Season in Review: Kansas City Royals

Door

ALCS - Baltimore Orioles v Kansas City Royals - Game Four

Voor het eerst sinds 1985 plaatsten de Kansas City Royals zich voor de play-offs. Het feest werd in de AL Wild Card Game tegen de Oakland Athletics bijna verstoord door een klein foutje van de vaak bekritiseerde manager Ned Yost, maar dankzij een sensationele comeback vochten de Royals zich in extra innings langs de A’s.

En net zoals in 1985 plaatsten de Royals zich voor de World Series. De op papier sterkere Los Angeles Angels en Baltimore Orioles waren geen partij voor The Boys in Blue, totdat de San Francisco Giants, en vooral het sloopbedrijf Madison Bumgarner, in de Fall Classic een eind maakten aan het sprookjesverhaal.

Manager: Ned Yost
General Manager: Dayton Moore
Stadion: Kauffman Stadium
2013: 86-76 (3e in AL Central)
2014: 89-73 (2e in AL Central)
MVP 2014: Alex Gordon (6.6 WAR)
LVP 2014: Justin Maxwell (-1.1 WAR)

Upside
* De Royals-fans. Kauffman Stadium schudde in de play-offs op haar grondvesten.

* Lorenzo Cain werd uitgeroepen tot ALCS MVP. In de serie tegen de Orioles sloeg de 28-jarige outfielder 8-uit-15 met vijf runs, een RBI en een aantal heerlijke vangballen.

* De kracht van Eric Hosmer en Mike Moustakas. Hosmer was in het postseason goed voor een .351/.439/.544 slashline, twee homeruns en 20 RBI’s. Moustakas, eerder in het seizoen nog even actief in de Minor League, maakte naam met vijf homeruns.

* Kelvin Herrera, Wade Davis en closer Greg Holland. Namen de Royals een voorsprong mee in de zevende inning, dan klaarden het dodelijke trio de klus.

* Rookies Yordano Ventura en Brandon Finnegan schuwden het moment niet.

Downside
* R.I.P. Big Game James. Starende werper James Shields deed zijn bijnaam geen eer aan en werd in de play-offs voornamelijk weggeslagen. In de Wild Card Game gaf hij vijf honkslagen en vier runs op, in de ALCS tien honkslagen en vier runs en in de World Series vijftien honkslagen en zeven runs (twee wedstrijden).

* Het ‘foutje’ van Yost in de Wild Card Game. Hij haalde Shields na vijf innings van de heuvel en gaf de voorkeur aan flamethrower Ventura boven zijn top relievers. Ventura gaf direct een homerun op, maar de A’s verzuimden om de wedstrijd te beslissen.

* Tot groot verdriet keerde Royals-superfan Sung Woo Lee terug naar Zuid-Korea zonder een World Series-trofee in de koffer.

Het seizoen van de Royals in één..
“Nee, ik betaal wel een rondje.” – Eric Hosmer.

2015
Aangwezen slagman Billy Butler vetrok naar Oakland en het is nog altijd niet duidelijk of free agent Shields terugkeert in Kansas City of kiest voor een nieuw avontuur. Het is wel duidelijk dat de Royals verder kunnen bouwen op hun jonge werpers (o.a. Ventura en Danny Duffy), goede verdediging in het outfield (Alex Gordon en Cain), snelheid op de honken (Jarrod Dyson en Terrance Gore) bullpen en sterspeler Eric Hosmer.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen