Road to the play-offs – NFC Conference

Door

Arizona Cardinals v Seattle Seahawks

Het NFL-seizoen loopt langzamerhand richting het einde. Het kaf is van het koren gescheiden en de resterende teams zullen de komende vier weken gaan vechten om een plekje in de play-offs. Zowel in de AFC als de NFC wordt het een spannende strijd en de komende weken zal SportAmerika wekelijks een update geven over de weg richting de play-offs. Daarnaast proberen we elke week ook, door middel van statistieken, te voorspellen hoe de play-offs eruit komen te zien als alles volgens de berekeningen verloopt. Eergisteren keken we naar de huidige situatie in de AFC, en vandaag kijken we naar de stand van zaken in de andere conference, de NFC Conference.

NFC Playoffs

* Technisch gezien maken ook de Minnesota Vikings (5-7), Chicago Bears (5-7), St. Louis Rams (5-7), Carolina Panthers (3-8-1) en de Tampa Bay Buccaneers (2-10) nog kans. Maar de kans dat zij zullen deelnemen is dusdanig klein dat zij niet zijn meegenomen in het overzicht.

1. Arizona Cardinals (9-3), record resterende tegenstanders: 27-21

Arizona

 

 

 

 

 

Twee teleurstellende nederlagen op rij, en toch staan de Arizona Cardinals nog steeds eerste in de NFC Conference. Toch heeft het er alle schijn van dat de ploeg bezig is aan een vrije val, en met duels tegen de Seahawks, 49ers en de Chiefs wordt het de ploeg van Bruce Arians ook niet makkelijk gemaakt. Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat een ploeg als koploper van de conference week 14 in ging, om vervolgens alsnog de play-offs mis te lopen. Maar volgens de cijfers is de kans levensgroot dat Arizona maar liefst drie van haar komende vier wedstrijden gaat verliezen. En in de loodzware NFC zou een 10-6 record niet voldoende zijn voor een play-off plaats. Komende week moet er dus thuis gewonnen worden van de Chiefs, anders wordt het een moeilijk verhaal.

Voorspelling: 10-6, geen play-offs.

2. Green Bay Packers (9-3), record resterende tegenstanders: 22-26

Green Bay

 

 

 

 

 

De weg lijkt vrij voor de Green Bay Packers om de macht te grijpen in de NFC. Met enkel de freefalling Cardinals boven zich, kunnen de Packers aan het einde van rit overblijven met homefield advantage in de play-offs. Op papier moeten alle duels te winnen zijn voor Aaron Rodgers en co., en de kans dat de Green Bay Packers dan ook de #1 seed zullen worden in de NFC is levensgroot. Wel zal de ploeg moeten waken voor onderschatting tegen ploegen als Atlanta en Buffalo, teams die de laatste weken steeds beter zijn gaan spelen. Maar normaliter moet Green Bay alles op het schema kunnen winnen.

Voorspelling: 13-3 #1 seed, winnaar NFC North en homefield advantage

3. Philadelphia Eagles (9-3), record resterende tegenstanders: 22-26

Philly

 

 

 

 

 

Met Mark Sanchez aan het roer lijken de Philadelphia Eagles ineens nog gevaarlijker. Afgelopen week greep de ploeg de macht in de NFC East door op Thanksgiving Night over de Dallas Cowboys heen te walsen. Aankomende zondag wacht echter de grootste test: een thuiswedstrijd tegen de Seattle Seahawks die weleens beslissend kan worden in de strijd om het plekje achter Green Bay. De cijfers geven Seattle momenteel meer kans, en daarnaast zal Philadelphia ook tegen haar NFC East-rivalen moeten waken voor onderschatting. Die zouden namelijk maar al te graag de play-off kansen van de Eagles om zeep willen helpen. Als de Eagles echter een first round bye willen hebben, dan zal de ploeg zondag eerst af moeten rekenen met de titelverdedigers uit Seattle.

Voorspelling: 12-4, #3 seed, winnaar NFC East

4. Atlanta Falcons (5-7), record resterende tegenstanders: 24-23-1

Atlanta

 

 

 

 

 

Ongelooflijk maar waar, de Atlanta Falcons hebben momenteel recht op een thuiswedstrijd in de play-offs. In het lelijke eendje van de NFC dat de NFC South heet zijn de Falcons momenteel het minst slecht. Helaas voor de Falcons lijken de Saints ook op het juiste moment in vorm te geraken, en laten ze nu net in week 16 richting de Superdome moeten. Daarnaast wacht er ook een ontzettend zware uitwedstrijd in Green Bay aankomende zondag. De Falcons lijken langzaam beter te worden, maar volgens de cijfers zal het niet genoeg zijn om de Saints van de eerste plaats af te houden.

Voorspelling: 6-10, geen play-offs

5. Seattle Seahawks (8-4), record resterende tegenstanders: 30-18

Seattle

 

 

 

 

 

Na een wisselvallig begin zijn de Seattle Seahawks weer terug van weggeweest. Het wordt de ploeg van Pete Carroll echter niet makkelijk gemaakt. De Seahawks hebben van alle play-off kandidaten namelijk het zwaarste schema. Gelukkig voor Seattle staan er nog wel twee thuisduels op het programma, die normaal gesproken gewonnen moeten worden. Daarnaast biedt het duel tegen de verzwakte Cardinals ook veel perspectief en daarom lijkt ook voor Seattle het duel tegen de Eagles cruciaal. Als de Seahawks in Philadelphia weten te winnen, en de statistieken geven de ploeg een goede kans, dan moet de rest van de NFC gaan uitkijken.

Voorspelling: 12-4, #2 seed, winnaar NFC West en first-round bye

6. Detroit Lions (8-4), record resterende tegenstanders: 21-27

Detroit

 

 

 

 

 

Momenteel hebben de Detroit Lions de laatste wild-card in de NFC. En gezien het schema moet de ploeg van Jim Caldwell dit wel vol kunnen houden. Thuis krijgen ze bezoek van de op papier zwakkere Buccaneers en Vikings. Als de Lions-offense niet teveel stagneert, en zij ‘gewoon’ winnen van de teams die statistisch zwakker zijn, dan moet het halen van de play-offs geen probleem worden voor Detroit. Als ze echter een misstap begaan, dan wordt het ineens heel moeilijk, aangezien ze op de laatste speeldag op bezoek mogen bij de Green Bay Packers.

Voorspelling: 11-5, #5 seed en wild-card game vs. #4 New Orleans Saints

7. Dallas Cowboys (8-4), record resterende tegenstanders: 25-23

Dallas

 

 

 

 

 

De Dallas Cowboys begonnen zo sterk aan het seizoen, maar moeten nu nog flink aan de bak willen zij de play-offs überhaupt halen. Aankomende week zal de druk erop liggen wanneer de ploeg op bezoek moet bij de Chicago Bears, want als Dallas daar niet weet te winnen, dan wordt het ineens een lastig verhaal. Elf overwinningen lijken namelijk wel noodzakelijk in de NFC, en dus zal de ploeg 3-1 moeten gaan uit haar laatste vier wedstrijden. Tegen de Bears en de Redskins moet dit normaal gesproken lukken. Maar de wedstrijden tegen de Eagles en de Colts zullen een stuk zwaarder worden. Momenteel geloven de statistieken in Dallas en zij denken dat de Cowboys op het nippertje de play-offs gaan halen.

Voorspelling: 11-5, #6 seed en wild-card game vs. #3 Philadelphia Eagles

8. San Francisco 49ers (7-5), record resterende tegenstanders: 26-22

SF

 

 

 

 

 

De nederlaag in eigen huis tegen de aarstrivaal Seattle kwam hard aan in San Francisco. Daarnaast kan het de ploeg ook weleens de play-offs gaan kosten, en afgaande op de prestaties dit seizoen zou het niet geheel als een verrassing uit de lucht komen vallen. De ploeg speelt namelijk slordig, en vooral aanvallend wil het maar niet vlotten. Komend weekeinde moet de ploeg geen problemen hebben met de Oakland Raiders. Maar daarna wacht alweer een trip naar Seattle. De 49ers moeten, als ze echt zeker willen zijn van een plek, alles winnen. Want een 3-1 record lijkt onder de huidige omstandigheden niet genoeg te zijn voor een plaats in het postseason.

Voorspelling: 10-6, geen play-offs

9. New Orleans Saints (5-7), record resterende tegenstanders: 15-32-1

NO

 

 

 

 

 

In elke andere divisie waren de New Orleans Saints al uitgeschakeld. Maar gelukkig voor de Saints is de NFC South zo slecht dat zij, mits zij geen fouten begaan, in januari alsnog een thuiswedstrijd mogen spelen in de play-offs. Het schema biedt namelijk veel perspectief. De Panthers en de Buccaneers mogen geen probleem zijn, en daarnaast moet de ploeg van Sean Payton ook in staat zijn om thuis van de Falcons te winnen. De ploeg maakte namelijk zondag tegen de Pittsburgh Steelers veel indruk, en als zij dat niveau nu vast kunnen houden, dan haalt de ploeg niet alleen de play-offs, maar dan weet het ook nog eens met een positief record het postseason in te gaan.

Voorspelling: 9-7, #4 seed en winnaar NFC South

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen