Ricky Rubio: ‘Ik ben klaar voor de NBA’

Door

Nadat zijn club Regal Barcelona afgelopen dinsdag de Spaanse nationale titel bemachtigde, vond Ricky Rubio dan eindelijk de tijd gekomen om de overstap naar de NBA te maken. Twee jaar geleden werd hij al gedraft door de Minnesota Timberwolves, maar de pointguard meent dat hij er nu dan eindelijk klaar voor is. Met ingang van komend seizoen zal hij aanschuiven in de Twin Cities.

Rubio’s faam is hem reeds lang vooruit gesneld. Immers: al op veertienjarige leeftijd debuteerde hij in de Spaanse league (bij Joventut), en in 2008 bereikte hij met Spanje de Olympische finale – die vervolgens werd verloren van de VS.

In Minnesota wordt het uitstel van twee jaar die Rubio voor zichzelf verlangde gezien als een slimme zet. ,,Zowel voor hemzelf als voor de Timberwolves”, meent David Kahn, president of basketball operations van de Timberwolves. ,,Ik denk dat Ricky twee jaar geleden voelde dat hij nog twee jaar nodig had om in de Spaanse competitie te rijpen en dat hij, op achttienjarige leeftijd, nog wel twee extra jaren zou kunnen gebruiken.”

Die twee jaar hebben hem goed gedaan, meent Kahn. ,,Hij is duidelijk sterker geworden. Zijn spierkracht is over zijn gehele lichaam toenomen. Toen wij hem in mei voor het laatst zagen leek hij bovendien weer gegroeid. Dus zowel lichamelijk gezien als qua volwassenheid, zijn de laatste twee jaar alleen maar goed voor hem geweest.”

Saillant genoeg kijkt Rubio, ondanks het behalen van de Spaanse titel, terug op persoonlijk gezien wat minder geslaagd seizoen. ,,Individueel gezien waren er inderdaad dingen die beter hadden gekund”, zo liet het talent weten tijdens een persconferentie in Camp Nou, waar hij zijn overgang naar de Timberwolves wereldkundig maakte. ,,Maar basketball is nu eenmaal een teamsport, en we hadden succes.”

Rubio, die de afgelopen jaren grossierde in hoofdprijzen (Spaanse titel, Europese titel, twee Copa del Rey’s, twee Spaanse Super Cups), realiseert zich dat hij in Minnesota, dat het afgelopen NBA-seizoen eindigde met het slechtste record (17-65) van allemaal, wel even een omschakeling zal moeten maken.

Rubio: ,,Dat zal een mentale omschakeling vergen, dat begrijp ik best. Maar we zullen dan misschien niet voor het kampioenschap gaan, wij hebben andere doelen. Ik ben bereid om alles te doen wat het team nodig heeft om zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.”

Het joch kan in ieder geval niet wachten om te beginnen. ,,Ik hou van de NBA als toeschouwer”, liet hij weten. ,,Het is bijzonder aantrekkelijk en meer open dan het spel in Spanje en de rest van Europa. Ik ga omdat ik denk dat ik er klaar voor ben. Ik wil tegen de beste spelers ter wereld spelen.”

Ricky Rubio zal aanstaande dinsdag in Minneapolis worden gepresenteerd aan de media en fans.

 

Bekijk hier een videootje met hoogtepunten van Ricky Rubio:

Foto: interbasket.net

Ook leuk om te lezen