Rapportcijfers voor de NBA Summer League in Las Vegas

Door

russell

De NBA Summer League in Las Vegas loopt stilaan ten einde. Tijd dus om rapportcijfers (grote onderscheiding, onderscheiding, voldoende, onvoldoende en zwaar onvoldoende) uit te delen om te bepalen welke first round picks hun beste vorm toonden en wie er onder de verwachtingen bleef. Want: wat gebeurt in Vegas, blijft niet in Vegas.

GROTE ONDERSCHEIDING

Willie Cauley-Stein – PF/C (Sacramento)
De rookie die de verwachtingen het meest inloste, was Willie Cauley-Stein. De big man van de Kings toonde de aanwezigen in Las Vegas waar hij voor zal staan in de NBA: hustle, energie, defense en dunks na de pick & roll. Op zich ben je dan geen veelzijdige speler, maar goed zijn in een paar dingen kan kan je al een dik contract opleveren (zie: DeAndre Jordan). WCS toonde bovendien ook enkele post moves en dat is een meerwaarde.

Grade: 9/10

Jerian Grant – PG/SG (New York)
Jerian Grant kreeg heel wat speelminuten en liet daarin heel wat positieve dingen zien. Hij deelde één keer acht assists uit, beperkte zijn turnovers, raakte driepunters en was steeds agressief (zowel offensief als defensief). Hij toonde Phil Jackson en Derek Fisher dat hij zeker inzetbaar is als backup point guard. Minder positief was zijn lage efficiëntie, maar op dit punt in zijn carrière valt daar nog wel wat aan te doen. Grant was altijd aanwezig, dat is wat telt.

Grade: 8/10

Justin Anderson – SG/SF (Dallas)
De prestaties van Justin Anderson waren iets te wisselvallig om te spreken van een écht geslaagde Summer League voor de wing van de Mavericks. Maar Anderson scoorde twee keer meer dan 20 punten, raakte zijn driepunters behoorlijk efficiënt, liet zijn talent als slasher zien, beperkte zijn balverliezen, en stond er als verdediger. Veel meer kon men in Dallas niet verwachten van deze jongen, die wel eens dé wing van de toekomst kan worden voor de ploeg uit Texas.

Grade: 8/10

ONDERSCHEIDING

Jahlil Okafor – C (Philadelphia)
Het gevoel bij Jahlil Okafor is wat dubbel. Aan de ene kant liet hij wonderbaarlijke post moves en zelfs dribble moves zien, die ook in de NBA erg moeilijk te stoppen zullen zijn. Hij pakte ook zijn rebounds en liet knappe passing skills zien. Maar aan de andere kant was ‘Jaws’ ook een turnover machine, miste hij teveel vrije worpen en maakte hij telkens wel wat te snel fouten. Okafor is kandidaat nummer één voor Rookie of the Year, maar heeft enkele gaten in zijn spel die hij moet dichten.

Grade: 7,5/10

Emmanuel Mudiay – PG (Denver)
Iedereen keek uit naar het debuut van ‘de man from China’ en Emmanuel Mudiay stelde weinig tot niet teleur. Hij had het moeilijk met driepunters raken, had iets teveel turnovers en scoorde niet altijd efficiënt. Maar de stevige point guard strooide met assists, pakte steals en verzorgde de show. Hij toonde waarom legendarisch coach Larry Brown helemaal wild van hem is en liet de Nuggets-fans weer dromen van een betere toekomst.

Grade: 7,5/10

Karl-Anthony Towns – PF/C (Minnesota)
De top draftpick, Karl-Anthony Towns, had het allesbehalve makkelijk in de gokstad van de wereld. Hij maakte in zijn eerste wedstrijd negen fouten, verloor vier keer de bal en pakte slechts drie rebounds. Daarna ging het echter steeds beter met Towns, hoewel hij ook in wedstrijd drie negen keer een fout tegen kreeg. Zijn rebounds waren er echter, net als zijn blocks en hij begon vooral offensief meer zijn weg te vinden. Towns heeft nog een lange weg te gaan, maar mits veel speelminuten en enkele wijze lessen van Kevin Garnett, kan de big man wel eens meedoen voor de prijs van Rookie of the Year.

Grade: 7/10

Kristaps Porzingis – PF (New York)
Het was even onzeker of Kristaps Porzingis wel zou meedoen in Vegas. Gelukkig werd de lange Let fit verklaard en kon hij ons zijn talent tonen. Domineren deed Porzingis eigenlijk nooit. Hij maakte zijn puntjes, pakte een paar rebounds, zette hier en daar een block… Spectaculair was het allemaal niet, maar slecht was het verre van. Porzingis toonde dat hij om kan met de grote druk op zijn schouders en dat hij zich niet hoeft te profileren. Hij forceerde niets en deed zijn ding in het systeem.

Grade: 7/10

Rashad Vaughn – SG (Milwaukee)
Rashad Vaugh kreeg de green light om te scoren bij de Bucks en liet zich dan ook helemaal gaan. Hij scoorde telkens in de dubbele punten en begon gaandeweg zijn driepunters efficiënt te maken. Heel efficiënt was het niet, maar bijvoorbeeld wel beter dan Kelly Oubre en D’Angelo Russell. Vaughn kan wel eens een onderschatte pick worden in deze draft, gezien zijn vermogen om zowel met als zonder de bal te kunnen scoren.

Grade: 7/10

Rondae Hollis-Jefferson – SF (Brooklyn)
Van Rondae Hollis-Jefferson wisten we dat hij een atleet is die defensief al ver staat, maar offensief nog wel wat te leren heeft. In Las Vegas bevestigde RHJ die analyse. Hij begon sterk met 22 punten, elf rebounds en vijf assists tegen de Hornets, maar speelde daarna vooral héél wisselvallig. Maar de winger gaf zich altijd voor de volle 100% en stond defensief als een huis. Dat er nog werk aan de winkel is, weet hij zelf ook wel.

Grade: 7/10

VOLDOENDE

Devin Booker – SG (Phoenix)
Net als een heleboel anderen had Devin Booker serieus last van de zenuwen tijdens zijn eerste wedstrijd. Dat zette zich door in zijn tweede wedstrijd. Resultaat: 0 op 8 driepunters. Geen goed taken voor een speler die bekend staat om zijn schot. Maar daarna ging Booker steeds beter spelen en begonnen zijn schotjes te vallen. Veel meer dan scoren, doet Booker nu nog niet, maar dat is ook niet meteen noodzakelijk.

Grade: 6,5/10

Kelly Oubre Jr.  – SG/SF (Washington)
Wat we Kelly Oubre niet kunnen verwijten, is agressiviteit. De wing van de Wizards zocht meer dan genoeg naar zijn eigen kansen om te scoren, dwong een boel vrije worpen af, pakte toch wel wat rebounds, en zorgde niet voor significant veel balverliezen. Tot daar het goede nieuws. Oubre toonde zich verre van een efficiënte scorer en driepunters raken, bleek wel heel moeilijk. Maar de scorers mentality is héél nadrukkelijk aanwezig bij Oubre.

Grade: 6,5/10

Bobby Portis – PF (Chicago)
Niemand begon beter aan zijn Summer League dan Bobby Portis. De big man van de Bulls noteerde 23 punten en zeven rebounds tegen Minnesota en ging right at Karl-Anthony Towns. Daarna viel Portis helemaal stil met één op tien shooting tegen de Raptors. Maar Portis zette dat recht met twee wedstrijden met tien rebounds. Hij toonde ook dat hij wel een driepunter kan raken, pakte enkele blocks en verloor bijzonder weinig de bal. Degelijk dus, zoals Portis is.

Grade: 6,5/10

Terry Rozier – PG (Boston)
De prestaties van Terry Rozier waren zoals hij is als speler: wisselvallig. Rozier ging helemaal los met 22 punten en vijf assists tegen de Sixers, en scoorde negentien punten tegen Portland. Maar daartussen toonde hij veel te weinig tegen Miami en opnieuw Portland. Rozier schoot niet efficiënt, maar deelde redelijk wat assists uit en toonde zich verdedigend een bulldog. Dat is precies de speler die ze in Boston verwacht hadden.

Grade: 6/10

Kevon Looney – SF/PF (Golden State)
De Summer League begon traag voor Kevon Looney. De forward van de Warriors tekende voor respectievelijk drie en vijf punten tegen Cleveland en Atlanta. Gaandeweg kreeg Looney echter wat meer minuten en begon hij actiever deel te nemen aan het spelletje. Hij zocht naar zijn eigen kansen en scoorde behoorlijk efficiënt. En hij pakte, zoals bij UCLA, ook zijn deel van de rebounds. Mooi werk dus van de pick van de kampioen.

Grade: 6/10

Nikola Jokic – PF/C (Denver)
De toekomst van de Nuggets bestaat niet alleen uit Jusuf Nurkic en Emmanuel Mudiay. Ook Nikola Jokic (pick 41 in 2014) behoort tot de kerngroep aan talent in Denver. De Servische big man deed het al bij al goed in Las Vegas. Nee, de Summer League op zijn kop zetten, deed hij niet. Maar hij pakte een keer een double-double, toonde zijn skills als passer, zorgde altijd voor blocks en liet zijn uitstekende jumper zien. Meer dan genoeg om de Nuggets te overtuigen om hem voldoende minuten te gunnen volgend seizoen.

Grade: 6/10

Delon Wright – PG (Toronto)
Veel wedstrijden speelde Delon Wright niet, maar daarin liet hij wel verwachte prestaties optekenen. De grote point guard deelde liefst negen assists uit tegen Sacramento, pakte enkele steals, beperkte zijn turnovers en raakte geen enkele driepunter. Zie daar, de nieuwe Rajon Rondo. Wright zal bij de Raptors waarschijnlijk achter Kyle Lowry en Cory Joseph terecht komen, en dus tijd krijgen om zich te ontwikkelen.

Grade: 5/10

ONVOLDOENDE

R.J. Hunter – SG (Boston)
In heel wat draftanalyses werd R.J. Hunter als beste schutter uit deze class benoemd. Zowel tijdens de Summer League in Utah als die in Las Vegas kwam hij echter vaker niet dan wel uit de verf. Tegen de Sixers zagen we de Hunter van bij Georgia State, maar in de overige wedstrijden leek hij veel minder op zijn gemak. Slecht was het allemaal niet en schoten kunnen al eens minder vlot vallen. Maar Hunter overtuigde te weinig.

Grade: 4,5/10

D’Angelo Russell – PG/SG (LA Lakers)
De hype rond D’Angelo Russell was zo groot dat het bijna niet anders kon dat de rookie van de Lakers zou teleurstellen. Russell liet één keer acht turnovers noteren en één keer negen. Hij raakte ook nauwelijks een driepunter en vond het moeilijk om effectief te scoren. Russell leek vooral té hard zijn best te willen doen en daardoor de zaken te willen forceren. Dat zorgde in eerste instantie voor zijn turnovers, niet dat hij geen ball skills heeft. Russell heeft gewoon tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig om een ster te worden.

Grade: 4/10

Trey Lyles – PF/C (Utah)
Trey Lyles haalde niet zijn beste niveau in Vegas. De big man van de Jazz probeerde, net als Russell, te vaak de zaken te forceren. Hij schoot een boel driepunters en raakte er slechts enkelen, terwijl Lyles niet bekend staat om zijn schot. Dat haalde zijn schotefficiëntie behoorlijk naar beneden. Lyles had een sterke wedstrijd tegen Towns en de Wolves, maar was verder vrij bescheiden in zijn prestaties. Deze jongen heeft vooral tijd nodig…

Grade: 3,5/10

ZWAAR ONVOLDOENDE

Tyus Jones – PG (Minnesota)
Voor Tyus Jones ging het allemaal wat snel in Vegas. Zijn eerste wedstrijd sloot hij af met exact nul punten en nul assists. Hij maakte dat wel goed met een degelijke wedstrijd tegen Chicago (veertien punten en drie assists), maar was daarna niet veel beter dan in wedstrijd één. Jones is jong en point guard spelen, blijft ontzettend moeilijk. Als backup van Ricky Rubio zal hij de kans krijgen om op zijn eigen tempo te ontwikkelen.

Grade: 2,5/10

Larry Nance Jr. – SF/PF (LA Lakers)
Wanneer Larry Nance Jr. op het parket stond, leek hij veel te passief. Hij is nu niet bepaald een killer scorer, maar als slasher moet hij toch actiever de bal durven opeisen. Dat ontbrak wat bij Nance, die teveel toekeek en zich concentreerde op anderen. Defensief deed hij wel zijn ding, maar al bij al toonde hij veel te weinig waarom hij een plek in de NBA verdient.

Grade: 2/10

Foto: Twitter

4 Reacties
 1. Zijn 30pt game was zeer sterk. Toont ook zijn klasse als speler. Maar het was ook zijn eerste écht sterke game, buiten een degelijke prestatie in Game 1. Als zijn schot valt, kan hij zo mee in de NBA. Maar Oubre heeft vooral tijd nodig, want ik zie hem geen 10ppg halen in zijn rookie season.

  En Jokic: staat erbij dat ie 41e pick in 2014 was. Maar komt pas jaar later over naar Nuggets en belooft vrij goed te worden. Je hoeft niet altijd 100% tussen de lijntjes te kleuren.

 2. Martijn Scheeve 5 jaar ago

  Die 4 voor Russell is wel erg hard! Hij speelde niet sterk

  • Ik verwacht het sterrendom van hem, dus dan stelde hij echt wel teleur.

 3. Martijn Scheeve 5 jaar ago

  Porzingis kreeg maar heel weinig minuten, maar toch liet hij louter positieve dingen zien. Heeft amper schoten gemist en blockte Okafor drie keer! Hij stond niet bekend om zn sterke defense, maar hij is slim, lichtvoetig en verschrikkelijk atletisch.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen