ROY: Mirotic offensief leider van de Bulls

Door

Chicago Bulls v Atlanta Hawks
Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Nikola Mirotic (CHI)

De Chicago Bulls zijn overspoeld door een een behoorlijke golf van blessures. Coach Tom Thibodeau moet het de komende tijd doen zonder Derrick Rose, Jimmy Butler en Taj Gibson. Wie moet de Bulls nu door de play-offs heen slepen? Misschien wel rookie Nikola Mirotic! In zijn laatste twee duels scoorde hij 29 en 23 punten en greep hij gemiddeld 8,5 rebounds. Zijn vermogen om van afstand te schieten zorgt ervoor dat veel verdedigende power forwards de paint moet verlaten, wat ruimte creëert voor zijn medespelers. Rookie of the Week!

FOW: Nik Stauskas (UTA)
Met de achtste pick uit de NBA 2014 Draft kozen de Sacramento Kings de jonge schutter Nik Stauskas. Dat ging op hilarisch ongemakkelijke wijze, zoals je hieronder kan zien. Gisteren scoorde Stauskas 15 punten voor zijn Kings in de grote overwinning op de New York Knicks. Het was een teken van leven voor de shooting guard, want hij krijgt zeer weinig speeltijd van zijn huidige ploeg. De verwachtingen waren redelijk hoog rondom de Canadees en we hopen dat hij die de laatste weken van het seizoen mag gaan waarmaken. Want de vele DNP’s van de laatste weken zijn teleurstellend te noemen.


ROY: Andrew Wiggins (MIN)

Deze race is gelopen. Wiggins is de Rookie of the Year. Hoewel zijn ploeg deze week drie duels speelde en verloor, speelde Wiggins zeer behoorlijk met 25 punten tegen de Memphis Grizzlies als hoogtepunt. De komst van Kevin Garnett zal de rookie ook alleen maar goed doen en de eerste lessen zijn reeds gegeven.

Top 5: Elfrid Payton (ORL), Nerlens Noel (PHI), Jordan Clarkson (LAL), Nikola Mirotic (CHI)
Nerlens Noel groeit met de week als basketballer. Hij speelt slimmer, waardoor hij ook wat rustiger oogt op het veld. En dat is positief. De center is enorm alert waar de bal zich bevindt en naar toe gaat. Daardoor verzamelt hij naast blocks ook een flinke hoeveelheid steals. De laatste maand is zijn gemiddelde 2.7 blocks en 1.7 steals, cijfers die alleen Anthony Davis zou kunnen evenaren. De volgende stap voor de speler van de 76ers is het beter worden in rebounds, want 7.7 is aan de magere kant voor iemand met zijn lengte.

De leercurve van Elfrid Payton gaat eveneens hard omhoog. Nadat hij in de eerste maanden zo’n veertig procent van zijn schoten raakte, was dat in januari prompt ruim 45 procent en in de maand februari zelfs 48,3 procent. Keep up the good work, young blood!

Outside Lookin’ In: Marcus Smart (BOS), Zach Lavine (MIN) en Jerami Grant (PHI)
Met Marcus Smart blijft het lastig te bepalen hoe getalenteerd hij nou precies is. Bij vlagen laat hij zijn klasse zien, terwijl hij ook nog steeds totale off-days beleefd. Tegen de Cleveland Cavaliers kwam hij dinsdag niet verder dan twee schamele punten, die voortkwamen uit vrije worpen.

Zach LaVine speelde dinsdag juist een uitstekende pot, waarin hij veertien punten scoorde en een vermelding in deze rubriek verdiende. Jerami Grant maakt dankbaar gebruik van het vertrek van KJ McDaniels en laat Draymond Green-achtige potentie zien. Hij doet van alles een beetje, maar excelleert nergens in. Wel een speler om in de gaten te houden.

SOW: Nikola Mirotic – 29 PNT, 9 REB, 0 AST, 1 BLK, 2 3PM
In de afwezigheid van geblesseerde teamgenoten als Butler en Rose nam de rookie de aanvallende honeurs waar voor een avondje en dat ging hem niet slecht af. Waar Pau Gasol niet verder kwam dan vier puntjes, schoot Mirotic er lustig op los en eindigde de avond tegen de Los Angeles Clippers met 29 punten. Door de blessures moet iemand van afstand durven schieten en zo kwam Mirotic zelfs tot 23 schotpogingen, waarvan hij er elf door net netje zag vallen. Ook Aaron Brooks was actief, maar een stuk minder efficiënt met slechts vijf rake schoten uit zeventien pogingen.

Foto:Getty Images

Ook leuk om te lezen