ROY: Elfrid Payton Rookie van de Week

Door

Oklahoma City Thunder v Orlando Magic

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Elfrid Payton (ORL)
Twee weken geleden bijna een double-double, vorige week sterk spel en deze week de onbetwiste rookie van de week; na wisselvallige openingsmaanden lijkt Elfrid Payton definitief zijn draai gevonden te hebben in Florida. De ‘nieuwe Rajon Rondo’ speelde vooral tegen Memphis een sterke partij met 22 punten en twaalf assists. Dat laatste is een nieuw record voor Payton. Ook twee dagen later was hij dominant aanwezig. Tegen de Oklahoma City Thunder was Payton goed voor negentien punten en acht assists.

FOW: Kyle Anderson (SAS)
De San Antonio Spurs staan bekend om hun neus voor talent tijdens de drafts van de afgelopen jaren – denk bijvoorbeeld aan Kawhi Leonard en Manu Ginobili. Kyle Anderson valt voorlopig echter tegen. Hem werden weinig minuten gegund en de Spurs maakten dinsdag bekend dat Anderson voorlopig het D-League filiaal van de Spurs moet versterken: de Austin Spurs.

ROY: Andrew Wiggins (MIN)
Het heeft er alle schijn van dat Andrew Wiggins onbedreigd afstevent richting de Rookie of the Year Award. Deze week krikte hij zijn puntenrecord op, zie de Statline of the Week onderaan.

Top 5: Nerlens Noel (PHI), Elfrid Payton (ORL), K.J. McDaniels (PHI), Nikola Mirotic (CHI) 
Payton doet het zoals gezegd uitstekend de laatste weken en stoomt op naar de derde plek, maar Nerlens Noel blijft voorlopig de naaste belager van Wiggins. Philadelphia pikt sowieso de laatste weken zijn puntjes mee en heftige discussies of de Kentucky Wildcats van het slechte NBA-team kunnen winnen lijken definitief verleden tijd. Ook afgelopen week wonnen de Sixers een potje: met liefst vijftien punten verschil werden de Pelicans aan de kant gezet. Noel was goed voor een double-double.

Noel’s teamgenoot K.J. McDaniels heeft een minder goede week achter de rug en had tegen de Pelicans maar vijf punten en vier assists. Ook leek McDaniels zijn swagger kwijt te zijn, want van zijn gebruikelijke spectaculaire plays was geen sprake deze week. Vorige week werd hij nog als ‘de steal van de draft’ bestempeld en hij staat dan ook met recht op de vierde plaats in dit klassement. Wel kan veel hij beter dan hij afgelopen week liet zien.

Mirotic leek enkele weken geleden dezelfde weg als die van Payton te bewandelen – de weg naar boven dus. Toch blijft de Montenegrijnse power forward schommelen tussen de top vijf en de subtop. Afgelopen week speelde hij niet eens uitmuntend en Chicago verloor twee van haar drie wedstrijden, maar toch staat Mirotic op een vijfde plaats.

Outside Lookin’ In: Zach LaVine (MIN), Bojan Bogdanovic (BKN), Joe Ingles (UTH)
Ook Zach LaVine leek het licht enkele weken gezien te hebben. Meerdere keren stond zijn naam achter de statline van de week. Maar in de top vijf staat hij, net als vorige week, net niet. De point guard had een bescheiden bijdrage in de overwinning van Minnesota in Denver, met zeven punten, drie assists en een steal in bijna twaalf minuten speeltijd.

Vorige week stond Bogdanovic vijfde, maar ook hij is niet ongevoelig voor de wisselvalligheid die bij rookies hoort. Zo was zijn spel afgelopen week kommer en kwel, alhoewel hij zijn puntentotaal de laatste vijf wedstrijden boven de tien heeft gehouden. In de overwinning op Washington voegde hij naast twaalf punten bovendien vijf rebounds en twee assists toe. Toch zakt hij dus, van vier naar zeven.

Niemand had verwacht dat Joe Ingels in deze fase de beste rookie in Utah zou zijn en toch is het zo. Dante Exum valt zwaar tegen en Ingles doet het naar behoren. Aan de andere kant, het feit dat de Australiër achtste staat mogen andere rookies (Exum, Smart, Napier) zich aanrekenen en zouden ze moeten zien als een brevet van onvermogen.

SOW: Andrew Wiggins (MIN)
Hij had één rebound meer nodig voor een double-double, maar omdat Wiggins in dezelfde overwinning op Denver het puntenrecord voor een rookie dit jaar verbeterde naar 31 – en daarnaast met negen rebounds, vier assists, drie blocks en een steal de Nuggets het leven zuur maakte – was hij goed voor een statline waar de double-doubles van Payton en Noel schril bij afsteken.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen