Season in review: Atlanta Braves

Door

New York Mets v Atlanta Braves

Voorafgaand aan het seizoen legden de Atlanta Braves hun nucleus (Craig Kimbrel, Julio Teheran, Andrelton Simmons en Freddie Freeman) voor de komende jaren vast. Met Heyward, de Upton broertjes en goede pitching zou het wederom een mooi jaar moeten worden. Niets was minder waar. Vele blessures, ondermaatse prestaties op te veel posities deed het jaar uitgaan als een nachtkaars.

Managers: Fredi Gonzalez
General Manager: John Hart
Stadion: Turner Field
2013: 1e in de NL East (96-66)
2014: 2e in de NL East 
(79-83)
2014 MVP: Jason Heyward (WAR 6,3)
2014 LVP: Chris Johnson (WAR -1,3)

2014 Upside
*      De Gold Gloves voor Heyward en Simmons. Verdedigen kunnen de Braves wel. 85 errors begingen de Braves goed voor een derde plek net achter de Reds en Phillies.
*      Craig Kimbrel die wederom liet zien de beste closer te zijn in de NL
*      “El oso blanco”, oftewel Evan Gattis die door zijn veelzijdigheid (C, LF en DH) en power altijd wel een plek in de line up heeft.

2014 Downside
*      De Tommy John epidemie die rondging bij de pitchers. Zo kon 40 % van de rotatie (Medlen en Beachy) voor de tweede keer gaan revalideren van Tommy John surgery.
*      De voortdurende struggles van BJ Upton.
*      De K’s die de Upton broetjes om hun oren kregen.
*      De uiteindelijke release van Dan Uggla. Op zichzelf een Upside, maar het duurde veel te lang voor Frank Wren de beslissing nam.

Het seizoen van de Braves in een..

 Division Series - Los Angeles Dodgers v Atlanta Braves - Game One

woord: vertwijfeling!

2015
GM Frank Wren kreeg dan eindelijk zijn congé. Met een nieuw management onder aanvoering van de legendarische John Schuerholz slaan de Braves een andere weg in. Die leidt naar 2017, wanneer de Braves hun nieuwe stadion, SunTrust Park, gaan betrekken. Het eerste slachtoffer van het nieuwe beleid is Jason Heyward. Wellicht de beste verdedigende outfielder van de Majors werd verhandeld naar de Cardinals voor startende werper Shelby Miller. De Braves hebben daardoor wel een gat in het rechtsveld om op te vullen.

De geruchten uit het Braves kamp zijn dat ze de Cubaanse OF Yasmani Tomas voor het rechtsveld, hoog op het verlanglijstje hebben staan net als startende werper Jon Lester. Die laatste is een long shot, maar als Evan Gattis, Justin Upton en wie weet BJ Upton verhandeld gaan worden is er wellicht geld genoeg om beide spelers te contracteren.

Conclusie
Het was niet het beste jaar voor de Braves. Door de vele blessures van de pitching staff lijkt de ploeg genoodzaakt om een pas op de plaats te maken in 2015. Spelers in hun laatste contractjaar (Justin Upton) of met slechte contracten (BJ Upton) zullen als trade bait aangeboden worden aan andere ploegen. Doel is veelal jonge pitching talenten binnen te halen om in 2017 in het nieuwe stadion te vlammen!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen