Road to the Stanley Cup Final: Tampa Bay Lightning

Door

Tampa Bay Lightning v New York Rangers - Game Seven

Woensdag is het eindelijk zo ver! Na anderhalve maand play-offs staan de Stanley Cup Finals voor de deur. Dat de Chicago Blackhawks de finale zouden halen, hadden velen wel verwacht. Maar dat Tampa Bay Lightning hun tegenstander zou worden, mag toch wel een verrassing genoemd worden. De tocht op weg naar deze Stanley Cup Final verliep voor beide teams met de nodige hindernissen. Vandaag blikken we terug op het parcours van Tampa Bay Lightning.

Tampa Bay Lightning – Detroit Red Wings
Tampa Bay mocht thuis hun post season openen tegen Detroit. De Red Wings hadden heel wat moeite om hun plaats in de play-offs te verzekeren, waardoor velen een makkelijke overwinning voor de Lightning voorspelden. Niets was minder waar. Detroit won game 1, 3 en 5 waardoor ze telkens op voorsprong kwamen in de series. Tampa Bay won game 2, 4 en 6 waardoor een game 7 voor de beslissing moest zorgen. Ben Bishop moest het toen nog bewijzen in de play-offs, door een blessure was hij vorig seizoen niet beschikbaar in de play-offs. Mede door de eerste play-off shutout uit de carrière van Bishop, wonnen de Lightning deze series met 4-3.

Game 1: Detroit @ Tampa Bay 3-2
Game 2: Detroit @ Tampa Bay 1-5
Game 3: Tampa Bay @ Detroit 0-3
Game 4: Tampa Bay @ Detroit 3-2
Game 5: Detroit @ Tampa Bay 4-0
Game 6: Tampa Bay @ Detroit 5-2
Game 7: Detroit @ Tampa Bay 0-2

Tampa Bay Lightning – Montréal Canadiens
Na de moeizame overwinning in Round 1, stonden de Canadiens op het programma. De meest succesvolle ploeg in de geschiedenis van de NHL wonnen hun eerste ronde redelijk makkelijk met 4-2 van Ottowa. Vorig jaar won Montréal met 4-0 van Tampa Bay in de play-offs. De Lightning waren dus uit op revanche. Het zag er lange tijd naar uit dat ze de Canadezen een koekje van eigen deeg gingen geven. Na drie games stond het 3-0, na een onwaarschijnlijke winning goal van Johnson op de buzzer. Iedereen met een Tampa Bay-hart droomde van een sweep, maar die kwam er niet. Integendeel, Montréal begon aan een (kleine) comeback. In game 6 maakte Tampa Bay het uiteindelijk dan toch af. Drie doelpunten van de Triplets in deze game zorgden voor een 4-2 overwinning in de series.

Game 1: Tampa Bay @ Montréal 2-1
Game 2: Tampa Bay @ Montréal 6-2
Game 3: Montréal @ Tampa Bay 1-2
Game 4: Montréal @ Tampa Bay 6-2
Game 5: Tampa Bay @ Montréal 1-2
Game 6: Montréal @ Tampa Bay 1-4

Tampa Bay Lightning – New York Rangers
In de Eastern Conference Final mocht Tampa Bay het opnemen tegen verliezend finalist van vorig jaar en winnaar van de Presidents Trophy van dit jaar: New York Rangers. Volgens analisten stonden de twee snelste teams tegen over elkaar en zou er aan spektakel geen gebrek zijn. En zo was het ook, kijk de uitslagen er maar eens op na hieronder: 6-5, 7-3, 6-2, 5-1,… Aan doelpunten geen gebrek. Nochtans stonden met Lundqvist en Bishop twee uitstekende doelmannen tegenover elkaar. Lundqvist kreeg twee games na elkaar zes doelpunten te slikken, dit was hem nog nooit overkomen. Er werd zelf geopperd om hem te vervangen. New York coach Vigneault behield het vertrouwen in zijn goalie en dit werd beloond met een 5-1-overwinning in game 4. Ook Bishop kwam onder vuur te liggen na enkele mindere prestaties. In game 6 werd hij zelfs naar de kant gehaald, al maakte dat niet veel meer uit. New York won en we kregen een game 7. Bishop kreeg terug het vertrouwen en bewees met een shutout dat hij een ijzersterke goalie is.

Game 1: Tampa Bay @ New York 1-2
Game 2: Tampa Bay @ New York 6-2
Game 3: New York @ Tampa Bay 5-6
Game 4: New York @ Tampa Bay 5-1
Game 5: Tampa Bay @ New York 2-0
Game 6: New York @ Tampa Bay 7-3
Game 7: Tampa Bay @ New York 2-0

Ook leuk om te lezen