Pittsburgh Penguins verpulveren Tampa Bay Lightning: 8-1

Door

De Pittsburgh maakten kortgeleden al 8 doelpunten tegen de Winnipeg Jets en herhaalden dat kunststukje vanavond weer tegen de Tampa Bay Lightning. Absolute uitblinker was Evgeni Malkin, die in deze wedstrijd nadrukkelijk solliciteerde naar de MVP-titel. De Rus scoorde 3 doelpunten en gaf 1 assists.

In de eerste periode maakten de Penguins gehakt van de Lightning. In de eerste tien minuten gebeurde niet al te veel, maar daarna was het in 5 minuten van 0-0, 3-0 geworden. Al moet gezegd, dat het de Penguins in die periode zeker niet tegen zat.

Het begon met een doelpunt van Kunitz, die kon profiteren van het feit dat doelman Dwayne Roloson geen stick meer had omdat die kapot was gegaan na een aanvaring met een schaats.

Bij de tweede goal profiteerde Matt Cooke van een rebound die voor zijn voeten belandde na een schot van Joe Vitale. Cooke staat nu op 10 punten in de laatste 13 wedstrijden. In 61 wedstrijden staat hij op 25 punten en dus steekt de Canadees op dit moment in goede vorm.

Het derde doelpunt kwam deels tot stand door de arbitrage. De linesman stond dusdanig in de weg dat Victor Hedman niet op tijd terug kon komen om Jordan Staal af te stoppen. Staal maakte 1 op 1 met Roloson geen fout en maakte er met zijn derde shorthanded goal van het seizoen 3-0 van.

De linesman had, indien hij een Penguin was geweest, hoogstwaarschijnlijk een interference penalty gekregen en dus had de goal eigenlijk nooit op het bord mogen komen.

Dwayne Roloson maakte zich niet populair in het Consol Energy Centre door Evgeni Malkin met twee armen in het gezicht te raken. 11 man, alleen Pittsburgh-doelman Fleury niet, raakten betrokken in een matpartij en er vielen 4 penalty’s. 2 voor beide ploegen.

Na een volgende penalty voor Mikkelson vonden de Penguins weer het net. Jordan Staal maakte een 4:3 powerplay goal na goed verdedigend werk van James Neal toen de Lightning eruit leken te kunnen komen. Hij bereikte Steve Sullivan en samen met Jordan Staal combineerde hij de puck achter doelman Roloson, die kansloos was op het schot van Staal.

Evgeni Malkin was verantwoordelijk voor de 5-0. De NHL-topscorer in punten schoot vanuit een hele scherpe hoek nabij het glas de puck snoeihard achter doelman Roloson, die dat schot best had mogen pakken.

De Lightning hadden zich aanvallend tot dusverre wel laten zien, maar doelman Fleury van de Penguins keerde onder andere 3 breakaways van Steven Stamkos, Martin St Louis en Teddy Purcell. Die laatste was uiteindelijk toch verantwoordelijk voor de 1-5. Tijdens de powerplay was hij doelman Fleury te machtig.

In de derde periode was alleen de eindstand nog belangrijk. Evgeni Malkin maakte nog twee goals, waarvan de eerste het absolute hoogtepunt was. Hij danste met de puck door de gehele line-up van de Lightning heen en passeerde Roloson. Het publiek schreeuwde fanatiek “MVP” en dat lijkt na vandaag zeker niet onterecht.

Pascal Dupuis sloot de wedstrijd af met de 8-1. Hij schoot de rebound van het schot van Jordan Staal binnen, die daarmee zijn hattrick niet kon vervoltooien.

De Penguins staan met de overwinning op een 5de plaats in de Eastern Conference. De Tampa Bay Lightning staan troosteloos op een 12de plaats en lijken de playoffs definitief op hun buik te kunnen schrijven. Allicht dat zij nog enkele spelers laten gaan, om zo nog wat meer draft picks te verkrijgen voor de Draft van 2012.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen