Rick van den Hurk naar Toronto Blue Jays

Door

Rick van den Hurk speelt ook komend seizoen in de dodelijke AL East. De ex-Marlin en ex-Oriole heeft een contract getekend bij de Toronto Blue Jays, melden onze collega’s bij USA Sports. Van den Hurk was sinds een week geleden een Free Agent, nadat de Baltimore Orioles hem hadden gereleased.

Van den Hurk vertelt tegen USA Sports dat naast de Jays ook de Los Angeles Angels, Detroit Tigers, New York York Mets, Cleveland Indians en Washington Nationals belangstelling hadden voor de Brabander.

Pitchers
Bij de Blue Jays krijgt ‘VandenHurk’ de kans zich opnieuw te bewijzen. De Canadezen hebben een getalenteerd team, dat in de komende jaren de kans krijgt om te contenden. Van den Hurk sluit zich aan bij een jonge groep, met onder andere ace Ricky Romero, strike-out machine Brandon Morrow, Brett Cecil, Kyle Drabek, Dustin McGowan, Jesse Litsch en rookie Henderson Alvarez.

Het is de vraag of Van den Hurk de kans krijgt om starts te maken voor de Blue Jays. Een plek in de bullpen is ook mogelijk, laat hij weten tegenover USA Sports. Daar heeft hij concurrentie van in ieder geval Francisco Cordero, Sergio Santos, Darren Oliver en Carlos Villanueva.

Hitters Parks
De 26-jarige righty krijgt in ieder geval de kans zich tijdens Spring Training te bewijzen. Een trip naar AAA team Las Vegas 51’s is ook mogelijk. Hoe dan ook: Van den Hurk krijgt te maken met flink veel hitters parks. Want niet alleen de AL East zit daar bomvol mee (Toronto, New York en Boston), maar ook de Pacific Coast League (PCL), waar de 51’s in spelen, staat bekend als hitters paradise.

Blue Jays
Desondanks denk ik dat Van den Hurk een goede keuze heeft gemaakt door ‘north of the border’ te gaan. De Blue Jays staan bekend als vooruitstrevend, zeker sinds de komst van de ninja GM Alex Anthopoulos, die na het seizoen van 2009 aantrad.

Een bijkomend voordeel is dat manager John Farrell zelf lang een pitching coach was voor de Cleveland Indians en Boston Red Sox. Van den Hurk startte een wedstrijd tegen de Blue Jays. Op 10 september 2011 gaf hij in 2.1 innings drie hits, waarvan drie homeruns, op en had hij een strikeout. Het is echter geen schande door José Bautista en rookie sensation Brett Lawrie out the park geslagen te worden. Ook pitchte Van den Hurk negen dagen eerder 1.1 innings in relief tegen de Blue Jays. Daarin gaf hij een walk en een hit op en had hij een strikeout. Geen honkloper kwam over de thuisplaat.

Kansen
Kortom: de Blue Jays hebben hem aan het werk gezien en they like what they saw. Ook is het een goed teken dat meerdere teams interesse hadden in de ‘Incredible Hurk’.

De kans dat Van den Hurk het seizoen als starter begint is nihil, maar met een goede Spring Training moet de bullpen haalbaar zijn. Daarnaast is er natuurlijk altijd de mogelijkheid dat hij een kans krijgt om te starten door blessures van teamgenoten. Aangezien hij meerdere aanbiedingen had is de kans groot dat hij een garantie heeft gekregen om sowieso innings te maken in de Major Leagues.

En als Van den Hurk onverhoopt toch naar Las Vegas moet heeft hij daar de kans zich te bewijzen. Een nieuwe omgeving zal hem goed doen.

Ook leuk om te lezen