Premier 12: De Minor Leaguer met de glimlach

Door

_IGP5532
Het Nederlands honkbalteam, dat internationaal opereert onder de naam Team Kingdom of the Netherlands, is in Taiwan ter voorbereiding op de prestigieuze Premier 12. Seb Visser, onze MLB redacteur ter plekke, houdt een dagboek bij.

3 november: Odie
Gisteren hadden de spelers van Team Kingdom of the Netherlands een avond vrij. De invulling van zo’n avond kan per persoon flink verschillen. De één gaat vroeg naar bed omdat hij nog altijd last heeft van de jetlag, de ander kijkt op zijn kamer een serie of een film of zelfs de wedstrijden van aankomende tegenstanders tijdens de Premier12 die hier live op tv uitgezonden worden.

Italië en uiteraard Chinese Taipei zijn hier al aanwezig, terwijl Canada en Team USA na hun laatste onderlinge oefenduel vandaag hierheen afgereisd zijn. Cuba speelt in en tegen Zuid-Korea en in Fukuoka oefent Japan tegen Puerto Rico. Wij zelf zullen morgen onze eerste oefenwedstrijd afwerken tegen een lokaal team, waarna op vrijdag en zaterdag Team USA en de Dominicaanse Republiek de tegenstanders zullen zijn.

Voor de jongere generatie biedt de PlayStation het nodige vertier en hoewel we hier met uitsluitend honkballers zitten is FIFA 16 het meest gespeelde spel. Er wordt op aardig niveau gespeeld, maar na gisterenavond is de consensus hier dat Bayron Cornelissen en Wendell Floranus de beste spelers zijn. Naast de nieuwe generatie spellen is er echter ook gewoon ruimte voor de ouderwetse spelletjes. Zo werd er naast FIFA 16 in de lounge op de zevende verdieping van het Chateu de Chine Hotel in Taipei ook een kaartspel gespeeld en zelfs gedamd.

Vanochtend stapten we na het ontbijt in de bus en reden we naar het Xinzhuang Baseball Stadium waar we morgen ook onze eerste oefenwedstrijd zullen spelen tegen een lokaal team. Het stadion is gebouwd in 1997 en ziet er goed uit. Via de hoofdingang liepen we naar de clubhouse en uiteindelijk door de spelerstunnel de dugout in en het veld op. Het weer was goed dus er kon voor het eerst buiten geslagen geworden. De mannen oefenden op stoten en hit and run voordat er aan de defense gewerkt werd. Na de batting practice, waarin verscheidene ballen het stadion verlieten, was er ruimte voor een zogenaamde scrimmage game.

De slagmensen werden verdeeld in twee groepen en dankzij back-to-back homeruns van Randolph Oduber en Wladimir Balentien pakte het uitspelende team de voorsprong. In de laatste slagbeurt sloeg Gilmer Lampe zijn team echter met een walkoff hit naar de overwinning en dat werd groots gevierd:

‘s Middags was er opnieuw een vrijwillige sessie in de sportschool en daar lieten onder anderen Dwayne Kemp en Yurrendel DeCaster zien hoe zij aan die grote spierballen komen.

Glimlach
Randolph Oduber wordt door zijn teamgenoten en coaches bij Team Kingdom of the Netherlands steevast ‘Odie’ genoemd. De 26-jarige outfielder is één van de meest rustige spelers in het team en staat vaak op de achtergrond, maar laat zijn prestaties op het veld voor zich spreken. Oduber loopt bovendien 90 procent van de tijd met een glimlach op zijn gezicht. Hij straalt uit dat hij van het spelletje geniet. Zelfs na een zwaar seizoen waarin hij bij een sliding zijn enkel brak en daardoor slechts in zeven wedstrijden in actie kwam.

‘Odie’ groeide op in Aruba, maar ging naar college in Amerika. Hij speelde voor Western Oklahoma State College en werd in 2010 door de Washington Nationals gedraft. Voor de Nationals beklom hij rustig maar gestaag de Minor League ladder. Elk jaar een niveautje hoger en vorig jaar mocht hij al debuteren in Double-A. Oduber: “Dit jaar moest een belangrijk jaar worden. Ik baalde daarom enorm dat ik zwaar geblesseerd raakte, want een goed seizoen had voor mij een doorbraak kunnen betekenen.”

Gelukkig is hij wel op tijd fit om voor Team Kingdom of the Netherlands te spelen: “Ik ben blij dat ik weer fit ben. Ik voel me helemaal top en ik ben klaar om te spelen. Ik ben de Nationals ook dankbaar dat zij mij de kans gaven om aan de Premier12 mee te doen. Zo kan ik toch nog een aantal extra wedstrijden spelen en het zijn belangrijke wedstrijden.” De Nationals hebben Oduber verder rust voorgeschreven en hij zal na het toernooi niet afreizen naar Winter Leagues in Zuid-Amerika of Australië zoals sommige van zijn teamgenoten dat wellicht wel zullen doen. Volgend jaar meld Oduber zich weer bij de Nationals voor Spring Training en hoopt hij net als vorig jaar weer een kans te krijgen in het Big League Camp.

Het is niet de eerste keer dat we Oduber voor Oranje uit zien komen, maar we kennen hem nog niet zo heel goed. Zijn coaches en teamgenoten omschrijven hem als een hele snelle en verdedigend uitstekende outfielder. Veel van hen roemen hem om het feit dat werkelijk elke bal die hij slaat hard van de barrel van zijn knuppel af lijkt te komen. Hij debuteerde voor Team Kingdom of the Netherlands tijdens de World Baseball Classic in 2013, maar maakte vooral indruk tijdens het EK van 2014 toen hij in 29 slagbeurten 13 honkslagen (.448) sloeg waaronder 3 doubles en 3 homeruns.

Oduber: “Na de WBC en het EK vind ik het opnieuw een eer om voor het Koninkrijk uit te komen. Het wordt mijn derde toernooi en ik hoop dat het een heel mooi toernooi wordt!”

Bekijk hier een reportage van Fox Sports over Team Kingdom of the Netherlands.

Foto’s: KNBSB

Ook leuk om te lezen