Rex Ryan zegeviert bij terugkomst in New York

Door

Ryan
Rex Ryan had donderdagavond een bijzondere ervaring. Winnen in New York. Het was de voormalig coach van de Jets niet vaak overkomen, maar met de Buffalo Bills lukte het om in het MetLife Stadium te winnen. De Jets kwamen in het vierde kwart nog sterk terug, maar de Bills wonnen het slordige duel met 22-17.

Een korte voorbereidingstijd na de vorige wedstrijd en regen waren een voorbode voor een matige ontmoeting en de aanwezige toeschouwers kregen precies dit voorgeschoteld. Met Tyrod Taylor en Ryan Fitzpatrick stonden al geen top-quarterbacks op het veld en met ook nog eens lastig te vangen ballen werd het een moeilijk verhaal voor beide teams. De Bills namen een 22-3 voorsprong halverwege het derde kwart en zagen tot hun grote schrik de Jets terugkomen tot 22-17 en Fitzpatrick kreeg de bal voor een laatste kans de zege uit het vuur te slepen. Minder dan een halve minuut voor tijd gooit de quarterback van de Jets de bal in de handen van Baccari Rambo van de Bills en is de wedstrijd beslist. Tot grote vreugde van Ryan.

Na afloop van de wedstrijd ging het niet over de overwinning van de Bills of de play-off race waarin beide teams nu met 5-4 op een wild-card plaats stond. Het ging alleen maar over de terugkeer van Ryan bij de Jets, de club die hij zes jaar lang onder zijn hoede had, maar afgelopen winter na een 4-12 seizoen gedwongen moest verlaten. En Ryan stak niet onder stoelen of banken wat hij er van vond.

Scoresheet
Nu was Ryan voor het eerst terug in New York, en wel als coach van de tegenpartij. Hij moest duidelijk wennen, want Ryan gaf na afloop toe dat hij op het scoresheet automatisch naar de Jets kant keek, in plaats van die van zijn eigen team. Maar verder was alles business-as-usual met Ryan, die in de korte week voorafgaand aan het duel veelvuldig in de aandacht sprong. Alles wat Ryan deed was anders dan gewend, zo bleef Ryan tijdens de warming-up in de catacombes en liet hij zich niet zien op het veld. Hier had hij zelf een opvallende verklaring voor.

“You guys made it all about me, and that’s why I stayed in [the locker room]. It has jack-s— to do about me.”

Een bijzondere opmerking, vooral omdat Ryan er altijd alles aan doet om het wel om hem te laten draaien. Zo kwam de coach maandag naar de persconferentie in de outfit van Clemson, de universiteit van zijn zoon. Inclusief helm.

En speciaal voor de wedstrijd tegen de Jets maakte Ryan IK Enemkpali mede-aanvoerder. Enemkpali was tijdens het trainingskamp ontslagen door de Jets omdat hij quarterback Geno Smith een gebroken kaak sloeg. Deze blessure kostte Smith zijn startende positie en deze wist die ook niet meer terug te winnen. Enemkpali werd al een dag later door Ryan gecontracteerd, maar is niet meer dan een reserve. Toch plaatste Ryan hem deze week in de spotlight, uitgerekend in een periode waarin de NFL onder vuur ligt vanwege het vele (huiselijk) geweld van spelers.

Challenges
Ryan had geluk dat de comeback van de Jets mislukte, waardoor de aandacht niet ging naar zijn prestaties als coach. Een nederlaag na zo’n voorsprong zou een van de moeilijkste zijn geweest in zijn loopbaan. En hij zou alleen zichzelf verantwoordelijk kunnen houden, want als je tien minuten voor tijd al door je time-outs en challenges bent, dan is er geen sprake van slim klokmanagement. Het moet Ryan dan ook pijn doen dat de Jets aan de wedstrijd begonnen met meer zeges dan hij vorig jaar in New York wist te behalen. Want uiteindelijk draaide het donderdag vooral daar om, en dat wist Ryan zelf ook wel.

“It’s kind of like being dumped by some girl that you had the hots for. … Every now and then they call you back. They can’t get you back.”

Waarschijnlijker is het dat Ryan regelmatig naar de Jets belt of hij terug mag komen, want het lijkt zeker na het gedrag van Ryan van afgelopen niet waarschijnlijk dat de Jets hun voormalige coach ooit nog terug willen hebben.

Foto: Wikipedia

Ook leuk om te lezen