Russell Westbrook: ‘Oklahoma is dé plek’

Door

,,Waarom zou je om je heen willen kijken als je zoveel support krijgt en iedereen je vanaf het eerste moment helpt en steunt? Ik heb dat in overweging genomen en het antwoord was niet moeilijk.” Ofwel Russell Westbrook blijft nog vijf jaar bij de Oklahoma City Thunder.

Ja, the word was al even out dat de jonge point guard had bijgetekend. Voor een slordige 80 miljoen dollar (aan het einde van deze jaargang liep zijn rookie contract af) is de 23-jarige hierna nog vijf seizoenen te zien in de kleuren van OKC.

Van club veranderen was geen optie voor de oud-speler van UCLA. Westbrook had zijn marktwaarde ook elders kunnen uitnutten, maar blijven bij de Thunder is het devies. ,,Iedere speler in de league wil ergens spelen waar hij gewild is. Ik wil ergens blijven waar ik veel steun krijg. Dit is dé plek”, luidt de korte en simpele uitleg die hij zondag gaf bij de officiële bekendmaking van zijn deal.

Dat er sportief gezien eveneens wat te halen is, zal ongetwijfeld hebben meegespeeld bij de spelverdeler. Zijn ploeg is nu verreweg de beste in de Western Conference: 14-3. Vannacht bond de basketbalbrigade van Scott Brooks nog vrij simpel Detroit Pistons aan de zegekar (99-79). Afgelopen seizoen reikte de jonge equipe tot de conference finals, waarin Dallas Mavericks met 4-1 te sterk was.

Het jonge Thunder-team herbergt dan ook veel potentie.  Kevin Durant is de topschutter, Serge Ibaka is de dominante man onder de borden, James Harden is de snelle en handige bliksemafleider van de bank en Westbrook is degene die de distributie verzorgt. Daarbij is hij zelf ook goed voor een punt of twintig per wedstrijd (20,6 gemiddeld in 2011-2012, SA). Samen met onder andere Kendrick Perkins heb je een stevig fundament voor de toekomst. Maar blijft al dit talent betaalbaar voor de voormalige franchise uit Seattle?

General manager Sam Presti gaf daar zondag geen antwoord op. Met het langer vastleggen van Westbrook kan de club verder bouwen; bouwen aan succes. ,,Dat we Russell behouden voor onze organisatie is voor ons een stap voorwaarts en betekent veel voor ons. Hij kan zich verder ontwikkelen binnen de organisatie waar hij gestart is en het geeft ons stabiliteit. Verder verandert er niets wat betreft de visie van deze organisatie: dit is gewoon de volgende stap in de goede richting.”

In 2008 werd Westbrook als vierde gekozen in de draft door de Supersonics. Hij maakte  direct de verhuizing mee van Seattle naar Oklahoma. Inmiddels is hij bezig aan zijn vierde jaar in de NBA. Al snel veroverde hij een plek als starter. Van de 262 keer dat hij speelde voor de Thunder mocht hij 245 keer beginnen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen