Season in review: Colorado Rockies

Door

Milwaukee Brewers v Colorado Rockies

Blessures en vreselijke cijfers als het gaat om pitching. Met die woorden kun je het afgelopen seizoen van de Colorado Rockies het best samenvatten. De Rockies verloren 96 wedstrijden en waren daarmee het op één na slechtste team in de MLB.

Manager: Walt Weiss
General Manager: Jeff Bridich
Stadion: Coors Field
2013: 5e in de NL West (74-88)
2014: 4e in de NL West (66-96)
2014 MVP:
Troy Tulowitzki (5.48 WAR)
2014 LVP: Chad Bettis (-1.1 WAR)

2014 Upside
* De 25-jarige Corey Dickerson speelde een goed seizoen (Slaggemiddelde: .312, 24 homeruns, 76 RBI en 3.4 WAR);
* Tulowitzki speelde maar 91 wedstrijden, maar zijn cijfers waren goed (Slaggemiddelde: .340, 21 homeruns en 52 RBI);
* De Rockies waren aanvallend gezien één van de beste teams in de Major League;
* Hebben met de 23-jarige Nolan Arenado een Gold Glove-winnaar in huis.

2014 Downside
* Blessures, blessures en nog eens blessures;
* De pitching staff had het slechtste ERA in de Major League;
* Catcher Wilin Rosario viel erg tegen;
* 106 errors in 162 wedstrijden. Goed voor de 25ste plek.

Het seizoen van de Rockies in een..

Filmpje: Blessures, blessures en nog eens blessures.

2015
De Colorado Rockies speelden vorig seizoen aanvallend uitermate sterk. De ploeg stond in de top 3 in de Major League als het gaat om runs (755), honkslagen (1551), doubles (307), triples (41), homeruns (186), total bases (2498), binnengeslagen punten (721), slaggemiddelde (.276), slugging percentage (.445) en on-base plus slugging (.772). De focus moet deze zomer dus liggen op de pitching. Daarin noteerden ze tegenovergestelde cijfers. Zo hadden zij het slechtste ERA van alle teams in de Major League met 4.84.

Michael Cuddyer verliet gisteren de club en tekende een tweejarig contract bij de New York Mets ter waarde van 21 miljoen dollar. De 35-jarige outfielder speelde vorig seizoen maar 49 wedstrijden en daarnaast hebben ze met Dickerson, Carlos Gonzalez en Charlie Blackmon genoeg kwaliteit in huis. Deze transfer zal dus niet echt pijn gaan doen. De Rockies kregen daarnaast de vijftiende pick voor de 2015 MLB-draft.

De afgelopen dagen kwam er daarnaast zeer opvallend nieuws naar buiten. De Rockies zouden bereid zijn te luisteren naar aanbiedingen voor twee van hun beste spelers, Carlos Gonzalez en Troy Tulowitzki. Ondanks hun blessuregevoeligheid was Colorado de afgelopen jaren nooit bereid te luisteren naar aanbiedingen voor deze twee spelers. Deze zomer is dat dus anders.

De grote vraag is of teams geïnteresseerd zijn in deze twee spelers. Een team als bijvoorbeeld de New York Yankees hebben, nu Jeter gestopt is, een korte stop nodig, maar durven zij een risico te nemen door bijvoorbeeld Tulowitzki binnen te halen? Tulo speelde in de afgelopen vijf jaar gemiddeld maar 106 wedstrijden per seizoen. Daarnaast daalt zijn slaggemiddelde buiten Colorado enorm. In 2014 sloeg hij in thuiswedstrijden .417. In uitwedstrijden was dat maar .257.

Volgens meerdere bronnen zouden ook de New York Mets interesse hebben in zijn diensten. De clubs zouden zelfs al met elkaar hebben gesproken. Rockies-verslaggever Thomas Harding ontkende dit later echter op Twitter.

Mochten zij echt één van beide spelers traden, dan lijkt Gonzalez de meest waarschijnlijke. CarGo heeft namelijk nog een contract tot 2017 ter waarde van 53 miljoen dollar. Tulowitzki ligt nog tot 2020 vast en moet nog 118 miljoen krijgen. Naast deze twee spelers zou Colorado ook catcher Rosario, eerste honkman Justin Morneau of outfielder Drew Stubbs kunnen betrekken in een deal met een team.

Conclusie
De Rockies speelden vorig seizoen aanvallend ijzersterk en moeten zich deze zomer vooral richten op de pitching. Mochten de startende werpers en de bullpen er in 2015 in slagen om goede wedstrijden te gooien dan zouden ze wel eens een seizoen kunnen hebben met meer overwinningen dan nederlagen. Toch lijkt het erop dat een play-offplek er niet in zit. Daarnaast is het afwachten wat men gaat doen met Gonzalez en Tulowitzki.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen