Rusland roemloos uitgeschakeld in Sotsji

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 12 - Finland v Russia

Rusland kan niet wat Canada vier jaar geleden wel kon; een gouden ijshockeymedaille halen in eigen land. Sterker nog; zelfs een medaille zit er niet in. Finland was in de kwartfinale met 1-3 te sterk.

Het begon allemaal nog zo goed voor de Russen. Door een uitstekende treffer van Ilya Kovalchuk kwamen ze in de powerplay op 1-0. De ontlading bij de nu in Rusland actieve aanvaller was groot. De blijdschap bij de Russische spelers en fans was echter maar van korte duur, want anderhalve minuut later maakte Juhamatti Aaltonen gelijk. Vervolgens ging het spel op en neer, met kansen voor beide landen. Net toen de Russen wat meer druk leken te zetten, ging het mis. Geklungel in de defensie werd afgestraft door de snelle Mikail Granlund, die Teemu Selanne vrij zette voor keeper Semyon Varlamov. De veteraan van Anaheim Ducks tikte de puck leep langs de goalie van Colorado Avalanche; 1-2. Dat was ook de stand na de eerste enerverende periode.

In de tweede periode golfde het spel opnieuw heen en weer, maar weer waren de Finnen efficiënter in de afwerking. In de powerplay kreeg Mikail Granlund het Bolshoy Ice Dome muisstil door 1-3 te maken. Voor de Russische coach was dat het sein om goalie Varlamov te vervangen voor Sergei Bobrovsky van de Columbus Blue Jackets. De Russen werden daarna sterker, leken te beseffen dat er enkel op kwaliteit niet gewonnen zou worden en drukten de Finnen met agressief en aanvallend hockey steeds meer terug. Finland en Boston Bruins-goalie Tuukka Rask toonde echter aan een zéér solide goalie te zijn.

In de derde periode bleef het grotendeels eenrichtingsverkeer. De Russen vielen aan, de Finnen verdedigden. En dat deden ze met verve. De druk van de Russen was er wel, maar dure NHL-toppers als Ovechkin, Malkin en Datsyuk kwamen maar sporadisch tot echt grote kansen. Met nog zo’n vier minuten te gaan redde Bobrovsky uitstekend op een inzet van Jussi Jokinen en ging het Russische publiek er nog eens achter staan, maar tot kansen leidde het niet. De Russische spelers leken het geloof niet meer te hebben en toen het publiek zich door te fluiten zelfs tegen de eigen ploeg ging keren, wisten de Finnen genoeg. Zij zullen net als de vorige twee edities van de Winterspelen op gaan voor een medaille. En zo eindigt het toernooi voor de Russen in mineur. Want waar vurig op een medaille werd gehoopt, gaat het Olympische hockeytoernooi in Sotsji voor Rusland als een nachtkaars uit.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen