Premier 12: Cornelissen leert van Jurrjens

Door

_IGP5472
Het Nederlands honkbalteam, dat internationaal opereert onder de naam Team Kingdom of the Netherlands, is in Taiwan ter voorbereiding op de prestigieuze Premier 12. Seb Visser, onze MLB redacteur ter plekke, houdt een dagboek bij.

2 november

We zijn een dag langer verwijderd van onze lange vluchten naar Taiwan en voor de meesten betekent dit dat er vannacht een stuk beter geslapen is dan de nacht ervoor. Niet iedereen is echter al over de jetlag heen en zo zaten er vanochtend bij het ontbijt nog een aantal vermoeide koppen.

Om negen uur ’s ochtends vertrok de bus al richting het veld voor de ochtendtraining en in de bus konden wij de start van Game 5 van de World Series bekijken. Helaas viel het beeld bij de homerun van Curtis Granderson in de eerste inning net weg en misten wij het eerste punt. Toen we uitstapten om het veld te betreden, was de tweede inning net begonnen en we waren er vrij zeker van dat we de wedstrijd verder niet meer zouden kunnen volgen.

Eenmaal op het veld ging de knop om en verschoof de focus van de World Series naar de Premier12. Na een goede warming up – het was redelijk fris en wederom bewolkt – werd de groep opgesplitst in veldspelers en werpers of zoals men bij Team Kingdom of the Netherlands gewoon is te zeggen: de atleten en de non-atleten. Wie nu precies bij welke groep hoort is nog niet helemaal duidelijk. Voorlopig lijkt vooral de eerste groep die dit roept zich de atleten te mogen noemen.

Bullpen: pitching school in session

Terwijl de veldspelers aan het verdedigende werk begonnen, deden de pitchers een nog iets uitgebreidere warming up voordat negen van hen een bullpen gooiden. De bullpens bevinden zich in dit stadion van het lokale universiteitsteam achter het hek in het rechtsveld. Een iets te hoog geworpen bal zou tijdens een wedstrijd zo het infield in kunnen rollen hier.

Onze werpers gooiden uiteraard netjes in de handschoenen van catchers Dashenko Ricardo, Shawn Zarraga en Gianison Boekhoudt. Één van de werpers die vandaag geen bullpen gooide, omdat hij het gisteren al gedaan had, was Bayron Cornelissen. Hij was wel aandachtig toeschouwer bij de bullpens van onder meer Rob Cordemans, Shairon Martis en Jair Jurrjens. “Alleen al door stilletjes te kijken en luisteren naar deze mannen leer ik meer en meer over pitching. Ik ben eigenlijk pas een jaar of vier echt pitcher en ik heb wel met goede trainers gewerkt, zoals bijvoorbeeld Eric de Vries dit jaar bij Hoofddorp Pioniers, maar je hoort hier toch net weer andere dingen.”

“Eric kan mij veel vertellen over mijn mechanics, maar van jongens als Jurrjens en Sulbaran leer ik weer andere dingen. Zo hoor ik net dat ik eigenlijk naar het verkeerde punt kijk voordat ik een bal ga gooien. Ik focus op de onderkant van de handschoen van de catcher, maar Jair zegt dat ik eigenlijk nog lager moet mikken. Als ik dan hoog mis, raak ik de handschoen. Wat ik nu nog vaak heb is dat de bal dan juist riching het midden van de zone gaat”.

“En Juan Carlos zei dat het gooien van een curveball te vergelijken is met slaan bij boxen. Als je bij boxen een keer net naast je doel slaat, dan maak je een aanpassing aan je stoot en mik je iets meer naar links of rechts. Als je curveball niet gaat naar het punt waar je hem heen wil gooien, dan moet je jouw release point de volgende keer aanpassen naar links of rechts. Het zijn hele kleine – en als ik er zo over nadenk ook wel logische – tips, maar het zijn wel tips die ik in mijn korte tijd als werper nog nooit gehoord heb. Zo leer ik dus veel van de ervaren jongens”.

Daar is ‘ie weer! De chaos drill #TeamKingdomNL #Premier12 #nlhonkbal

A video posted by @knbsb on

Na de bullpens sloten de pitchers aan bij de veldspelers en kwam onder andere de chaos drill weer voorbij die we ook op Curacao een aantal keer hebben genoemd. Op Instagram (@knbsb) vind je hier een filmpje van. Het slaan werd opnieuw indoor gedaan. Steve Janssen: “Het veld is nat en slecht. We willen geen blessures en in de slagkooien kunnen er bovendien meer swings genomen worden dus het komt niet slecht uit.” Morgen traint Team Kingdom of the Netherlands in het stadion waarin op woensdag ook de eerste oefenwedstrijd wordt gespeeld tegen een lokaal team.

Anticlimax

Na afloop van de training werd er door de ploeg op verschillende telefoons gekeken naar het einde van Game 5 van de World Series. Vol afschuw zagen wij hoe de Mets de voorsprong in de negende inning verspeelden door een slechte aangooi. Over het algemeen was iedereen hier op de hand van de Mets, al was het alleen al omdat een overwinning voor New York zou betekenen dat er dinsdag ook nog een wedstrijd zou volgen.

U-151102-04111-A-001
Toen de bus er eenmaal was, konden we de ontknoping van de wedstrijd op een iets groter scherm bekijken. Het werd een anticlimax. De Royals bleken te sterk en pakten de titel. Het werd al snel duidelijk dat er een aantal toekomstige managers in deze groep rondlopen, want de keuzes van Mets manager Terry Collins werden flink aan de kaak gesteld.

Vanavond zijn de spelers van Team Kingdom of the Netherlands vrij. Morgen volgt een nieuwe training. Tot morgen!

Volg het Team Kingdom of the Netherlands naast deze website ook via Facebook, Twitter en Instagram!

Foto’s: KNBSB

Ook leuk om te lezen