Rookie werpt zich op als redder in nood van Spurs

Door

San Antonio leeft nog. Maar de ploeg van Gregg Popovich hing al bijna geslagen tegen de touwen. Met een lucky punch zorgde een eerstejaars prof ervoor dat de Spurs op het allerlaatste nippertje overtime haalden, waarin zij de Memphis Grizzlies met 110-103 van zich af wisten te houden.

Slechts 1,7 seconden waren de Grizzlies verwijderd van een gigantisch stunt. Sinds 2006 is het de nummer 8 niet meer gelukt de nummer 1 uit te schakelen in de eerste ronde van de playoffs. Golden State wist destijds Dallas te verrassen.

De 4-1 leek zo klaar als een klontje voor Memphis, maar vanaf de rand van de afgrond wisten ‘Popo’ en zijn mannen op Houdini-achtige manier te ontsnappen en er een 3-2 tussenstand uit te slepen.

Memphis moest nog één aanval toestaan bij een 97-94 stand. De Spurs hadden een drietje nodig om te overleven. En wonderwel viel het schot. Niet Manu Ginobli of Tony Parker kreeg de inbound pass in handen. Nee, het lot van de beste ploeg uit het westen lag in handen van rookie Gary Neal. Cool en droog gooide de guard het leer perfect door het net.

,,Je staat totaal niet stil bij de gevolgen van het schot maken of missen. Het enige waar je mee bezig bent is om een zo’n goed mogelijk schot te krijgen”, luidde het commentaar van de 26-jarige redder in nood. ,,Vandaag viel ie. Ik denk dat dit het beste schot was dat ik in deze situatie had kunnen nemen.”

Wat tot gejubel aan de ene kant leidde, zorgde voor harde woorden aan de andere kant. ,,Ze staan achter met 3. Dan wil je ze van een driepunter afhouden. Dan mag je niemand een open schot geven. Je moet de driepuntspoging aanpakken“, luidde de kritiek van Grizzlies forward Zach Randolph aan het adres van ploeggenoot O.J. Mayo.

Na de gelijkmaker van Neal hadden de Spurs een boost gekregen. Met het thuispubliek erachter was de ploeg van Popovich duidelijk de betere in de verlenging. Spelverdeler Parker maakte 6 van zijn 26 punten en kreeg hulp van Ginobli die zijn totaal opkrikte naar 33 punten.

Vrijdag staat game 6 op de rol. Dan spelen beide ploegen in Memphis. Statistisch gezien zijn de Grizzlies in het voordeel. Slechts acht keer in de historie wist een team terug te komen van een 3-1 achterstand in de postseason.

Zie hier de samenvatting tussen de Grizzlies en de Spurs:

Foto: mysanantonio.com

Ook leuk om te lezen