ROY (5): Singler blijft klimmen, Lillard bevestigt

Door

 

Welke rookie schitterde, welke faalde? Elke woensdag belicht SportAmerika de tien beste eerstejaars in de league die strijden om de titel Rookie of the Year. Wie wordt de opvolger van Kyrie Irving? Week 5 in ROY: Singler blijft klimmen, Lillard bevestigt.

Het lijkt erop dat de race voor die begeerde Rookie of the Year Award voorlopig vastligt. Aan de top verandert er weinig. Damian Lillard blijft uitstekend presteren en Michael Kidd-Gilchrist blijft zijn winnaarsmentaliteit overdragen aan zijn ‘Cats. Daarnaast wisselen vele rookies goede weken af met zwakke weken, zoals Harrison Barnes en Alexey Shved. En dan zijn er de rookies die niet veel vooruitgang maken maar net goed genoeg spelen om deze lijst te halen, zoals Jonas Valanciunas en Bradley Beal, ook al omdat er weinig anderen aanspraak kunnen maken op een notering.

De verrassing van dit seizoen blijft Kyle Singler. De man die koos voor een Europees avontuur alvorens naar de NBA te komen, doet zijn ding bij de Pistons. Het is niet flashy of supergoed maar het is allemaal degelijk en efficiënt, net als bij MKG. Sinds hij deel uitmaakt van de starting lineup, doen de Pistons het veel beter.

Kyle Singler klimt dan ook opnieuw én krijgt gezelschap van een andere verrassende naam in de lijst van week 5.

#1 (1) Damian Lillard

Portland Trail Blazers, 8-10

38 M / 19.1 P (42.7 FG%, 38.9 3P%) / 3.3 R / 6.3 A / 1.3 S / 2.4 3PM

De ongenaakbare leider in deze lijst blijft ook na deze week ongenaakbaar op kop. Toegegeven, Lillard had niet bepaald zijn beste week. Zo scoorde hij slechts acht punten tegen de Celtics. Maar, mag het eens? Daarna was hij goed voor 24 punten en elf assists tegen de Cavaliers, en 24 punten en negen assists tegen de Bobcats. In beide wedstrijden liet hij opnieuw zijn talent als floor leader én clutch shot maker zien. Lillard gaat voor ROY.

 

#2 (2) Michael Kidd-Gilchrist

Charlotte Bobcats, 7-9

27 M / 10.8 P (45.8 FG%, 77.4 FT%) / 6.3 R / 1.1 S / 1.4 B

Michael-Kidd Gilchrist had een erg middelmatige week. Hij kon slechts één keer in de dubbele punten scoren, namelijk tien punten tegen de Sixers. In die wedstrijd pakte hij ook acht rebounds maar in de andere twee wedstrijden kwam hij niet verder dan drie rebounds. Gelukkig kan je de invloed van MKG niet meten met statistieken. De Bobcats vechten elke wedstrijd voor wat ze waard zijn en dat heeft veel te maken met MKG.

 

 

#3 (6) Kyle Singler

Detroit Pistons, 6-13 

27 M / 10.3 P (50.4 FG%, 44.9 3P%) / 3.6 R / 0.6 B / 1.2 3PM

Daar komt hij! Kyle Singler blijft zijn opmars voortzetten en komt deze week verdiend de top drie binnen. Hij tekende afgelopen week voor gemiddeld twaalf punten, vijf rebounds, meer dan één steal en meer dan één driepunter in vier wedstrijden. Zijn schotpercentage kwam wat naar beneden maar dat is hem vergeven. De Pistons zijn beter met Singler dan zonder hem en dat is nog steeds het beste dat een rookie kan bijbrengen.

 

#4 (3) Harrison Barnes

Golden State Warriors, 10-7

28 M / 9.8 P (46.0 FG%, 35.3 3P%) / 4.8 R / 0.6 S / 0.7 3PM

Harrison Barnes leek vorige week een grote stap voorwaarts gemaakt te hebben. Maar niets was minder waar. Barnes was deze week nergens te bespeuren, ondanks de goede prestaties van de Warriors. Hij scoorde geen enkele keer in de dubbele punten en had zelfs een dramatische twee punten tegen de Nuggets. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor Barnes. Maar voorlopig behoudt hij het vertrouwen, hij barst van het talent.

 

#5 (5) Andre Drummond

Detroit Pistons, 6-13

17 M / 5.9 P (55.1 FG%, 38.2 FT%) / 6.2 R / 0.8 S / 1.3 B

Andre Drummond ziet zijn teamgenoot Kyle Singler hem voorbij stuiven. Maar Drummond blijft zijn eigen ding doen in Detroit. Ondanks de nog steeds beperkte minuten, toont hij zich wedstrijd na wedstrijd als een erg goede rebounder, shot blocker en verdediger. Zo was hij in amper twintig minuten goed voor twaalf rebounds, waarvan negen offensieve, en drie blocks tegen de Cavaliers. Deze jongen heeft alles om het te maken.

 

#6 (8) Alexey Shved

Minnesota Timberwolves, 8-8

25 M / 10.8 P (40.3 FG%, 87.8 FT%) / 2.6 R / 3.8 A / 0.5 B / 1.6 3PM

Alexey Shved had een superweek. Hij scoorde drie keer in de dubbele punten: zeventien tegen de Clippers, zestien tegen de Bucks en opnieuw zeventien tegen de Sixers. Daarnaast liet hij ook zijn passing skills zien en zijn talent om driepunters te maken. Door al deze zaken hebben zijn statistieken een serieuze boost gekregen en staan de Timberwolves terug aan de winnende kant.

 

#7 (-) Jeffery Taylor

Charlotte Bobcats, 7-9

25 M / 8.3 P (43.8 FG%, 38.5 3P%) / 2.4 R / 1.2 S / 1.0 3PM

Een mogelijk nog grotere verrassing dan Kyle Singler is ene Jeffery Taylor. De shooting guard van de Bobcats startte tot nu toe in veertien op vijftien wedstrijden en is de laatste weken erg goed op dreef. Zo scoorde hij zestien punten tegen de Sixers en elf tegen de Blazers. Heel constant is de Zweed nog niet maar hij is belangrijk voor zijn team, ook al omdat hij een degelijke verdediger is.

 

#8 (8) Dion Waiters

Cleveland Cavaliers, 4-14

32 M / 15.2 P (36.3 FG%, 35.5 3P%) / 2.3 R / 3.4 A / 1.2 S / 1.9 3PM

Nadat Kyrie Irving uitviel met een blessure kwam veel offensief gewicht terecht op de schouders van Dion Waiters. Hierdoor ging zijn schotpercentage opnieuw naar beneden, wederom het bewijs dat Waiters een streaky shooter is. Maar hij toonde wel zijn talent als passer. Zo had hij zeven assists tegen zowel de Suns, Hawks als Blazers. Spijtig genoeg kreeg hij daarna last van zijn enkel.

 

#9 (9) Jonas Valanciunas

Toronto Raptors, 4-14

25 M / 9.1 P (51.6 FG%, 75.6 FT%) / 5.7 R / 1.3 B

Jonas Valanciunas kon het niveau dat hij haalde tegen de Spurs (22 punten) niet voortzetten. De Litouwer bleef de afgelopen week ver onder de verwachtingen en kon geen enkele keer in de dubbele punten scoren of meer dan zes rebounds pakken. Gelukkig was hij on his game aan de defensieve kant. Hij blokte gemiddeld 2.3 shots, een hoogtepunt van dit seizoen. Toch blijft het wachten op de eerste grote stap voorwaarts van dit rastalent.

 

#10 (10) Bradley Beal

Washington Wizards, 2-13

27 M / 10.9 P (34.4 FG%, 32.3 3P%) / 3.2 R / 0.7 S / 0.5 B / 1.3 3PM

Bradley Beal blijft ondermaats presteren. De enige reden dat hij nog in deze lijst staat, is de langdurige blessure van Anthony Davis. Toch is er enigszins hoop voor de 19-jarige shooting guard. Hij scoorde veertien punten tegen de Knicks en tien tegen de Heat, en deed het vrij efficiënt. Zijn schotpercentage deze week was 43%, een serieuze verbetering op zijn 34% gezien over het hele seizoen. Maar het blijft bang afwachten of hij dit kan doortrekken.

 

Uit de lijst: Anthony Davis (New Orleans Hornets).

Ook leuk om te lezen