Road to the play-offs – NFC Conference

Door

Dallas Cowboys v Philadelphia Eagles

Het NFL-seizoen loopt langzamerhand richting het einde. Het kaf is van het koren gescheiden en de resterende teams zullen de komende drie weken gaan vechten om een plekje in de play-offs. Zowel in de AFC als de NFC wordt het een spannende strijd en tijdens deze slotfase zal SportAmerika wekelijks een update geven over de weg richting de play-offs. Daarnaast proberen we elke week ook, door middel van statistieken, te voorspellen hoe de play-offs eruit komen te zien als alles volgens de berekeningen verloopt. Vandaag het derde deel waarin we kijken naar de spannende strijd in de NFC.

NFC

1. Arizona Cardinals (11-3), vorige week: 12-6 vs. St. Louis Rams (6-8)

Arizona

 

 

 

De Cardinals blijven ondanks hun zwakke aanval bovenaan de NFC staan. Tegen de Rams had de ploeg van Bruce Arians aan vier field goals genoeg om te St. Louis Rams te verslaan, alleen de vraag is hoe de ploeg het verlies van Drew Stanton gaat opvangen. De reserve-quarterback viel uit met een blessure waardoor komende zondag Ryan Lindley zal moeten starten tegen de Seattle Seahawks. De Cardinals hebben al vanaf het begin bovenaan de NFC West gestaan, maar de kans lijkt momenteel heel erg groot dat zij in het zicht van de haven hun plek gaan verspelen aan de Seattle Seahawks.

Voorspelling: 11-5, #5 seed en wild-card game @ #4 New Orleans Saints

2. Detroit Lions (10-4), vorige week: 16-14 vs. Minnesota Vikings (6-8)

Lions

 

 

 

In één week kan er veel veranderen, want waar de Detroit Lions vorige week nog zesde stonden, staan ze nu ineens op een plek die de Lions een first-round bye garandeert. Dit alles komt door de verrassende nederlaag van de Green Bay Packers, die nu hetzelfde record hebben als de Lions, maar het verliezen vanwege het onderlinge resultaat. Komende week wacht een ogenschijnlijk makkelijke pot tegen de Chicago Bears, en week 17 zal dan het grote slotstuk moeten worden waarin Detroit en Green Bay onderling uitmaken wie er aan de haal gaat met de NFC North. De Lions zullen waarschijnlijk de play-offs wel halen, maar de divisie winnen? Dat wordt een stuk lastiger vanwege het tripje naar Lambeau Field.

Voorspelling: 11-5, #6 seed en wild-card game @ #3 Dallas Cowboys

3. Dallas Cowboys (10-4), vorige week: 38-27 vs. Philadelphia Eagles (9-5)

Cowboys

 

 

 

Na jaren van middelmaat en net tekort komen, lijken de Dallas Cowboys ditmaal daadwerkelijk met de NFC East aan de haal te gaan. Door de Philadelphia Eagles te verslaan hebben Tony Romo en co. nu een voorsprong van één wedstrijd op de Eagles, en op papier zouden zij deze voorsprong moeten kunnen behouden. Cruciaal wordt vooral het thuisduel tegen Indianapolis, want Dallas is thuis een stuk minder sterk gebleken dan buiten het eigen stadion (de ploeg heeft nog geen uitwedstrijd verloren).

Voorspelling: 11-5, #3 seed, winnaar NFC East en wild-card game vs. #6 Detroit Lions

4. New Orleans Saints (6-8), vorige week: 31-15 vs. Chicago Bears (5-9)

Saints

 

 

 

De New Orleans Saints lijken met twee wedstrijden te gaan de minst slechte ploeg in de bedroevende AFC South. De ploeg kan zelfs, mits het zijn laatste twee wedstrijden wint, voorkomen dat het met een negatief record de play-offs in gaat. Thuis tegen Atlanta mag de ploeg van Sean Payton het karwei afmaken, en dan mogen Drew Brees en co. zich waarschijnlijk op gaan maken voor een thuisduel in de play-offs. Ondanks het 8-8 record.

Voorspelling: 8-8, #4 seed, winnaar NFC South en wild-card game vs. #5 Arizona Cardinals

5. Seattle Seahawks (10-4), vorige week: 17-7 vs. San Francisco 49ers (7-7)

Seahawks

 

 

 

Mooi was het niet, maar dankzij de 17-7 overwinning op aartsrivaal San Francisco verzekerden de Seattle Seahawks dat zij de 49ers dit seizoen in ieder geval niet zullen tegenkomen in de play-offs. En ondanks de vijfde plaats in de NFC hebben de Seahawks alles in eigen hand. Winnen zij komende week van Arizona, dan nemen ze de leiding in de NFC West over van de Arizona Cardinals. Winnen ze vervolgens ook het slotduel tegen St. Louis, dan zijn de Seahawks minstens een #2 seed. Als Dallas nog één duel verliest – zij wonnen eerder dit jaar van Seattle – of als Green Bay gelijk eindigt met zowel Dallas als Seattle, dan pakken de Seahawks de #1 seed. Bij een gelijke stand tussen drie ploegen wordt er namelijk gekeken naar het aantal overwinningen binnen de conference, en in die categorie staat Seattle dan bovenaan.

Voorspelling: 12-4, #1 seed, winnaar NFC West en homefield advantage

6. Green Bay Packers (10-4), vorige week: 13-21 vs. Buffalo Bills (8-6)

Packers

 

 

 

De Green Bay Packers lieten zich verrassen door de Buffalo Bills, en het is een nederlaag die grote gevolgen kan hebben voor de uiteindelijke eindstand in de NFC. Lange tijd leek Green Bay immers de favoriet om bovenaan te eindigen. Maar door de nederlaag tegen Buffalo hebben de Packers dit niet meer in eigen handen. Wel hebben ze nog alles in eigen handen als het gaat om het winnen van de NFC North. Dat zal op de laatste speeldag moeten gebeuren, en als de ploeg daarin slaagt, dan is de kans groot dat zij alsnog bij de bovenste twee in de NFC eindigt.

Voorspelling: 12-4, #2 seed, winnaar NFC North en first round bye

7. Philadelphia Eagles (9-5), vorige week: 27-38 vs. Dallas Cowboys (10-4)

Eagkes

 

 

 

Code rood voor de Philadephia Eagles. Door de pijnlijke nederlaag tegen de Dallas Cowboys, is de ploeg nu afhankelijk van andere teams. Hoofdzaak is om nu zowel Washington als New York te verslaan. Iets wat op papier makkelijk lijkt, maar deze twee rivalen zullen niets liever willen dan de play-off dromen van de Eagles te vermorzelen. Het lijkt er dus sterk op dat Philadelphia het team wordt dat in deze race de ongelukkige nummer zeven wordt.

Voorspelling: 11-5, geen play-offs

11. Carolina Panthers (5-8-1), vorige week: 19-17 vs. Tampa Bay Buccaneers (2-12)

Panthers

 

 

 

De ploeg won met flink wat moeite van de 2-12 Buccaneers, en verdient het eigenlijk niet om de play-offs in te gaan. Toch is het nog steeds mogelijk, maar dan moet Carolina wel haar laatste twee duels weten te winnen en hopen dat New Orleans steken laat vallen.

Voorspelling: 6-9-1, geen play-offs

12. Atlanta Falcons (5-9), vorige week: 20-27 vs. Pittsburgh Steelers (9-5)

Falcons

 

 

 

Ook de Atlanta Falcons maken, ondanks negen nederlagen, statistisch nog steeds kan op de #4 seed in de NFC. De ploeg heeft daarbij alles in eigen hand, aangezien het zowel New Orleans als Carolina treft. Als Atlanta erin slaagt, dan zouden zij de prestatie herhalen van de Seattle Seahawks uit 2010. Ook zij wisten toen met een 7-9 record de divisie te winnen, en wonnen vervolgens nog een play-off wedstrijd door in eigen huis de New Orleans Saints te verslaan.

Voorspelling: 6-10, geen play-offs

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen