongesprek. Of hij direct naar New York wil vliegen. Er is een baantje bij de Knicks vrijgekomen. Uiteraard geen probleem. Eerst even wat afhandelen.

Met een grote grijns legt hij het mobieltje naast zich neer. Ook alle aanwezige persmuskieten, die zijn afgekomen op het verlossende pensioenwoord, bulderen van het lachen. Het is Shaquille O’Neal in optima forma. Maar nu is het tijd voor iets anders, zoals de aanstaande pensionado zelf verklaarde in zijn miljoenenoptrekje in Orlando.

,,Nooit gedacht dat vadertje tijd me eindelijk in zou halen.” Hierna begon hij te strooien met bedankjes. Te beginnen met zijn vader en moeder, zijn broers en zussen, zijn zes kinderen, Orlando Magic, Los Angeles Lakers, Miami Heat, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers en Boston Celtics om uiteindelijk te eindigen met zo goed als de hele wereld. ,,De vrije worpen ga ik het meest missen”, grapte hij vervolgens.

Al enige weken zoemde het afscheid van de roemruchte center rond. Woensdag twitterde Shaq Diesel dat hij met basketbalpensioen ging. Ook al had hij nog de keus een jaar langer te blijven in Boston.

Maar het lichaam wil niet meer. Als hij de optie van 1,4 miljoen zou lichten, dan zouden de Bostonians weer op hem moeten wachten, want een operatie aan zijn achilles ligt in het verschiet. Dat wil de mastodont niet op z’n geweten hebben en daarom moeten de Celtics hem maar niet meer opnemen in hun plannen.

Daarmee lijkt een einde te komen, sommigen zien O’Neal terugkeren, aan een imposante carrière. Zijn erelijst is al net zo indrukwekkend als de verschijning van 2,16 meter en zo’n slordige 150 kilo zelf. Een kleine opsomming: 4 NBA-titels, 3 keer meest waardevolle speler in de NBA Finals, 15 keer All Star, Rookie van het jaar 1993, MVP van het seizoen 1999-2000 en bijvoorbeeld ook nog 2 keer topscorer van de league.

Shaq beëindigt zijn loopbaan met de cijfers: 23,7 punten per wedstrijd (28.596 in totaal), 10,7 rebounds (13.099), 2,5 assists, 2,3 blocks en een schotpercentage van 58,2 procent. De man is een levende legende. Dat realiseren ze zich ook in Los Angeles, waar de Lakers al aankondigden dat het ook het nummer 34 met pensioen gaat. ,,Ik wil de organisatie van de Lakers bedanken dat ze aan me denken.”

Zijn gezondheid komt nu eerst. Daarna gaat hij waarschijnlijk aan de slag bij de televisie. Terugkomen in de NBA sluit hij uit. Al helemaal als coach. Geen haar op z’n hoofd die daar aan denkt. ,,No way. Als ik met spelers te maken krijg, zoals ik, dan ga ik niet slagen als coach”, zei hij met een big smile.

Of hij nog ergens spijt van heeft? Hij heeft nog wel wat regrets gaf Shaquille eerlijk toe. Vooral het net niet halen van de 30.000 punten mijlpaal, aldus de nummer 5 op de topscoorderslijst aller tijden.

Ook leuk om te lezen