Pittsburgh Penguins selecteren Daniel Sprong 46ste overall

Door

CIhE36VWcAALPwH

De Pittsburgh Penguins hebben met de 46ste pick in de NHL Draft 2015 Daniel Sprong verkozen. De 18-jarige winger is de eerste Nederlander ooit die is gedraft door een NHL-franchise. Als Sprong speeltijd krijgt in de NHL, zou hij ook de eerste speler ooit zijn die (deels) in Nederland is opgeleid en in de NHL komt te spelen. De aanvaller noteerde afgelopen seizoen 39 goals en 49 assists in 68 wedstrijden in de QMJHL voor Charlottetown Islanders.

Sprong werd kansen toebedicht om al in de eerste ronde verkozen te worden, maar moest uiteindelijk tot laat in de tweede ronde wachten tot hij zijn naam hoorde. Erg vond de Nederlander dat niet, Sprong liet weten verheugd te zijn met zijn avontuur bij de Penguins.

Sprong zou niet de eerste Nederlander in de NHL worden, die eer is al aan Ed Kea vergeven. Kea begon in Canada met het spelen van ijshockey en speelde van 1974 tot 1983 in de NHL. Mike Dalhuijsen tekende in 2013 een contract bij New York Islanders, maar kwam niet verder dan een wedstrijd in de voorbereiding. Dalhuisen tekende deze zomer een contract in Denemarken bij Esbjerg.

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Stefan 5 jaar ago

  Hoeveel kans heeft hij om ook echt te gaan spelen?

  • Jeroen Veenstra 5 jaar ago

   Hoi Stefan, zeker een interessante vraag! Wij gaan hem deze week meenemen in onze NHL 3-on-3, dus houd onze site in de gaten!

   Jeroen Veenstra

   • Michel Briere 5 jaar ago

    Je kan Sprong vergelijken met Kasperi Kapanen. In de nhl draft 2014 hadden de scouts hem zelfs als de beste Europese prospect geranked en uiteindelijk viel hij helemaal naar de 22e plaats. Hij had een redelijk trainingscamp speelde een aantal exhibition games, tot de coaching staff realiseerden dat hij fysiek de nhl niveau nog niet aan kon en hem terug stuurde naar Zweden. Hij speelde uiteindelijk aan t einde vd AHL seizoen redelijk wedstrijdjes maar ze vooral aan t twijfelen of hij het fysieke niveau aankan. Het zelde met de 3rd round pick Oskar Sundqvist die ook nadat ie gedraft werd terug werd gestuurd naar Zweden. De kritieken die deze jongens kregen hoor je ook terug bij Sprong. Twee andere jongens die min of meer door dezelfde situaties ondergingen zijn Beau Bennet en Eric Tangradi. Tangradi werd zelfs bestempeld als een type Eric Lindros, uiteindelijk haalde hij het niet. Beau Bennet vooral pech met blessures begon afgelopen seizoen sterk (uitwedstrijden tegen Jets en Habs) maar kreeg vooral na de winter classic het verwijt dat hij te passief speelde. Slecht around the boards en defensief erg zwak vonden de coaching staff, mocht zelfs met malkin op dezelde line spelen tegen de bruins en scoorde toen ook nog. Afgezien van Tangradi zijn ze allemaal fysiek niet sterk genoeg. Rutherford heeft meermaals gezegd dat hij opzoek is naar en winger voor Malkin. Dus zal al deze jongens the bottom 6 roles moeten vervullen. En ik vraag me af of ze deze rollen goed kunnen vervullen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen