Seahawks, Packers en Panthers winnen divisies

Door

St Louis Rams v Seattle Seahawks

Waar tijdens de vroege avond vooral het play-off schema in de AFC werd beslist, zo vielen er tijdens de late avond vooral beslissingen in de NFC. Aan het einde van de rit waren de Seattle Seahawks, de Carolina Panthers en de Green Bay Packers de grote winnaars van de avond.

First down

De #1 seed gaat, voor het tweede seizoen op rij, naar de Seattle Seahawks. In eigen huis kwam de ploeg van Pete Carroll langzaam op gang, maar wisten ze uiteindelijk relatief eenvoudig met 20-6 te winnen van de St. Louis Rams. En zoals zo vaak het geval is bij Seattle, was het ook ditmaal de defensie die het verschil maakte. Bij een 13-6 voorsprong in het vierde kwart was het Bruce Irvin die uit het niets met de bal wegkwam en daarmee de wedstrijd min of meer afmaakte voor de Seahawks:

De Rams probeerden in de slotfase nog terug te komen, maar ook hier was het de Seahawks-defensie die wederom een turnover forceerde op het moment dat het telde:

Third and long

* De Green Bay Packers kwamen thuis met de schrik vrij tegen de Detroit Lions. De Packers wonnen met 30-20, en verzekerden zichzelf daarmee van de NFC North en de #2 seed in de NFC. Makkelijk ging het echter niet, want halverwege leek het er zelfs op dat de ploeg zonder Aaron Rodgers verder moest nadat deze een blessure opliep aan zijn hiel.

Rodgers keerde echter terug, gooide voor 226 yards en twee touchdowns en stelde zo de vierde opeenvolgende NFC North-titel veilig voor Green Bay. De Detroit Lions moeten vanwege het verlies genoegen nemen met een wild-card en zij komen in de eerste ronde uit tegen de Dallas Cowboys.

* De strijd om de NFC South werd gewonnen door de ploeg die eerder dit jaar nog zes wedstrijden op rij verloor: de Carolina Panthers. In Atlanta steeg de ploeg van Ron Rivera boven zichzelf uit en vernederden zij de gastheer met 34-3. En dit leidde tot vrolijke gezichten langs de zijlijn bij Carolina:

De Panthers zijn hiermee het eerste team sinds 2010 dat met een losing record (7-8-1) de play-offs in gaat, maar zijn ook het eerste team in de geschiedenis van de NFC South dat haar titel met succes weet te verdedigen. Daarnaast heeft de ploeg in de decembermaand nog niet verloren, en zo lijkt Carolina stiekem toch een lastige klant te worden in de play-offs die voor de Panthers in eigen huis zullen beginnen tegen de Arizona Cardinals.

* Door de overwinning van de Seahawks, betekende het dat de Arizona Cardinals automatisch tweede werden in de NFC West en genoegen moesten nemen met een wild-card. De Cardinals verloren overigens wel zelf met 20-17 van de San Francisco 49ers, waarmee het Harbaugh-tijdperk in San Francisco toch nog enigszins succesvol werd afgesloten. Wel leidde de laatste wedstrijd van Harbaugh tot een uiterst ongemakkelijke knuffel tussen coach en eigenaar voorafgaand aan de wedstrijd:

Extra point

De Packers versloegen de Lions, en Ndamukong Suh stond weer eens op iemand, some things never change…

Typerend voor de wedstrijd, liep de kleedkamer van de Atlanta Falcons over van het water vanwege een lekkage:

De Detroit Lions waren wel succesvol in het toepassen van een onside punt. Geen onside kick, maar een onside punt ja:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen