Pikzwart einde CCL-sprookje Montréal Impact

Door

11206550_10153257476613887_7551577497121642234_o
Niet elk sprookje heeft een mooi einde. Daar kan Montréal Impact na woensdagavond over meepraten. De ploeg van trainer Frank Klopas had een goede kans om de Noord-Amerikaanse Champions League te winnen, maar zag de droom uiteindelijk omslaan in een nachtmerrie.

Van ver
Montréal Impact moest van ver komen. Afgelopen seizoen eindigde het team nog als laatste in de Major League Soccer. Die plek is op dit moment ook aan de Canadezen toebedeeld, maar dat wil niet zeggen dat een langdurige CCL-campagne niet tot de mogelijkheden behoort.

Flinke kluif
Dat bewees de formatie in de afgelopen maanden. De ploeg schakelde met Pachuca en Alajuelense twee Latijns-Amerikaanse voetbalteams uit en plaatste zich daardoor als eerste Canadese team ooit voor de finale van de CONCACAF Champions League. Tegenstander: het machtige Mexicaanse Club America. Een flinke kluif en Montréal werd door de insiders dan ook weinig kans toegedicht. Desondanks verschafte het team zich vorige week een prima uitgangspositie in een stadion dat met meer dan een ton mensen was gevuld: 1-1.

CCL-koorts
De CCL-koorts steeg in Montréal en de MLS. Het officiële Twitteraccount van de Amerikaanse voetbalcompetitie wijzigde zelfs de profielfoto het MLS-logo van Impact, speler Dominic Oduro liet zichzelf een speciale Montréal Impact-coupe aanmeten en de club verkocht meer dan 61.000 kaarten voor wat nu al de wedstrijd van het jaar moest worden.

Upset
Het geloof in een goede afloop werd kort na de aftrap in Canada nog eens extra gevoed door een vroeg doelpunt van Andrés Romero. De aanvaller slalomde samen met aangever Ignacio Piatti door de America-defensie en rondde koelbloedig af. Ging Impact voor een upset van jewelste zorgen?

Goede papieren
In eerste instantie leek het er wel op, want Klopas’ mannen wisten de voorsprong naar de kleedkamers te brengen. Impact was nog 45 minuten verwijderd van de zo vurig gehoopte CCL-winst en had goede papieren om de cup later in eigen stadion omhoog te tillen. Maar toen veranderde de droom plotseling in een nachtmerrie.

Zestien minuten
Club America scoorde in een tijdsbestek van zestien minuten drie doelpunten en voegde daar tien minuten voor tijd nog een vierde treffer aan toe, zodat helemaal niets aan het toeval werd overgelaten. Uitblinker was de Argentijnse middenvelder Dario Benedetto, die een hattrick scoorde. Oscar Peralta nam de andere treffer voor rekening.

Deed Montréal Impact dan niets terug? Jawel, de ploeg maakte via Jack McInerney nog een eretreffer (overigens wederom op aangeven van Piatti). Maar daar stokte het.

Trots
Met het beeld van feestvierende Mexicaanse spelers op het veld van het Olympisch stadion zijn deze woorden als een doekje voor het bloeden, maar Montréal kan trots terugkijken op de campagne. Van laatste plaats in de MLS naar finale van de Noord-Amerikaanse Champions League, dat is niet voor iedere ploeg weggelegd en daar zal Impact zich maar mee moeten troosten.

Foto: ImpactMontreal

Ook leuk om te lezen