Anderson topkandidaat voor Most Improved Player

Door

Ryan Anderson is goed op weg om gekroond te worden als Most Improved Player voor het seizoen 2011-2012. De forward van de Orlando Magic kreeg vanaf de start een basisplaats en stelde tot nu toe in weinig wedstrijden teleur.

In de wedstrijd van maandagavond tegen de New York Knicks was Anderson goed voor 30 punten, het meeste ooit in zijn carrière. Hij maakte elf van z’n negentien schoten, waaronder zeven op dertien driepunters.

Met alweer een hoop gemaakte schoten van lange afstand verstevigt Anderson zijn leiderspositie in de ‘strijd’ voor meest gemaakte driepunters. Hij maakte er nu 43 in twaalf wedstrijden, goed voor meer dan drie per match. Gezien de belangrijkheid van dit schottype in het systeem van coach Stan Van Gundy is Anderson van goudwaarde voor de Magic.

De 23-jarige Anderson beleeft tot nu toe een echte “break out”. In zijn eerste drie seizoenen in de NBA was hij een nuttige reserve maar nooit meer dan een driepuntspecialist. Zijn tekortkomingen (rebounding en defense) waren te groot om hem een basisplaats of veel minuten te gunnen.

Dit jaar lijkt het anders. Anderson werd van bij de start van het seizoen gebruikt als startende power forward naast center Dwight Howard. Die laatste is verdedigend zo sterk dat Anderson’s foutjes makkelijk gecorrigeerd kunnen worden. Maar Anderson heeft zijn defense wel degelijk bijgeschaafd. Hij is slimmer en gebruikt zijn voeten veel beter om sterkere spelers makkelijker af te houden.

Aan de offensieve kant van het terrein zorgt hij dan weer voor heel wat problemen. Hij is dodelijk vanaf de driepuntlijn en trekt daardoor zijn tegenstanders weg van de korf. Gevolg: meer ruimte voor Howard om te scoren en rebounden, en voor o.a. Jameer Nelson en JJ Redick om naar de korf te driven. Van Gundy weet dat hij een nieuwe Rashard Lewis heeft gevonden.

Tot nu toe is Anderson goed voor achtien punten per wedstrijd, tegenover ‘slechts’ elf punten in het voorbije seizoen. Hij maakt 47% van zijn schoten en 45% van zijn driepunters. Hij maakt dus ontzettend goed gebruik van de double teams die ploegen hanteren tegenover Dwight Howard.

Daarnaast is hij een betere rebounder geworden. Hij is tot nu toe goed voor zeven rebounds per match, tegenover vijf vorig seizoen. Hij heeft altijd een neus gehad voor offensieve rebounds en ook dit jaar is dat niet anders. Van zijn zeven rebounds zijn er drie offensief.

Daarbovenop komt dat Anderson nauwelijks een vrijworp mist want hij maakte er tot nu toe 90% van. Tot slot valt ook op dat hij ontzettend efficiënt is buiten de excellente schotpercentages. Anderson is slechts goed voor 0,5 balverliezen per wedstrijd, ondanks meer minuten.

Concluderend: meer punten, meer rebounds, meer minuten, ontzettend efficiënt ondanks meer minuten en van goudwaarde voor zijn team. Ryan Anderson is voorlopig goed op weg naar de Most Improved Player Award. Concurrentie zal hij waarschijnlijk krijgen van Atlanta point guard Jeff Teague, Denver point guard Ty Lawson, OKC guard James Harden en Indiana foward Paul George.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen