Ray Lewis midden in dopingaffaire

Door

Super Bowl XLVII Media DayBaltimore Ravens linebacker Ray Lewis bevindt zich sinds 48 uur midden in een dopingaffaire. Maandag verscheen op de site van Sports Illustrated al een bericht over vermeend gebruik van een verboden middel om zijn lichaam weer op orde te krijgen. Het zou gaan om een atletisch aanvullingssupplement van Swats (Sports with Alternatives to Steroids). Het bevat een insullineachtig proteïne dat IGF-1 heet en heeft een anabolisch effect op volwassenen. Dat IGF-1 is juist wat verboden is te gebruiken.

Onzin
Lewis deed het hele verhaal dinsdag af als onzin. Sports Illustrated zegt echter bewijsstukken te hebben in de vorm van telefoongesprekken die de Ravens linebacker voerde met Swats eigenaar Mitch Ross, enkele uren na de wedstrijd tegen Dallas op 14 oktober. Hierop gaf Lewis toe dat hij wel bepaalde producten van Swats heeft gebruikt, maar verder niet op details wilde ingaan. Wel is duidelijk dat het gaat om pillen en een spray.

Vertrouwen en geloof
Ravens head coach John Harbaugh heeft het volste vertrouwen in Lewis. “Ray kwam tot nu toe door elke test in zijn loopbaan.” De perschef van de Ravens schreef in een email aan diverse media ook in Lewis te geloven. “Hij ontkent het gebruik van het in het artikel omschreven product. Wij geloven hem.” FoxSports probeerde bij een functionaris van de NFL zelf commentaar los te peuteren, maar de league wil officieel nog niet reageren op de berichtgeving.

Opspraak
Swats was al eerder berokken bij diverse NFL-gerelateerde schandalen. Ex-Oakland Raiders head coach Hue Jackson moest directe alle banden met het bedrijf verbreken na een videoboodschap in 2010 waarin hij reclame maakte. De league besloot direct dat coaches geen enkele betrokkenheid mochten hebben met dit soort bedrijven. Zo zijn er meedere verhalen van spelers en coaches die in opspraak raakten.

Ray Lewis en de Baltimore Ravens zijn druk in voorbereiding op Super Bowl XLVII van komende zondag en kunnen dit soort verhalen missen als kiespijn. In het licht van de dopingverhalen van de laatste maanden smaakt deze onthulling echter wel heel zuur. Het is flauw om het verleden van Lewis erbij te halen, maar het is bekend dat de linebacker een roerige geschiedenis heeft.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen