NBA Play-off Picture: Wie gaat het halen?

Door

De Lakers, Jazz en Mavs zijn in een verwoede strijd verwikkeld om de achtste plaats in de Western Conference die recht geeft op een plek in de playoffs. Vijf teams hebben zich al verzekerd van het naseizoen, de Warriors en Rockets lijken de plaatsen zes en zeven te pakken, maar welk team op die laatste plek belandt is nog hoogst onzeker. Een korte analyse van de laatste wedstrijden van deze drie teams en hun kansen om de playoffs te halen.

Los Angeles Lakers v Denver Nuggets

Los Angeles Lakers

De LA Lakers begonnen slecht aan dit seizoen maar hebben zich langzamerhand herpakt. Met nog negen wedstrijden te gaan staan ze nu op gelijke hoogte met Utah Jazz. In die negen duels speelt de ploeg nog drie keer uit, zes keer thuis en maar één keer een back-to-back. Het gemiddelde winstpercentage van hun tegenstanders is .537 en ze spelen tegen drie teams met een winstpercentage hoger dan .600: Memphis, LA Clippers en San Antonio.

Utah Jazz

Utah Jazz heeft op het oog een iets makkelijker schema. Zij spelen eveneens vier keer uit en zes keer thuis, maar hun tegenstanders hebben een gezamenlijk winstpercentage van .521. Hier hebben zij een klein voordeel tegenover de Lakers, zeker aangezien ook zij maar drie keer tegen een ploeg spelen met een winstpercentage hoger dan .600: Denver, OKC en Memphis.

Dallas Mavericks

De Mavs hebben niet negen maar tien wedstrijden te spelen. Hiervan zijn er vijf uit en zes thuis. Het gemiddeld winstpercentage van hun tegenstanders is het laagste: .503. Daarentegen spelen zij wel twee keer back-to-back en treffen zij vier ploegen van boven de .600: Indiana, Memphis en Denver (2x).

Statistiek

Alle feitjes ten spijt kunnen we moeilijk zeggen wie de meeste kansen heeft. De Mavs lijken het makkelijkste schema te hebben, maar spelen wel twee keer back-to-back. Om ons toch een idee van de kansen te geven heeft John Hollinger, de voormalige statistiekguru van ESPN, een simulator ontwikkeld die berekent hoeveel kans de verschillende teams hebben op het bereiken van de playoffs. De simulator speelt ’s nachts 5000 virtuele wedstrijden en berekent op basis daarvan de kans dat een team de playoffs haalt of niet.

De uitslag:

LA Lakers: 50.5%
Utah Jazz: 34.4%
Dallas Mavericks: 12.3%

Wie het gaan worden? Wie het weet mag het zeggen. Het beloven spannende laatste weken te worden en het zou ons niks verbazen als het pas in de allerlaatste wedstrijd bekend wordt.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen