QB-battle: Foles vs. Sanchez, Smith vs. Vick

Door

Back-up QB's

Volgens quarterback Michael Vick is het een gelopen strijd in New York, terwijl Mark Sanchez zich vooralsnog geen illusies maakt dat hij komend seizoen de QB under center is. Dat duo stond centraal bij de opvallendste swap tijdens het off-season: Vick verruilde namelijk de Eagles voor de Jets en Sanchez bewandelde de omgekeerde richting Philadelphia.

Maar moet de oude garde genoegen nemen met een reserverol? SportAmerika neemt de vier leidende QB’s – Nick Foles, Mark Sanchez, Geno Smith en Michael Vick – de maat en tipt de Eagles en Jets wie hun startende quarterback moet zijn het aankomende seizoen.

Recap Philadelphia Eagles 2013

Het vorige seizoen was er in eerste instantie geen plek voor Foles in de offense onder de nieuwe coach Chip Kelly. Vick startte de eerste vijf wedstrijden, maar moest tegen de New York Giants het veld noodgedwongen verlaten met een hamstringblessure. Invaller Foles stond zijn plek niet meer af, want hij deed een helluva job: in zijn tien starts gooide hij 27 touchdowns, tegenover slechts 2 (!) interceptions. De Eagles haalden de play-offs – met de tweede plek in yards per game (417.2) – maar kwamen tekort tegen de New Orleans Saints in de wildcard-ronde.

Nick Foles vs. Mark Sanchez
Foles-Sanchez
 

Yea Foles: wanneer je in een wedstrijd meer touchdowns (7) dan incompletions (6) gooit in 28 pogingen, dan kun je een balletje gooien
Nay Foles: mist nog een beetje persoonlijkheid en flair

Yea Sanchez: bleef ondanks alle (jarenlange) kritiek redelijk koel naast het veld
Nay Sanchez: als de herinnering van jouw carrière een ‘Butt Fumble’ is, dan heb je het op het veld gewoon niet goed gedaan

Oordeel SportAmerika: Foles. Complete quarterback die (nog) geen steekje heeft laten vallen. Interessant om te zien wat hij in een compleet seizoen kan bewerkstelligen. Bovendien is het afwachten hoe Sanchez hersteld is van de operatie aan zijn throwing shoulder.

 

Recap New York Jets 2013

Ook voor Sanchez eindigde 2013 in mineur. Hij gooide namelijk geen enkele bal in het reguliere seizoen. Rookie Geno Smith werd door ‘Gang Green’ voor de leeuwen gegooid en wisselde hoogtepunten veelvuldig af met dieptepunten. Zo zorgde zijn game winning drive tegen de Atlanta Falcons in week 5 voor een 30-28 eindstand (met een passer rating van 147.7), terwijl een week later niets goed leek te gaan tegen de Pittsburgh Steelers (een passer rating van 48.8, en dat deed hij zelfs nog viermaal slechter…). Met zoveel wisselvalligheid kom je als New York Jets uit op een 8-8 seizoen.

Geno Smith vs. Michael Vick
Smith-Vick
 

Yea Smith: begint pas aan zijn tweede seizoen
Nay Smith: begint pas aan zijn tweede seizoen

Yea Vick: ervaren leider die de (continue) onrust in bij de Jets makkelijk de baas kan zijn
Nay Vick: heeft met zijn 33-jarige leeftijd nog wel een paar jaren te gaan op het veld, maar is daardoor geen optie voor de lange termijn

Oordeel SportAmerika: Vick. Bij de rumoerige Jets is het tijd voor een stabiele factor en dat kan Vick zijn. Smith is noodgedwongen het diepe in gegooid, maar een jaartje achter een ervaren rot levert veel leermomenten op, zodat hij op termijn de face of the franchise kan worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen