Roberto Luongo staat open voor vertrek

Door

Het was vooralsnog een van de grootste verrassingen van de 2012 NHL Stanley Cup playoffs, de uitschakeling van de Vancouver Canucks. De winnaar van de President’s Trophy voor beste club in het regulier seizoen werd in slechts vijf wedstrijden naar huis gestuurd door de Los Angeles Kings. Tijdens de laatste wedstrijden werd al duidelijk dat het einde van era was aangebroken in Vancouver.

Vaste en onbetwiste goalie voor de Canucks was namelijk de afgelopen seizoenen altijd Roberto Luongo, die in 2006 van de Florida Panthers werd gehaald in een trade. Als goalie van de Canadese nationale ploeg en met uitstekende cijfers werd ‘Bobby Lou’ veelal gezien als een van de beste goalies in de ijshockeysport. Zijn team had echter altijd een troef achter de hand, een troef genaamd Corey Schneider.

Schneider werd in 2004 in de eerste ronde gedraft en was toen Luongo arriveerde nog niet klaar voor de NHL. Als ster in de NHL was hij de afgelopen jaren echter wel op de deur blijven kloppen en de inmiddels 26-jarige Amerikaan werd steeds vaker genoemd als Luongo weer eens een slechte week had.

Vandaag lijkt het Luongotijdperk bij de Canucks definitief voorbij. Niet alleen werd bij na twee slechte wedstrijden in de playoffs gepasseerd voor Schneider, maar ook zijn leeftijd – hij is inmiddels toch al 33 jaar oud – en de aankomende salary cap problemen voor Vancouver hadden hem al een mogelijke trade optie gemaakt voor GM Mike Gillis.

Daar blijkt Luongo voor open te staan, vertelde hij de Canadese media op de laatste mediadag voor de zomerstop van zijn team. Sterker nog, hij gaf volgens de blog Kukla’s Korner zelf toe dat hij zichzelf ook zou traden als hij de general manager van zijn team zou zijn. Hij zal daarom ook afstand doen van zijn no-trade clause als hem dat gevraagd wordt.

Nu rest alleen nog de vraag, welke ploeg is er daadwerkelijk geïnteresseerd in een 33-jarige goalie die nog 10 jaar onder contract staat met een salary cap hit van $5,333 miljoen dollar. Het contract is echter wel voor zijn 35ste getekend, dus als hij stopt met spelen wordt het contract ook geschrapt van de balans.

Onderstaande video is een feature van NBC van vorig seizoen over de ups & downs van zijn carriere bij de Canucks. Ook dit jaar, weten we inmiddels, kwam die laatste wens niet uit.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen