Pittsburgh Pirates ontslaan Rick van den Hurk

Door

Atlanta Braves v Pittsburgh Pirates

Rick van den Hurk is zaterdag ontslagen door de Pittsburgh Pirates. ‘The Holland Hammer’ kende een zeer sterk seizoen in de Minor League, maar kon in september opnieuw niet overtuigen op het hoogste niveau. De 27-jarige Nederlander lijkt nu een overstap te gaan maken naar de Zuid-Koreaanse competitie.

Quadruple-A

Van den Hurk tekende in 2002 een contract bij de toenmalige Florida Marlins. Hij begon zijn reis door de Minor Leagues als catcher, maar dankzij zijn sterke arm besloten de Marlins hem te trainen tot pitcher. Ondanks verschillende zware blessures in de Minors, mocht hij in 2007 zijn Major League debuut maken in Florida. Zijn kortstondige verblijven op het hoogste niveau werden getekend door wisselvalligheid.

Dankzij een sterke curveball, waaraan hij de bijnaam ‘Holland Hammer’ te danken heeft, gooide hij veel drie slag, maar hij had moeite met zijn controle en gooide te veel vier wijd. Hierdoor kwam hij veelvuldig in de problemen. Voor de Marlins ging hij 8-9 met een 5.95 ERA, waarna hij in een trade naar de Baltimore Orioles werd gestuurd. Daar verbleef hij het gros van zijn twee seizoenen in de Minors.

In de afgelopen off-season bleef Van den Hurk maar van petje wisselen, eerst de Orioles, toen de Toronto Blue Jays en de Cleveland Indians en uiteindelijk de Pirates. In Triple-A ging hij 13-5 met een 2.92 ERA en 113 strikeouts tegenover 35 walks. Indrukwekkende stats, maar toch kon hij in zijn korte periode in de Majors niet overtuigen (0-1 record met een 13.50 ERA). Van den Hurk lijkt het prototype van een Quadruple-A player te zijn geworden. Goed in Triple-A, net niet goed genoeg voor de Majors.

Oosters avontuur

Het nieuws brak zaterdagnacht door dat de Pirates van den Hurk niet ontsloegen vanwege zijn kwaliteiten, maar om hem de kans te geven om zijn loopbaan in het buitenland voort te zetten. Bronnen op Twitter zeggen dat hij waarschijnlijk voor een Zuid-Koreaans team gaat spelen in de Zuid-Koreaanse competitie.

Van den Hurk’s career stats in de Majors zijn als volgt: 8-11 met een ERA van 6.08 en 179 strikeouts in 183 innings. Het is voor het Nederlands team te hopen dat hij wel gewoon aansluit bij de selectie voor de World Baseball Classic. Nederland speelt daarin in de eerste ronde in Chinese Taipei tegen het thuisland, Australië en Zuid-Korea. Als zij de tweede ronde halen, verhuist het circus naar Zuid-Korea.

Foto: Getty Images

1 Reactie

Ook leuk om te lezen